- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

SGCC, companie chineza din Top 10 mondial, vrea actiuni la Transelectrica

01 Apr, 15:06 • Redactia DailyBusiness
State Grid Corporation of China (SGCC), inclusa in topul Forbes 2010 printre cele mai mari zece companii la nivel mondial, este interesata sa intre in actionariatul transportatorului de energie Transelectrica (TEL), au declarat surse apropiate discutiilor.
SGCC, companie chineza din Top 10 mondial, vrea actiuni la Transelectrica

„Compania chineza a prezentat Ministerului Economiei o oferta, inclusiv financiara, pentru cumpararea intregului pachet de 15% din actiunile Transelectrica pe care Ministerul Economiei intentioneaza sa il plaseze pe Bursa de Valori Bucuresti in acest an”, au afirmat sursele, citate de Mediafax.

SGCC a ocupat anul trecut pozitia a opta in topul Forbes al celor mai mari 500 de companii din lume, cu venituri in 2009 de 184,5 miliarde de dolari, si a fost desemnata totodata cel mai mare furnizor de utilitati la nivel mondial.

Compania are peste 1,5 milioane de angajati.

Reprezentantii Ministerului Economiei s-au limitat sa precizeze ca vanzarea actiunilor Transelectrica „va avea loc prin metode specifice pietei de capital, respectiv oferta publica”.

„Pretul actiunilor care se vand, determinat si recomandat de intermediarul autorizat, va fi aprobat prin Hotarare a Guvernului. In cadrul procesului de ofertare, potentialii investitori interesati pot subscrie pentru cumpararea de actiuni”, se arata in raspunsul Ministerului Economiei.

SGCC a fost infiintata in 2002 si are ca obiect principal de activitate constructia si operarea de retele electrice in China.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Transelectrica, va plasa la BVB actiuni reprezentand cate 15% din capitalul companiei.

Conducerea Transelectrica a propus, suplimentar, o majorare de capital echivalenta cu 12% din titluri, care sa fie realizata simultan cu listarea la bursa.

Compania este controlata de Ministerul Economiei, care detine 73,6% din titluri, in timp ce Fondul Proprietatea are 13,5% din capital. Titlurile Transelectrica se tranzactioneaza la BVB.

Potrivit altor surse din domeniul energetic, alta companie chineza, China Huadian, si-a exprimat interesul pentru intrarea in actionariatul EnergoNuclear, societate care deruleza proiectul de patru miliarde de euro al constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda.