COMPANII, CARIERE

Români de succes în UK: Povestea tânărului care luptă împotriva cancerului prin inginerie

29 august 2016, ora 01:32   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Graduation.jpg
Alexandru Moldovan este unul dintre tinerii români care fac cinste ţării peste hotare. Proaspăt absolvent al uneia dintre cele mai bune 10 facultăţi de inginerie din Marea Britanie, el a ales să îşi continue studiile acolo, dedicându-se unui scop nobil. Inspirat de tatăl său, medic oncolog, acesta îşi propune să găsească metode noi de a lupta împotriva cancerului prin inginerie.

Decizia de a pleca la studii în Marea Britanie nu a fost una tocmai dificilă pentru Alexandru Moldovan, având în vedere beneficiile oferite de facultăţile de acolo.

“Cele mai atractive aspecte ale studiului în Marea Britanie mi s-au părut deschiderea largă către tehnologie pe care o oferă facultăţile de acolo şi numeroasele ore de muncă practică integrate în cursuri. Un alt factor important mi s-a părut transparenţa şi obiectivitatea procesului de examinare şi de notare. În plus, am considerat că, terminând o facultate în Marea Britanie, voi avea şanse mai mari de afirmare în domeniul cercetării decât în România”, explică Moldovan.

Studii în Anglia versus Scoţia

Mulţi studenţi români în UK nu ştiu despre avantajele studierii în Scoţia faţă de Anglia. "Motivul pentru care am ales Scoţia de la început este cel al taxei de studii exagerat de ridicată din Anglia (aproximativ 10.000 de lire pe an). Scoţia, din acest punct de vedere, este mult mai atractivă. Aici taxele sunt mult mai reduse (1.820 lire pe an pentru studenţi din UE) şi în majoritatea cazurilor aceasta taxă este subvenţionată total", arată tânărul român.

Acesta poveseşte că primii doi ani i-a urmat la o altă facultate din Scoţia. "Acolo însă numarul de studenţi înscrişi la cursul de inginerie electrică şi electronică era destul de redus, ceea ce a dus la o competitivitate scăzută şi la o uşoară lipsă de interes pentru această divizie. La începutul anului 3 m-am mutat la Strathclyde University, datorită reputaţiei bune a facultăţii. Aceasta are cea mai mare secţie de inginerie din Scoţia şi se află în top 10 cele mai bune facultăţi pe acest domeniu din Marea Britanie", adaugă tânărul inginer.El mai spune că în Scoţia cursurile la facultate sunt plătite integral de către guvern pentru toţi studenţii ce vin din Uniunea Europeană şi sunt nerambursabile. “Acest aspect a fost unul determinant în alegerea Scoţiei ca loc de studiu în detrimentul Angliei, unde taxele sunt foarte mari”, mărturiseşte Alexandru Moldovan.

Acceptat direct la doctorat, fără master

Tânărul inginer român trăieşte din plin “visul britanic”. Ajuns şef de promoţie, acesta poate urma direct cursuri de doctorat, fără a mai face şi master.

“Nu pot spune că a fost o condiţie fundamentală să fiu şef de promoţie, însă pentru a putea fi acceptat la doctorat fără a mai face şi masterul a fost necesar să am o situaţie universitară foarte bună şi un CV bogat în activităţi extra-universitare. În plus, consider că această realizare mă va ajuta să imi creez o reputaţie bună în interiorul facultăţii de inginerie din Strathclyde University unde doresc să profesez pentru o perioadă de timp după ce termin doctoratul”, menţionează tânărul român.

Pe lângă faptul că a fost acceptat la un program de doctorat la University of Strathclyde, în cadrul căruia îşi va continua research-ul pentru următorii minim 3 ani şi jumătate, acesta a fost premiat şi de către IET (Institute of Engineering and Technology), una dintre cele mai mari organizaţii de profil din lume ce reuneşte 167.000 de ingineri din 127 de ţări. Premiul IET reprezintă un bun punct de plecare în carieră pentru orice inginer, doarece oferă o bună recunoaştere a meritelor celor ce activează in domeniu. Acest premiu este acordat anual unui număr foarte redus de studenţi din Marea Britanie.

Visează să revină în ţară, dacă situaţia va fi favorabilă cercetării

În ceea ce priveşte planurile sale de viitor, Alexandru Moldovan spune că în următorii ani se va concentra pe lucrarea şi mai apoi teza sa de doctorat. După accea, speră să continue să lucreze ca cercetător în cadrul facultăţii şi să avanseze către titlul de profesor în urmatorii 10 ani.

“Pe urmă, daca situaţia din România va fi favorabilă cercetării în domeniul ingineriei medicale, plănuiesc să mă întorc şi să îmi continui munca în ţară”, adaugă tânărul.


Vrea să descopere metode mai puţin invazive pentru tratarea cancerului

Pasionat de munca sa, Moldovan consideră că ingineria poate oferi multe soluţii în tratamentul bolilor în general, nu doar a cancerului. “Însă, din păcate, în tratamentul cancerului, dominante sunt radiologia şi chimioterapia care sunt foarte dăunătoare organismului uman, duc la multe complicaţii şi nu oferă un prognostic atât de bun pentru riscul la care este supus pacientul. Eu cred că pot fi descoperite noi metode mult mai puţin invazive şi distructive pentru organismul uman de a trata cancerul decât în prezent şi consider că ingineria alături de fizica pot oferi soluţii”, subliniază inginerul român.

El mai spune că persoana care l-a determinat să se dedice acestui scop nobil, lupta împotriva cancerului, este tatăl său, medic oncolog, dar care practică şi medicina integrativă, complementară şi alternativă.

“Multi pacienţi bolnavi de cancer vin la el pentru a se trata sau pentru a-şi ameliora simptomele. În numeroase cazuri, tatăl meu mi-a demonstrat că în lupta cu această boală este nevoie de inventivitate şi că există şi alte căi de a o combate decât radiologia şi chimioterapia. Din cauza că eu nu am făcut facultatea de Medicină, nu pot continua pe calea lui, însă sper să pot găsi metode noi de a lupta împotriva cancerului prin inginerie”, conchide tânărul român.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Stoica Marius/Stockholm-Suedia mob:0046736478046 a spus:
31/08/2016 21:41
Sunt de acord cu tine,medicina poate fi revolutionata prin medicina inginereasca,de exemplu in descifrarea particulei lui Dumnezu"fac referire Savantii de la Geneva au anuntat ca sunt aproape siguri ca au descoperit bosonul Higgs. Acestia au precizat totusi ca trebuie sa mai faca teste pentru a fi 100% siguri ca au gasit ceea ce cautau.
Anuntul a fost primit cu aplauze furtunoase.
Profesorul Peter Higgs, cel care a prezis existenta acestui particul, a precizat ca nu se astepta ca aceasta descoperire sa aiba loc in timpul vietii sale,cum spuneam ca nu in totdeauna medicina poate interveni si salva ,sau eradica bolile umane,etc de aceia inginerii au creeat roboti care sa ajute medicina mai usor,sa combata erorile umane in timpul operatiilor ,deci iti sugerez sa duci ingineria mai departe,sa pornesti cu inovatii care sa ajute omenirea in tratarea maladiilor.
 
viorica iovan a spus:
04/09/2016 17:47
. felicitari Alexandru
. ma bucur mult sa aud despre realizari atit de importante realizate de mina ta
. te stiu de cind aveai 2 ani
. ai fost crescsut de o mama si un tata admirabili
. iata ca rezultatele muncii lor dau roade bogate
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 19:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter