- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Stefan Marincea: La Rosia Montana sunt 19 falii seimice

21 Oct, 14:27 • Redactia DailyBusiness
RMGC a obtinut un aviz favorabil, in 2011, de la Institutul Geologic Roman pentru exploatarea de la Rosia Montana. Fostul director Stefan Grigorescu, care a semant avizul, sustine ca in zona unde ar urma sa se faca exploatarea nu exista falii seismice care sa puna in pericol securitatea bazinului de decantare. Documentul, care este obligatoriu, pentru obtinerea avizului de mediu, este unul fals, sustine directorul demis al IGR, Stefan Marincea.
Stefan Marincea: La Rosia Montana sunt 19 falii seimice


Marincea afirma ca
in zona Rosia Montana s-a constatat ca ar exista 19 falii care
pun in pericol bazinul iazului de decantare. Miscarile
seismice, oricat de mici ar fi ele, ar putea deteriora stratul
impermeabil al bazinului de decantare, creand fisuri prin care apa cu
cianuri sa ajunga in panza
freatica.

Exista fisuri si
falii pe bazinul de decantare. Faliile asigura o comunicare facila
intre slamul cianurat cu multa apa  din viitorul bazin si panza
freatica. Ceea ce este foarte grav, pentru ca din cauza 
situatiei formatiunilor geologice din regiune va fi afectat direct
orasul Abrud”, spune Marincea, care precizeaza ca din hartile
depuse la dosar de RMGC au
disparut
faliile seismice, scrie Gandul.

Stefan Marincea a devenit un fel de Raed Arafat pentru protestarii Uniti Salvam Rosia Montana, dupa ce a fost dat afara prin fax de la conducerea IGR acum cateva zile.

A acuzat RMGC a modificat harti geologice ale institutului, ca cianurile s-ar putea infiltra prin fisuri in panza freatica si ca in cotloanele subterane de la Rosia se ascund cantitati importante de metale rare, in timp ce sefii lui din Guvern spuneau pe dos.

Marincea nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana care sunt falsuri”.

„Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele”, a comentat acesta.

Informatia vine la putin timp dupa ce Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupa un raport preliminar al Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de „tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni”.

Stefan Marincea a desfiintat
 proiectul de exploatare de la Rosia Montana in cadrul comisiei speciale parlamentare, criticand multiple puncte aflate in acordul cu RMGC. „Au venit cu un proiect de Papua Guinee pentru tara mea”, a sustinut el.

Prima acuzatie a fost lansata chiar la adresa fostului director al IGR: ”Un predecesor de-al meu a semnat ca nu exista falii. Ei bine, sunt burdusite de falii. Avizul pe care l-a dat fostul director este un fals grosolan, e o situatie penala din partea lui. Parchetul s-a autosesizat”, a declarat Marincea, in cadrul audierilor din comisie.