- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania rescrie alfabetul recesiunii: Trecem printr-o criza sub forma de „O”

14 Mar, 00:02 • razvan.codorean
Romania va iesi din recesiune, insa pentru a depasi criza, are nevoie de masuri care sa o scoata de sub influenta speculatiilor financiare, afirma analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Altfel, vom continua sa ne invartim in cerc. Mai pe romaneste, "in jurul cozii".
Romania rescrie alfabetul recesiunii: Trecem printr-o criza sub forma de O

Cum va evolua criza economica in Romania? Cand va dura pana ce vom iesi din recesiune? Vom respecta tiparul crizei occidentale sau vom avea propria litera in alfabetul crizei economice?

Intrebari la care analistii economici incearca sa raspunda inca dinainte de criza. Unii au spus ca vom trece printr-o criza sub forma de „V”, cu punctul maxim de scadere economica in 2010. Altii au vorbit de o criza sub forma de „W „, cu doua puncte de minim in 2009 si 2011, ultimul influentat de explozia preturilor la carburanti si criza alimentara.

Cei mai pesimisti au luat in calcul criza sub forma de „L”. Cu alte cuvinte, o scadere economica brusca, inceputa in 2009 si urmata de o stagnare la un nivel minim pentru o perioada lunga de timp.

Analistul economic Mircea Cosea, presedintele Institutului National de Administratie, crede ca evolutia crizei in Romania urmeaza un alt tipar, unul original, sub forma literei „O” sau, mai bine zis, a unui cerc.

Am atins deja limita de jos, iar acum evoluam spre un nivel similar cu cel de la care am plecat. O pseudo-prosperitate umflata artificial de hemoragia de bani speculativi din economie.
[quote=Mircea Cosea, analist economic]Daca nu vom deschide ochii, sa luam masuri economice active, vom continua sa ne invartim in jurul cozii[/quote]
„Inchiderea cercului ar insemna iesirea din recesiune, deci un motiv de satisfactie si de succes al politicilor guvernamentale”, a declarat analistul Mircea Cosea.

„Parerea mea este ca nu ar trebui sa ne bucuram, ci, din contra, sa ne ingrijoreze un astfel de succes, caci iesirea din recesiune prin reatingerea punctului de intrare in recesiune reprezinta ratarea oportunitatii de solutionare a problemelor structurale pe care le are economia”, a mai spus Cosea.

El crede ca masurile economice luate de Guvern in ultimii doi ani nu au facut decat sa stopeze declinul, fara nicio posibilitate de schimbare structurala.

„Rotirea in cerc nu ar putea sa ne duca, la data iesirii din recesiune, decat la acelasi nivel de subdezvoltare a agriculturii pe care l-am avut in 2008, la aceeasi industrie primara de subcontractare fata de firmele straine, de asamblare a unor produse concepute si vandute de altii, la aceeasi incapacitate de valorificare competitionala a potentialului national pe piata europeana „, afirma expertul.

Alfabetul recesiunii: Cum trecem de la „O” la „V”?

Cum depasim cercul vicios al recesiunii? Cosea spune ca, in primul rand, trebuie sa evitam modelul de dezvoltare economica din anii „Epocii de Aur ai consumului”.

„Avem nevoie de o crestere economica sanatoasa, nu speculativa, cum am avut pana acum. Asta inseamna, in primul rand, productie industriala competitiva”, afirma Cosea.

Analistul Cristian Dinulescu crede ca Guvernul trebuie sa stimuleze, in primul rand, industriile novatoare, tehnologia. „In prezent, economia romaneasca este una de tip manufacturier. Trebuie sa insistam pe noile tehnologii, pe inovatie”, spune analistul.

Potrivit expertilor, agricultura trebuie sa devina un alt obiectiv important pentru Romania, mai ales in contextul cresterii business-ului alimentar la nivel mondial.

Pentru a trece la „O ” la „V”, Guvernul trebuie sa isi axeze eforturile pe construtia de infrastructura, de la cea rutiera, la feroviar si aerian, iar solutia cea mai buna o reprezinta parteneriatele public-private.

„In Romania este atat de mult de construit, incat ne-am putea asigura avansul economic cel putin 10-15 ani de acum incolo”, afirma consultantul economic Bogdan Baltazar.

In privinta sectorului bugetar, expertii mizeaza, printre altele, pe privatizarea marilor companii de stat si pe informatizarea sistemului public de taxe si impozite.

Mircea Cosea avertizeaza ca modelul economic din prezent, ce pune miza pe exporturi, s-ar putea dovedi o adevarata capcana, avand in vedere evolutia imprevizibila a economiei internationale.