- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, in pragul unei crize energetice?

04 Jul, 01:01 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, inteteste temerile privind o eventuala criza energetica. El a declarat marti ca Centrala Nucleara de la Cernavoda, ce asigura 10% din productia nationala de energie, ar putea chiar sa isi inceteze productia din cauza scaderii cursului Dunarii.
Romania, in pragul unei crize energetice?

Aceste declaratii vin in contextul in care consumul de energie este in crestere cu circa 5%, iar resursele de energie sunt in scadere, fiind afectate puternic de seceta.

In conditiile scaderii prognozate a productiei Hidroelectrica cu 15-20% in aceasta vara, din cauza secetei, greul sistemului energetic national va trebui suportat de termocentrale. Analistii economici se tem insa ca efortul va fi imposibil de sustinut, pe fondul cresterii accentuate a cererii de energie din piata.

Ministerul Economiei si Finantelor va pregati, pana saptamana viitoare, un program pentru identificarea unor producatori de energie care sa primeasca finantare astfel incat sa poata produce energie in orice moment, a declarat, marti, ministrul Vosganian.

„Programul va fi pentru dezvoltarea pietei de capacitati si in cadrul lui vom individualiza anumite capacitati de productie care sa primeasca finantare astfel incat sa produca energie in orice moment si, in acest fel, sa nu existe nicio influenta negativa asupra pretului reglementat”, a precizat Varujan Vosganian.

Anterior, ministrul economiei luase decizia de a limita exporturile Hidroelectrica si a decis asigurarea unor stocuri suplimentare de carbune pentru hidrocentrale.

„Ministerul Economiei si Finantelor este pregatit sa constituie stocuri de gaze si pacura pentru o seceta prelungita si preia asupra sa toate consecintele si costurile ce reies din aceasta”, declara, pe 28 iunie, Vosganian.

In prezent, conform Institutului National de Statistica, cea mai mare parte din productia de energie electrica a Romaniei se obtina in termocentrale (66,3% din total productie), urmata de hidrocentrale (23,8%).

„Guvernul incearca sa isi ia masuri de precautie. Daca seceta va duce la scaderea cursurilor raurilor si a Dunarii, hidrocentralele si Cernavoda vor avea de suferit. In conditiile in care consumul e din ce in ce mai mare, singura varianta ar fi sa creasca productia la termocentrale, ceea ce se si incearca”, a explicat analistul economic Cristian Dinulescu.

Productia de energie, in scadere

Masurile anuntate de guvern vin ca urmare a scaderii accentuate a productiei energetice. Potrivit ministrului Economiei si Finantelor, prognozele indica pentru perioada iulie-septembrie o scadere a productiei de electricitate a Hidroelectrica intre 15 si 25%. Din acest motiv, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a decis reorientarea catre piata interna a unei parti din exporturile companiei si reducerea acestora.

In ceea ce priveste Nuclearelectrica, Vosganian a spus ca potrivit prognozelor ar putea exista o situatie critica in a doua jumatate a lunii august si in luna septembrie. Ministrul a adaugat ca exista doua scenarii. In primul se mentine debitul Dunarii la un nivel acceptabil si atunci in luna august reactorul 2 va incepe sa produca, iar in septembrie va intra in exploatare comerciala.

In al doilea scenariu, in conditiile unei secete prelungite, este prevazuta o oprire pentru o perioada intre 15 si 30 de zile a Centralei Nucleare de la Cernavoda, care asigura 10 % din totalul productiei de energie.

„In august, reactorul 1 de la Cernavoda ar putea fi in pericol, iar in septembrie ar putea fi periclitat si reactorul 2 pentru ca nivelul apelor in prezent se situeaza sub prognozele emise in aprilie”, a declarat, marti, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Albania a trecut printr-o criza energetica puternica, la inceputului anului, fiind nevoita sa rationalizeze consumul. Motivul a fost dat de inchiderea reactoarelor de la Kozlodui, din Bulgaria, principalul furnizor de electricitate pentru statul albanez. Inchiderea reactoarelor centralei nucleare bulgare a afectat atunci si Grecia dar si Serbia si Croatia, tari nevoite sa apeleze la importuri masive de energie, in special din Rusia.

INHGA contrazice declaratiile lui Vosganian

„Prognozele pe care le-am emis noi pentru pentru aceasta perioada a anului se respecta, si anume avem valori sub mediile multianuale”, a declarat, marti, directorul Institututului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Petre Stanciu.

„Nu stiu ce informatii are domnul ministru Vosganian si nu pot face niciun comentariu din acest punct de vedere, dar, pana in acest moment, noi nu am fost sesizati cu privire la posibilitatea inchiderii reactorului”, a mai precizat directorul INHGA.

