COMPANII

Simpozion stiintific sub egida Universitatii din Bucuresti, sponsorizat de RMGC si Eldorado Gold

29 mai 2014, ora 18:35   | 5 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
aur.jpg
Simpozionului stiintific Odiseea Resurselor Minerale, care se va desfasura sub egida Universitatii din Bucuresti, este sponsorizat de catre cele mai controversate companii din industria extractiva: Rosia Montana Gold Corporation, Samax Romania, Deva Gold, Eldorado Gold Corporation si Prospectiuni SA, atrage atentia Alburnus Maior, adresand in acest sens o scrisoare deschisa rectoratului Universitatii.

Iata mai jos scrisoarea deschisa:

"Invatamantul academic romanesc din sistemul public este un reper important pentru societatea noastra. Sistemul educational, desi supus erodarii in ultimii ani, ramane unul dintre cele mai pretuite in Europa, rezultatele remarcabile ale elevilor, studentilor si profesorilor romani fiind aduse adesea la cunostinta opiniei publice.

Ne adresam astazi Universitatii Bucuresti, institutie etalon pentru invatamantul romanesc si pentru comunitatea academica din tara noastra, pentru a va transmite ingrijorarea si dezamagirea noastra profunda. Facultatea de Geologie si Geofizica s-a asociat cu cele mai controversate companii din industria extractiva in organizarea celui de-al IX-lea simpozion de geologie economica ľ Odiseea Resurselor Minerale. Simpozionul ce se desfasoara in perioada 30-31 mai sub egida Universitatii Bucuresti este sustinut de cateva companii, in legatura cu care va supunem atentiei urmatoarele aspecte:Compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este cercetata penal pentru complicitate intr-o ancheta de frauda si spalare de bani derulata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Incapabila sa puna la punct un proiect de minerit solid din punct de vedere economic si social, fara probleme de mediu si de patrimoniu, RMGC santajeaza grosolan statul roman, amenintand ca va recurge la arbitraj international prin care va cere despagubiri de miliarde de dolari pentru neimplementarea proiectului.áIn ultimii 15 ani, justitia romana a anulat toate actele administrative obtinute de Rosia Montana Gold Corporation, ceea ce indica in afara oricarui dubiu ca legile Statului au fost incalcate si, odata cu ele, drepturi fundamentale ale cetatenilor direct afectati.

Mai mult decat atat, am dori sa va reamintim ca cel mai prestigios for stiintific al tarii, care cuprinde mai multi membri ai corpului profesoral de la Universitatea Bucuresti, anume Academia Romana, s-a pronuntat in repetate randuri impotriva proiectului de minerit cu cianuri de la Rosia Montana sustinand ca acest tip de activitate economica este incompatibil cu principiul de dezvoltare durabila si cu dreptului cetatenilor la un mediu curat.

Compania Deva Gold SA propune proiectul de minerit Certej bazat pe flotatie cu cianuri intr-un sit Natura 2000, zona protejata de interes comunitar ce asigura supravietuirea celor mai valoroase si periclitate specii de pasari, cu habitatele lor specifice. Mai mult, Deva Gold SRL (Eldorado Gold) a realizat in aceasta primavara lucrari de prospectare geologica in perimetrele Deva-Muncel si Brad fara a detine autorizatie de constructie, ignorand semnalele de alarma trase de societatea civila cu privire la legalitatea activitatilor desfasurate.

Compania Samax Romania SRL isi propune sa dezvolte la Rovina un proiect de minerit aurifer similar ca dimensiuni si impact de mediu cu acela de la Rosia Montana. Romania a fost apreciata drept tara cu cele mai mari rezerve de aur ale Europei, cu 68 de zacaminte identificate in Cadrilaterul Aurifer din Muntii Apuseni. Proliferarea necontrolata a unor asemenea proiecte, pe baza de cianuratie sau flotatie, ar duce la generarea a nu mai putin de 2900 de hectare cu deseuri de cianurare, creand riscul unor catastrofe pentru mediu si generand probleme sociale de anvergura.

Prospectiuni S.A. este compania de servicii geofizice si geologice care in serviciul companiilor extractive a incalcat flagrant dreptul la proprietate al locuitorilor din mai multe comune din Transilvania si Banat, impanzindu-le terenurile cu mii de metri de cabluri seismice, fara a avea acordul acestora.

Prezidiul celui de-al IX-lea simpozion de geologie economica reuneste reprezentanti ai facultatilor de profil si ai organizatiilor profesionale, ai Institutului Geologic Roman si ai Agentiei Nationale de Resurse Minerale. Alaturi de ei se regasesc, in calitate de vice-presedinti ai simpozionului, directorii si managerii companiilor mai sus amintite. Fiindca acest eveniment stiintific are in prezidiu reprezentanti ai unor companii de minerit care necesita pentru avizare studiile, expertizelele si aportul participantilor la simpozion, consideram ca se favorizeaza astfel obtinerea de opinii favorabile in sprijinul industriei miniere iresponsabile

Fara indoiala ca problema äresurselor minerale" este demna de studiu la nivel universitar, insa numai intr-un cadru neutru, obiectiv, fara niciun fel de participare din partea companiilor interesate tocmai in exploatarea brutala, pe termen scurt, a resurselor respective. Organizarea de evenimente stiintifice face, desigur, parte din misiunea fiecarei institutii de invatamant superior.

Universitatea Bucuresti ľ ca de altfel orice Universitate din tara ľ nu face exceptie si in acest sens dispune de fonduri publice si de finantari accesibile prin granturi pentru organizarea de manifestari care sa promoveze cercetarea stiintifica de varf. Este insa de datoria Universitatii bucurestene, cu prestigiu recunoscut pe plan national si international, sa nu accepte asocieri de niciun fel cu companii si organisme al caror scop principal nu-l constituie cercetarea stiintifica sau educatia. Acest soi de asocieri ľ neconforme cu etica academica si profesionala ľ pot dauna grav credibilitatii institutiei, dar si rolului social pe care Universitatea si-l asuma ca punct nodal in relatia ei cu comunitatea.

Datorita prestigiului Universitatii Bucuresti, consideram ca aceasta trebuie sa manifeste responsabilitate si discernamant in raport cu transferurile de imagine si de influenta pe care le accepta, cu atat mai mult astazi cand problemele de mediu sunt percepute la nivelul Uniunii Europene ca tinand de sanatatea publica si de securitatea nationala."

Citeste si
Resursele, tot mai greu de scos din pamant. Cine taie aripile multinationalelor
Transilvania, terenul de aur minat: Rosia Montana a adormit, 13 noi proiecte s-au trezit
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andreea a spus:
29/05/2014 18:50
sper ca in sfarsit sa nu se mai sperie toata lumea de cianuri, mai ales studentii, viitorul tarii. Cianura in minerit se foloseste de peste 50 de ani in tari chiar mai dezvoltate decat Romania si este aprobata de UE
 
eugen manea a spus:
29/05/2014 22:01
Dar de ce nu a sponsorizat Alburnus Maior acest simpozion, daca este atat de indignata? Ca fonduri ar avea, de la Soros, doar ca prefera sa cheltuie in propriul interes si pe trimiterea de comunicate. Sa faca orice, ceva concret, pentru salvarea Rosiei nu sunt in stare!
 
rosuarterial a spus:
30/05/2014 17:00
Daaa in finlanda - asa a spus un ..."politician" roman - si un europarlamentar finlandez pe numele lui Satu Hassi i-a raspuns: "In primul rand, exista zeci de mine in Finlanda, dar cianura nu este folosita in 52 de mine, ci doar in cateva. In al doilea rand, utilizarea cianurii in minele de aur finlandeze nu s-a facut in conditii de siguranta. Agnico-Eagle, proprietarul canadian al minei de aur din Laponia, Kittila, a fost sustinatorul cel mai vocal al utilizarii cianurii, si a sustinut ca cianura este utilizata intr-un proces complet inchis. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, in apa reziduala din mina Kittila Suurikuusikko, continutul de cianuri a depasit limita permisa. Pentru poporul roman ar putea fi, de asemenea, relevant sa stie ca minele finlandeze nu sunt situate in zonele dens populate. De exemplu, in Kittila densitatea populatiei este de 0,78 persoane pe km patrat. ", spune eurparlamentara Satu Hassi pe blogul sau.
 
Andreea a spus:
30/05/2014 18:30
@rosuarterial: verifica si declaratia lui Potocnik, prin care Comisia Europeana nu are niciun motiv de ingrijorare asupra proiectului si opinia oficiala a CE prin care cianura in minerit este considerata "best available technique"
 
CD a spus:
30/05/2014 21:04
@Andreea. Duduie, n-ai vrea dumneata sa dai linkul ala unde Comisia scrie, textual, chestia aia cu cianura care e best available technique?
Ca eu l-am cautat si nu l-am gasit. Am gasit insa altul, in care Potocnik e acuzat ca a ascultat doar o parte a opiniilor - deloc surprinzator, pe-alea ale industriei (http://bankwatch.org/news-media/for-journalists/press-releases/groups-blast-veiled-decision-making-european-commission-mi).
Cam la fel cum dl. Ponta a devenit peste noapte mare specialist in mineritul aurului si in gaze de sist, dupe ce si i-a luat consilieri "onorifici" pe Blanculescu si pe Wesley Clark. Onorifici in sensul ca ei nu sunt platiti de statul roman, ci de companiile respective. Curat murdar, duduie Andreea...

In alta ordine de idei, faptul ca o tehnologie este "best available technique" la un moment dat nu inseamna deloc ca e lipsita de riscuri. Pregateste dumneata laptele copilului cu apa din canalizarea orasului, pe considerentul ca a fost tratat conform celor mai bune tehnici disponibile si e curata ca apa de izvor...
Pe termen lung proiectul de la Rosia Montana implica mari riscuri (iar cianura nici macar nu e cel mai mare din ele) si costuri. Extractia aurului nu e nici pe departe o chestiune de viata si de moarte, nu e ca si cum nu putem trai fara sa scoatem aurul ala. Iar in opinia mea beneficiile nu acopera nici pe departe costurile si riscurile.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 21 Septembrie 2020, 17:40
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter