- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sandu, MCSI: Posta nu se privatizeaza, ci se restructureaza

03 Nov, 11:45 • Redactia DailyBusiness
Privatizarea Postei Romane nu este oportuna in actualele conditii economice, ci este necesara cresterea valorii de piata a companiei prin procesul de restructurare, a declarat Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale
Sandu, MCSI: Posta nu se privatizeaza, ci se restructureaza

Rezultatele financiare ale companiei au fost din ce in ce mai slabe in ultimii ani din cauza managementului defectuos, cea mai importanta sursa de venituri fiind distributia de beneficii sociale, iar performanta in segmentele deschise competitiei a fost slaba.

„Strategia de restructurare prevede pastrarea locurilor de munca si chiar cresterea numarului acestora pe anumite segmente in urmatorii 5 ani. Este de retinut faptul ca studiul releva ca imbunatatirea performantei companiei poate fi vizibila inca din primul an de implementare”, a precizat Gabriel Sandu.

Posta Romana are 35.000 de postasi.

Ministrul comunicatiilor este de parere ca procesul de restructurare trebuie continuat in ritm alert in conditiile in care valoarea de piata a Postei este in acest moment la un nivel foarte scazut. De asemenea mai trebuie avut in vedere faptul ca din 2014 Posta va pierde monopolul pe piata serviciilor postale ceea ce este posibil sa afecteze intr-o masura si mai mare rezultatele financiare ale companiei, conform ministrului.

Avand in vedere ca pana la acest moment s-a inregistrat deja o intarziere de doi ani fata de planurile expuse de catre consultantul Roland Berger, este absolut necesar ca procesul de restructurare sa fie accelerat. Desi consultantul a prezentat proiectul sau de restructurare in urma cu 2 ani, abia in urma cu un an a fost elaborata o Hotarare de Guvern (nr. 1134 din 18 septembrie 2008) referitoare la restructurarea companiei postale, potrivit lui Sandu.

Ministerul comunicatiilor a hotarat, impreuna cu Consiliul de Administratie al Postei, continuarea in forta a programului companiei de consultanta Roland Berger, care prevede ca in urmatorii 4 ani Posta sa inregistreze profit.

„Se va extinde activitatea companiei si, mai ales, se vor scadea costurile. Sunt prevazute, printre altele, masuri precum infiintarea unei institutii financiare nebancare, a unei societati de asigurari, a unei societati de transport valori, a unei poste hibride, a unei societati curierat expres si rapid dar si a unei entitati pentru administrarea patrimoniului”, se mai arata in comunicat.

Masurile de restructurare vor aduce compania inapoi in zona profitabilitatii in 2012, considera Sandu.