- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Solutia anti-criza a industriei de textile: Saptamana de lucru de 4 zile

04 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Managerii din industria textila au gasit o solutie inedita pentru a compensa scaderea afacerilor, dar si a-si pastra salariatii - au redus saptamana de lucru la patru zile. Potrivit specialistilor, nu este exclus ca varianta sa fie preluata si in alte industrii, in contextul in care costurile somajului tehnic sunt mai mari decat reducerea graduala a activitatii.
Solutia anti-criza a industriei de textile: Saptamana de lucru de 4 zile

Saptamana de lucru de 4 zile a fost adoptata inclusiv de omul de afaceri Maria Grapini, presedintele grupului Pasmatex, in acelasi timp presedinte al Federatiei Producatorilor din Industria Textila. Grapini a explicat ca a ajuns la aceasta solutie pentru nu fi nevoita sa disponibilizeze personal, in contextul in care muncitorii calificati sunt greu de gasit.

„Am ales sa lucram mai putin decat sa ii trimit in somaj tehnic si sa platesc 75% din salariu. Ne mentinem si salariatii si reducem si costurile. Veniturile per ora ale angajatilor au ramas neschimbate, dar per total au fost mai putine ore de munca”, a explicat Grapini.

Potrivit managerului de la Pasmatex, firma a carei cifra de afaceri a scazut anul trecut cu 10% la 4,5 milioane de euro, in conditiile in care statul actioneaza „obtuz”, tot mai multe companii au cautat solutii pentru a-si adapta activitatea in noile conditii de criza.

„Unii au disponibilizat, altii au redus salariile sau programul. Cert este ca statul, prin ordonanta 28/2009, nu a facut nimic concret pentru a ajuta mediul de afaceri. A pus rigla si a taiat, fara sa flexibilizeze aceste masuri”, a explicat omul de afaceri.

Prin ordonanta la care face referire Maria Grapini, Guvernul a scutit de la plata contributiilor la asigurarile sociale firmele si persoanele care declara somajul tehnic pe o perioada de maxim 3 luni.

„Normele de aplicare nu sunt deloc maleabile„, explica omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

„Cand au dat decizia asta, s-au gandit la salariat si prea putin la angajator”, a spus Parvan. „In loc sa trateze industriile de la caz la caz, sa stimuleze companiile care au contracte la export, sa ajute pe cei cu probleme, au luat o masura cu vadit caracter electoral„, a spus reprezentantul AOAR.

Oamenii de afaceri spun ca guvernul ar fi trebuit sa urmeze exemplele din alte tari, precum Germania si Austria, unde firmele aflate in dificultate primesc reduceri de taxe si alte facilitati fiscale pentru a le determina sa nu opereze disponibilizari.

„La noi, practic, au obligat firmele sa plateasca 75% din salariu pentru somaj tehnic. Degeaba au eliminat CAS-ul pentru trei luni, in conditiile in care au introdus forfetarul si au crescut presiunea fiscala. Si apoi, ce te faci dupa cele trei luni in care statul te scuteste de plata CAS ?”, a declarat Grapini.

Industria textila, in pragul falimentului

Presedintele Federatiei Producatorilor din Industria Textila (FEPAIUS) estimeaza ca in a doua parte a anului, pe fondul accentuarii crizei, multe firme din sectorul confectiilor si imbracamintei vor da faliment, iar aproximativ 60.000 de angajati vor fi trimisi in somaj. Numarul salariatilor a scazut, de altfel, de la 334.700 in T1 2008 pana la 271.100 de persoane la finele primelor trei luni din 2009.

In conditiile in care piata externa, principala destinatie a productiei autohtone (80%), s-a contractat puternic, iar in piata interna scaderea puterii de cumparare a redus puternic vanzarile, singura sansa pentru firmele din domeniu este sa faca afaceri in comun, Grapini estimand ca piata va cunoaste un amplu proces de achizitii si fuziuni.

„Daca nu avem capacitatea completa, nici eu, nici alti zece, atunci sa lucram mai multi la un loc, intr-o singura capacitate. Sa ne asociem mai multe firme atunci cand ne importam materia prima de pe o anumita piata, pentru a ne reduce costurile de transport”, a declarat Grapini.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, productia interna de textile a scazut in T1 cu 25,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 453 mil. euro. Cea mai mare scadere a fost inregistrata, potrivit datelor patronatului din industrie, la productia industriala de articole de imbracaminte, de 26,4%, urmata de diminuarea productiei de produse textile, cu 24,7% fata de perioada similara a anului 2008.

FEPAIUS se asteapta ca in acest an, piata sa se contracte cu 15-25%, de la nivelul de 13,5 mld.lei (3,22 mld.euro) din 2008, iar primele semne de revenire sa se inregistreze in 2010.

Principalii jucatori din piata textilelor din Romania sunt Rifil Savinesti, Yarnea, Sorste Focsani, Braiconf si Iasitex.