COMPANII

Romania Curata: Petrom sau Gazprom? Cine a otravit apa in Banat?

10 septembrie 2014, ora 11:45 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
waterr.jpg
Analizele apei din Beba Veche (cea mai vestica localitate din Romania) indica o contaminare a apei potabile cu arsen mult peste limita admisa. Sursa contaminarii e incerta, spun cei de la Romania Curata care se intreaba cine e de vina: fostele exploatari de titei ale Petrom sau posibilele exploatari de gaze de sist, de peste granita, ale subsidiarei sarbe a Gazprom?

Faptul ca, in urma cu trei, autoritatile de mediu nu au prins in raportul anual contaminarea apei din localitate ii face acum pe localnici sa priveasca cu temeri orice fel de activitate de prospectiuni din zona.

In plus, prospectiunile care se fac in zona (din nou fara a fi clar: dupa hidrocarburi conventionale sau dupa gaze de sist?) i-au indemnat la actiune pe localnicii care depind de sursele de apa. Cu atat mai mult cu cat firmele de prospectiuni actioneaza la limita (sau chiar dincolo de limita) legalitatii.

De cel putin trei ani, satenii din Beba Veche beau din cani, pahare si polonice apa infestata, urmare a activitatii petroliere din zona. Sondele au apartinut pana recent Petromului, care si-a inchis pravalia, ecologizand zona. Sau pretinzand ca a facut asta. Dar dupa ce raul a fost deja facut: panza freatica a fost infestata in 2011, apa devenind de nebaut.Atunci Petrom a scos rapid bani din buzunare ca sa faca un nou foraj, dupa apa potabila. Insa apa din putul proaspat sapat e uleioasa. Oamenii au dat in clocot de-abia acum, in frunte cu primarul, care a comandat la Arad analize de apa, descoperind in ea arsenic in concentratie de 2,5 ori mai mare decat limita maxima admisa, scrie Romania Curata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 09:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter