COMPANII

Sova: Curtea de Arbitraj poate obliga Romania sa dea RMGC avizul pentru exploatare

30 septembrie 2013, ora 17:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
sova.jpg
Ministrul Dan Sova a declarat, luni, in cadrul audierilor de la Comisia pentru Rosia Montana, ca RMGC ar putea actiona statul roman in judecata la o Curte de Arbitraj pentru a cere ca statul roman sa fie obligat sa elibereze avizul pentru inceperea exploatarii.

"Se poate intampla ceva, din punctul meu de vedere ca avocat, va spun ca se poate intampla ca investitorul caruia i se refuza eliberarea acordului de mediu sau a altor avize sa se adreseze unei instante arbitrale care poate fi Curtea de Arbitraj de la Viena sau Curtea de Arbitraj de la Washington si sa ceara obligarea statului roman la eliberarea avizului care lipseste pentru inceperea exploatarii", a spus Sova la Comisia pentru Rosia Montana, potrivit Mediafax.


"Nu este exclus sa castige acest lucru. Daca, Doamne fereste, s-ar intampla asa ceva, si eu sunt obligat sa trag acest semnal de alarma, ne-am trezi in situatia in care RMGC ar putea incepe exploatarea la Rosia Montana in conditiile de astazi, adica foarte favorabile lor si foarte defavorabile noua", a mai spus Sova.

Sova a precizat ca respingerea proiectului de lege nu va determina RMGC sa renunte la exploatarea miniera pentru care detine licenta, el subliniind ca RMGC ar putea obtine avizul de mediu necesar exploatarii in instanta, respectiv la Curtea de Arbitraj.Declaratiile lui Sova vin dupa ce premierul Victor Ponta a declarat, laSummitul pentru Investitii in Europa de Est, ca respingerea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului Rosia Montana ar fi o "catastrofa" pentru Romania, pentru ca ar fi un "mesaj impotriva investitorilor straini".

Asemenea declaratii sunt incluse in categoria "lobby pentru inceperea exploatarii" de catre contestatarii proiectului RMGC. Potrivit avocatilor,Romania nu are nicio obligatie fata de Rosia Montana Gold Corporation, atata timp cat compania nu a reusit pana acum sa realizeze un proiect care sa respecte legile in vigoare ale statului roman, ca altfel ar fi inceput demult exploatarea. De aceea a avut nevoie de o lege speciala, care include derogari de la normele legale. Vezi aici si argumente mai tehnice, explicate de specialisti.

Citeste si
Rosia Montana, dincolo de manipulari. 10 motive pentru care Romania pierde
Cele 5 gafe de PR facute de RMGC. Cum sa NU iti faci lobby in Romania

Avertisment artistic: Viralul care arata in 3 minute esenta pericolului de la Rosia Montana (Video)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 25 Octombrie 2020, 19:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter