COMPANII

Rosia Montana: Trebuie acordul investitorului pentru desecretizarea licentei

26 iulie 2012, ora 10:20   | 10 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
chitoiu.jpg
Guvernul va decide desecretizarea licentei de exploatare pentru Rosia Montana in baza unei solicitari scrise a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), insa trebuie sa existe si acordul investitorului, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu (foto).

ôContractul nu este secret, este public. Secreta este licenta de exploatare, gestionata de ANRM. Urmeaza ca in baza unei solicitari scrise de ANRM sa fie decisa in Guvern desecretizarea. Trebuie si acordul investitoruluiö, a afirmat Daniel Chitoiu, citat de Agerpres.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a precizat ca desecretizarea contractului de licenta pentru proiectul minier de la Rosia Montana va fi posibila numai daca statul roman va modifica legea care clasifica aceste informatii.

La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC.Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
vlad a spus:
26/07/2012 10:38
pai din ce vad eu nu trebuie doar acordul investitorului ci si acordul legii. dar pe la noi prin politica nu se cunosc astfel de amanunte. macar sa dea ei drumul proiectului daca se desecretizeaza...
 
Lucas a spus:
26/07/2012 10:47
dar licenta de exploatare e clasificata prin lege, nu de catre investitor, practic guvernul ignora legea prin cererea asta. Probabil ca ii deranjeaza ca cei de la RMGC au respectat mereu legea.
 
Toma a spus:
26/07/2012 11:47
pe bune, asta e o premiera mondiala. Nu cred ca s-a mai intalnit undeva ca Guvernul sa ceara unei companii private sa incalce legea. Pentru ca licenta e secretizata prin lege, nu de catre RMGC, legea trebuie sa isi dea acordul, nu RMGC. Dar la urma urmei nu cred ca s-a mai intalnit undeva ca un proiect profitabil pentru tara si dorit de oameni sa se amane 15 ani de zile...
 
Motul a spus:
26/07/2012 16:00
Desecretizarea proiectului trebuie facuta, pentru a vedea pana unde se intinde zona de exploatare,care localitati din Apuseni,vor disparea,dupa Rosia Montana,in apropiere mai este o locatie foarte cunoscuta in aur,unde goldul are deja planuri la fel de dubioase, sunt secretele companiei canadiana Gabriel Resoarces Ldt,compania face risipa de bani de peste 15 ani, fara sa aiba nimic sigur si concret in ce priveste aprobarile,exploatarea in cariera a celor patru masive muntoase pentru a extrage cele peste 300 tone de aur,v-a duce la disparitia localitati,un gigant proiect cum este RMGC,construit intr-o zona foarte apropiata de localitati, avand o populatie numeroasa ;Abrud,Campeni,Zlatna,Baia de Aries,Lupsa,Fenes,Mogos,etc duce zona la un colaps economic si social.Toate exploatarile mari din lume se gasesc la o distanta destul de mare de asezarile omenesti,este un lucru obligatoriu daca vrei binele natiei tale,exp; FINLANDA,cel mai mare producator de aur din UE, mina Kittila Gold se afla la distanta de 50 km,de statiunea de schi Kittila,la 70 km. de Levi, la 110 km. de Sondankyla, la 150 km. de Inari,respectiv 1010 km.de Helsinki, aceste sunt distantele aratate pe indicatorul din cariera- mina Kittila Gold,care are o tehnologie ultramoderna si eficenta,cu muncitori specialisti fiecare in profesia sa,pentru noi filmul documentar este practic un SF,iar Gold Corporation poate sa mearga sa faca ucenicia la Agnico-Eagles Mines Lid, Kittila Mine,poate atunci nu mai exploateaza credibilitatea oameniilor din regiune,a divizat-o si a blocat alternativele economice.
 
Filip a spus:
26/07/2012 16:49
@motul Factorii de decizie au acces la informatiile alea, fie ca licenta e secretizata sau nu. Dar vad ca ei prefera sa amane doar, sa ceara lucruri care nu sunt legale (licenta e secretizata de lege, nu de investitori sau de guvern), in loc sa termine de analizat proiectul si sa il porneasca. Adica, se amana de 15 ani de zile pornirea proiectului astuia, dar practic se amana aducerea a cateva miliarde de dolari la bugetul de stat, a alte miliarde in economie si a cateva mii de locuri de munca intr-o zona defavorizata. Mie nu mi se pare normal!
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter