COMPANII

RWEA: Costurile poluarii devin tot mai alarmante

29 iunie 2015, ora 14:17 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
eoliaan.jpg
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) isi exprima ingrijorarea in privinta poluarii generate de utilizarea combustibililor fosili in productia de energie si fata de impactul pe care aceasta il are asupra sanatatii si a mediului inconjurator. In acelasi timp, RWEA aminteste ca energia produsa cu ajutorul vantului, apei sau soarelui este singura care nu afecteaza mediul inconjurator si ajuta oamenii sa respire un aer curat.

Ingrijorarea este amplificata de faptul ca, desi statisticile ne arata ca directia este gresita, acestea nu sunt luate in serios, spun reprezentantii RWEA.

Ei arata ca tendintele internationale sunt de a se inlocui centrale vechi, ce utilizeaza combustibili fosili, cu altele noi, nepoluante si de a reduce subventiile acordate tehnologiilor poluante. Este dovedit ca tehnologiile nepoluante existente reduc preturile electricitatii pe pietele libere.

"In Romania, energia regenerabila este lasata pe plan secundar si este deseori mentionata ca fiind cauza pentru cresterea valorii facturilor la electricitate, si mai putin in contextul unei societati evoluate, cu grija pentru mediul inconjurator. Desi statul reduce sustinerea acordata initial energiilor regenerabile tocmai pentru ca nu polueaza, consumatorul final plateste aceeasi valoare a facturii deoarece reducerea aplicata de stat se transforma in crestere de venituri pentru producerea de energie poluanta", mentioneaza specialistii RWEA.Reprezentanti din comunitatea internationala, ca de exemplu Fondul Monetar International sau Comisia Europeana, sustin cu fermitate ca planeta este intr-un pericol iminent datorita consumului din ce in ce mai ridicat de combustibili fosili.

La nivel mondial, una din cele mai periculoase surse de poluare este cea generata de utilizarea combustibililor fosili in producerea de energie, adauga reprezentantii RWEA.

De curand, un studiul FMI denumit "Cat de mari sunt subventiile in energie" sustine ca, la nivel mondial, combustibilii fosili vor fi subventionati in 2015 cu 5,3 trilioane de dolari. Aceasta suma reprezinta 6,5% din PIB-ul international.

In acelasi studiu se mentioneaza ca, daca anul acesta subventiile ar fi anulate, emisiile de CO2 la nivel global ar scadea cu 20% si decesele premature cauzate de poluarea aerului ar fi reduse la jumatate.

FMI avertizeaza ca aceste subventii acordate producerii de energie din surse conventionale descurajeaza nevoia de investitii in eficienta energetica, energie regenerabila si in infrastructura energetica. De asemenea, vulnerabilitatea statelor in fata pretului volatil al energiei ar creste.

Un alt studiu efectuat de The Lancet sustine ca schimbarile climatice cauzate de poluarea aerului ar putea afecta negativ toate progresele inregistrate de sanatate, la nivel global, in ultimii 50 de ani.

„Cifrele sunt ingrijoratoare si ar fi interesant de observat care este ponderea acestor subventii in Romania. Local se discuta doar despre subventiile acordate energiei regenerabile, se fac si se desfac scheme suport, cand acest tip de energie este de fapt viitorul spre care ar trebui sa ne indreptam cu totii.” declara Catalina Dragomir, presedinte RWEA.

Media ponderata de emisii de CO2 din carbune, gaze, pacura si alti combustibili fosili in Romania anului 2014 este de 751,7106 grame/kWh. (sursa: date prelucrate din cifrele publicate de ANRE in Raportul de electricitate – 2014).

In acest context trebuie sa amintim ca in Romania, energia regenerabila, desi lovita de schimbari legislative, isi aduce aportul la scaderea poluarii. In anul 2014, conform INSSE, s-au produs 4.723.600.000 kWh doar din energie eoliana.

Daca aceeasi cantitate de energie ar fi fost produsa din prelucrarea de combustibili fosili, atunci Romania ar fi produs 3.54 milioane de tone de CO2, echivalentul a 24.780.000 euro, bani ce nu au mai fost platiti de consumatorii finali din Romania prin pretul energiei electrice.

"Acelasi calcul arata ca, daca cei 4.723.600.000 kWh ar fi fost produsi din energie nucleara, s-ar fi produs 14,17 tone de deseuri radioactive. Beneficiile producerii de energie eoliana sunt incontestabile", precizeaza specialistii RWEA.

Potrivit lor, principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanțe poluante și de gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili. Producerea de energie eoliană nu implică producerea de deșeuri.

"Un alt mare avantaj in reprezinta costurile reduse per unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produsa în centralele eoliene moderne a scăzut substanțial în ultimii ani, ajungând  să fie chiar mai mic decât în cazul energiei generate din combustibili fosili", conchid reprezentantii RWEA.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 19 Iunie 2021, 18:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter