- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Scoala conectata la piata muncii. Politehnica Timisoara a lansat 3 masterate in domenii cerute de companii

22 Sep, 12:58 • Redactia DailyBusiness
Universitatea Politehnica Timișoara a lansat în această vară trei programe noi de masterat, în domenii în care companiile duc lipsa de specialiști. Este vorba de specializările "Cloud Computing and Internet of Things", "Machine learning" și "Securitatea informației".
Scoala conectata la piata muncii. Politehnica Timisoara a lansat 3 masterate in domenii cerute de companii


Vorbim de domenii ale viitorului, dat fiind faptul că inteligența artificială și securitatea datelor sunt prezente în tot ce înseamnă tehnologie. Toate cele trei noi programe au fost create în urma unor consultări cu reprezentanții principalelor companii din vestul țării.

Am pornit aceste programe de masterat pornind de la necesitățile de pe piața muncii. Au fost numeroase discuții cu reprezentanții companiilor care fac parte din comitetul director sau care colaborează direct cu Facultatea de Automatică și Calculatoare. De altfel, am observat că unii absolvenți de licență nu se regăsesc în masterate cu caracter mai general, așa că s-a făcut o analiză la nivelul facultăților pentru lansarea unor programe specializate, pe subiecte de interes „, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Pentru a acoperi partea de predare, Universitatea Politehnica Timișoara a apelat la cadre didactice specializate în străinătate, dar și la profesori cu experiență în domeniul privat. Totul pentru ca la finalul cursurilor studenții să aibă cunoștințele necesare pentru a se încadra pe piața muncii, fără a mai participa la cursuri de pregătire, așa cum se întâmplă în momentul de față.

Confirmarea faptului că era nevoie aceste programe de masterat este reprezentată de cererea foarte mare din partea tinerilor: toate locurile puse la dispoziție au fost ocupate încă din prima sesiune de admitere din vară.

Securitatea cibernetică, Machine Learning, Cloud Computing și Internet of Things sunt subiecte extrem de importante și reprezintă o prioritate pentru Nokia Romania și pentru clienții noștri, mai ales în contextul 5G acestea facând posibilă o nouă dimensiune a interconectării oamenilor și obiectelor. Compania noastră sprijină programele de master lansate la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universitații Politehnica Timișoara, care să faciliteze formarea de specialiști cu competențe în aceste domenii„, susține Florin Ciocan, ecosystem și innovation manager la Nokia România.Asemenea variante de programe de studiu sunt puține în România, însă universități prestigioase din străinătate au investit foarte mult în aceste specializări. Particularitatea cu care vine Universitatea Politehnica Timișoara este faptul că materiile au fost concepute în așa fel încât cunoștințele dobândite să fie aplicate și în zona Automotive.

Importanța acestor domenii pentru piața muncii

Cloud Computing reprezintă o infrastructură de sisteme hardware și software, care oferă servicii computerizate la cererea utilizatorului. Imaginați-vă Cloud Computing, precum modul în care accesăm curentul electric în casă: plătim o sumă de bani pentru energia consumată, însă nu știm cum ajunge curentul electric la noi. La fel este și cu serviciile Cloud: se cumpără servicii stocate în Cloud, iar cei care contractează aceste servicii beneficiază de ele. Este o tendință în rândul companiilor și a persoanelor fizice de a achiziționa servicii în Cloud pentru că este mai ușor și lipsit de responsabilități. Masteranzii învață să proiecteze astfel de sisteme, să le implementeze și să le optimizeze. Specializarea inginerilor hardware și software în astfel de tehnologii este foarte importantă pentru că cererea pentru acest tip de servicii este într-o creștere accelerată.

Machine Learning este un domeniu de mare actualitate și foarte căutat astăzi, atât în cercetare, cât și în industrie. Un exemplu de Machine Learning poate fi înregistrarea video non-stop a incintei unui supermarket pentru a detecta furturile. Algoritmii de machine learning pot detecta acțiuni ale hoților și le pot semnala agenților de pază. Astfel, scade numărul de persoane care trebuie să supravegheze toate camerele de supraveghere. De asemenea, Machine Learning se regăsește în conducerea automată a vehiculelor. Studenții învață aici să proiecteze astfel de algoritmi de învățare automată, să îi aplice atât în Computer Vision, cât și în Autonomus Driving sau Bioinformatică. Era nevoie de un astfel de program de masterat în Timișoara pentru că aici activează companii renumite la nivel mondial, cu preocupări în acest domeniu.

Programul Securitatea Informației și a Sistemelor Cibernetice a fost format datorită dezvoltării accentuate a sistemelor hardware și software din ultima decadă. Această dezvoltare a dus la o nevoie foarte mare de a proteja datele stocate și procesate. Ce ar însemna ca sistemele bancare să nu fie protejate corespunzător? Practic, un hacker poate avea acces la sumele de bani pe care orice client le depune la bancă. De asemenea, canalele de comunicare trebuie criptate și securizate, pentru ca informațiile confidențiale să ajungă doar acolo unde sunt direcționate. Prin acest program de masterat studenții învață să asigure eficient securitatea rețelelor de calculatoare, a aplicațiilor mobile și a sistemelor industriale. Există cerere pentru astfel de specialiști atât pe piața muncii, cât și în cercetare.