INS: Consumul de energie, in crestere cu 5%

Temerile autoritatilor privind o eventuala criza energetica sunt sustinute si de datele statistice. Consumul de energie electrica, in primele patru luni din 2007, a fost mai mare cu 5,1 % decat in perioada similara a anului trecut, se precizeaza intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Consumul s-a situat la nivelul de 17.135 milioane KWh, cu 0,1% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2006; iluminatul public a inregistrat o crestere cu 0,4%, iar consumul populatiei a crescut cu 5,1%.

In acest interval, resursele de energie electrica s-au redus cu 6,2 la suta, fata de acelasi perioada a anului 2006. Conform INS, scaderea resurselor s-a datorat scaderii productiei cu 1266,1 milioane KWh, mai putin cu 5,8%, si a importului, care s-a diminuat cu 132,3 milioane KWh, in scadere cu 34,6% fata de primele patru luni din 2006.

Statistica INS spune, pe de alta parte, ca, in perioada ianuarie-aprilie 2007, exportul de energie electrica a fost in scadere cu 934,3 milioane KWh, respectiv cu 42,7% fata de perioada similara din anul trecut.

Importul de energie, alternativa nedorita

Pentru a evita o criza energetica, autoritatile nu exclud varianta unor importuri de energie. Intrebat despre aceasta varianta, ministrul Vosganian a declarat ca nu incurajeaza companiile sa faca importuri, dar ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniu Energiei (ANRE) si Electrica iau in calcul o astfel de varianta, dar este una de rezerva.

„Exporturile de electricitate au scazut cu circa 30% pentru perioada iulie-septembrie 2007. Daca seceta se va agrava, se vor reduce si mai mult”, a adaugat ministrul.

Faptul ca Romania se afla pe marginea crizei, este recunoscut si de premierul Tariceanu care, in ultima sedinta de guvern, a declarat ca „avem o problema de balanta energetica si va avertizez de pe acum sa luati toate masurile si sa va faceti calculele necesare in asa fel incat sa nu riscam restrictii de energie electrica”.

Analistul economic Cristian Dinulescu considera insa ca varianta importurilor este cu dublu tais. Am putea castiga pe termen scurt, rezolvandu-ne problema, dar costurile vor fi uriase.

„Importurile de energie nu pot veni, in prezent, decat din fostul spatiu sovietic. Putin probabil insa sa reusim sa obtinem prea mult de acolo, avand in vedere ultimele declaratii ale presedintelui Basescu, care milita, la Zagreb, pentru o piata regionala a energiei, care sa elimine dependenta de resursele energetice rusesti. Sau, cel mult, am putea primi energie, dar la preturi foarte mari”, a declarat Dinulescu.

Lohan: Tarifele la electricitate vor creste daca se vor opri Portile de Fier si Cernavoda

Consumul de energie electrica, in luna iunie, a continuat tendinta de crestere (5% fata de aceeasi luna a anului trecut – n.r.), a declarat directorul Dispecerului Energetic National, Octavian Lohan.

Coroborat cu reducerea productiei la Portile de Fier si oprirea reactorului de la Cernavoda, s-ar putea ajunge chiar la o crestere a tarifelor, motivata de costurile mai mari de producere a energiei electrice in termocentrale, a mai spus Lohan.

„Centrala Portile de Fier impreuna cu reactorul nuclear de la Cernavoda acopera circa 18% din consumul de electricitate al Romaniei, prin productia a circa 1.400 MW. Aceasta cantitate de electricitate va putea fi acoperita prin pornirea unor grupuri termo si nu vor fi probleme in alimentarea cu energie a populatiei si companiilor „, a spus directorul Dispecerului Energetic National (DEN).

Patriciu:Fara investitii, ne-am putea confrunta cu o criza energetica grava

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, considera ca, fara o rapida si puternica modernizare a sistemului energetic, Romania s-ar putea confrunta cu o criza energetica grava la orizontul anilor 2009-2010. Iar solutia ar fi privatizarea integrala a sistemului.

„Romania are o singura solutie pentru a face rost de banii necesari „intineririi” sistemului energetic autohton, privatizarea tuturor capacitatilor de producere a energiei electrice, indiferent ca este vorba de termocentrale pe carbune, de hidrocentrale sau centrala nucleara de la Cernavoda.Sistemul(de producere a energiei electrice- n.r.) este imbatranit iar investitiile necesare revigorarii lui se ridica la citeva miliarde de dolari”, a declarat, anterior, Dinu Patriciu.

Afirmatiile acestuia au fost confirmate si de directorul general al Directiei de Politici Energetice din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Alexandru Sandulescu. „E nevoie de foarte multi bani in sistemul energetic si numai un investitor privat poate aduce acesti bani”, a spus Sandulescu.

Autoritatile au estimat ca numai modernizarea sistemului de distributie a electricitatii ar costa 1,5 miliarde euro pana in 2012, a declarat, marti, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.