COMPANII

Solutia de 3,5 mld. dolari la una dintre cele mai presante probleme ale omenirii

29 mai 2015, ora 00:07, autor(i): Mona Manole 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
world-population-day-2012_110712.jpg
Intr-o lume invadata cu solutii pentru problemele de mediu ale planetei, un subiect este mai degraba evitat, cel al controlului populatiei. Pana in 2050, Organizatia Natiunilor Unite (ONU) estimeaza ca numarul oamenilor de pe Pamant va ajunge la 9,6 miliarde, punand tot mai multe presiune pe resursele de hrana si energie. Iar aceasta tendinta este acceptata ca fiind inevitabila, mai degraba decat un numar ce ar trebui modificat.

O noua carte, intitulata "Over", incearca sa prezinte populatia dintr-o perspectiva diferita. Cuprinde fotografii din locuri supra-aglomerate, mai degraba decat sa se focuseze doar pe cifre. Apoi, prezinta moduri in care am putea actiona diferit, scrie Fastcoexist.com. Cartea prezinta schimbarile climatice si cum jumatate din speciile de pe Pamant au disparut incepand din 1970.

Prin ilustrarea situatiei actuale – de la mahalele din Haiti, la fermele cu animale ingramadite si pana la un mall de Black Friday – cartea incearca sa ii implice emotional pe cititori, inainte de a-i convinge ca este nevoie de o schimbare.

"Scopul unei carti in format mare a fost sa trecem peste acele argumente rationale pe care nimeni nu le baga in seama si sa facem ceva incredibil de simplu. Si anume, sa prezentam in slide show un tur global al transformarilor care au loc din cauza numarului tot mai mare de oameni si al comportamentului acestora", a spus Tom Butler, director editorial la Foundation for Deep Ecology si editor al cartii.Subiectul controlului poluatiei nu a fost intotdeauna tabu. In anii '60 -'70, cea mai vanduta carte cu privire la mediu a fost "The Population Bomb", in care profesorul universitar Paul Ehrlich si sotia sa atrageau atentia asupra efectolor suprapopularii, precum foametea, si cereau masuri imediate pentru limitarea ritmului de crestere a populatiei globale.

Acum, nu prea se mai discuta pe acest subiect, poate si pentru ca datele demografice sunt abstracte si greu de inteles de majoritatea oamenilor, considera Butler.

El argumenteaza ca rezolvarea acestei probleme ar putea scuti insa omenirea de solutiile tehnologice mai scumpe pentru rezolvarea problemelor de mediu.

"In termeni de incetinire a ritmului de crestere a populatiei, stim care e solutia. Daca educi fetele, emancipezi femeile si faci ca planificarea familiala sa fie disponibila in toata lumea, natalitatea va scadea rapid. Acest lucru se intampla deja in mai multe culturi", explica Butler.

Este o schimbare ce necesita mai degraba o vointa politica puternica, decat un buget masiv, ce s-ar putea la circa 3,5 miliarde de dolari. Bugetul reprezinta costul estimat pentru oferirea de servicii de planificare familiala pentru toate femeile de pe Glob care nu au in prezent acces la ele.

Iar asta inseamna mai putin de 4% din cat platesc americanii pe bere intr-un an, arata Butler.

Pe de alta parte, unii argumenteaza ca solutiile tehnologice ar putea asigura nevoile celor cateva miliarde de oameni in plus, la fel cum descoperirile din domeniul agriculturii au dus la combaterea predictiilor lui Malthus, legate de faptul ca omenirea va ramane fara alimente.

Dar Butler considera ca tehnologia nu va putea rezolva de una singura probleme precum schimbarile climatice si numarul tot mai mare de oameni. Totusi, unele studii noi sugereaza ca nivelul populatiei nu va creste chiar atat de repede. Pana in 2100, in ritmul actual, Pamantul ar putea fi locuit de 13 miliarde de oameni.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 26 Mai 2022, 08:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter