- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Sebastian Vladescu a apucat sa \”voteze pentru\” Franklin Templeton la carma Fondului Proprietatea

03 Sep, 15:33 • marius.balasoiu
Sebastian Vladescu (foto), fostul ministru de Finante a avut grija ca, inainte de a-si parasi postul, sa mandateze pe reprezentantii Statului ca luni sa voteze PENTRU la toate punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale a actionarilor (AGA) Fondului Proprietatea (FP). AGA FP are de decis in chestiuni cruciale precum aprobarea contractului de administrare cu Franklin Templeton Investments, amanata de mai bine de un an si distribuirea dividendelor.
Sebastian  Vladescu a apucat sa \voteze pentru\  Franklin Templeton la carma Fondului Proprietatea

Inlocuirea lui Sebastian Vladescu de la Minsiterul Finantelor a pus un timp sub semnul intrebarii modul in care Statul va participa la AGA.

„Aseara l-am intrebat pe (fostul) ministru daca vom avea parte de aceeasi balbaiala ca anul trecut din partea reprezentantilor statului si a spus ca a semnat mandatul pentru un vot „pentru” fara probleme”, a declarat pentru DailyBusiness.ro un specialist in fonduri de investitii. Informatia a fost confirmata neoficial de o sursa apropiata Fondului Proprietatea.

Piata asteapta ca, luni, AGA la Fondului Proprietatea, sa aprobe contractul de administrare pe care celebra companie americana de administrare a investitiilor Franklin Templeton Investments l-a castigat de mai bine de un an. Aceasta aprobare este, practic, ultima escala inaintea derularii cursive a procesului de listare a Fondului la Bursa.

Tot luni, actionarii Fondului sunt pusi in sfarsit in fata unei variante fezabile de plata a dividendelor pe ultimii doi ani, a caror valoare depaseste cu mult un miliard de lei.

Fondul Proprietatea are active de peste trei miliarde de euro si va fi unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est, fiind si singura sansa, deocamdata, de a atrage investitori straini la Bursa de Valori Bucuresti, cel putin pana cand Guvernul isi va respecta propriile hotarari de a lista Romgaz si de a-si vinde din actiunile de la Transgaz si Trasnelectrica.

Fondul Proprietatea ar putea deveni al doilea cel mai mare emitent de actiuni roman de la cota Bursei de Valori Bucuresti, dupa OMV Petrom si inainte de BRD.