COMPANII

Stii ce mananci? Cum ne induc in eroare etichetele de pe unele pate-uri

28 iulie 2014, ora 14:54 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
patee.jpg
Consumatorii romani ar trebui sa fie corect informati si sa stie exact ce pun pe masa. Informarea este realizata prin eticheta produsului alimentar, iar Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a insistat intotdeauna asupra faptului ca toti consumatorii ar trebui sa fie atenti si sa stie cum sa citeasca o eticheta. Dar ce se intampla atunci cand eticheta este una care induce in eroare consumatorii si ii poate determina pe acestia sa achizitioneze produse pe care altfel nu le-ar fi cumparat?

Astfel, pateul de ficat ”Moldova in bucate”, produs de SC Vascar SA, afiseaza in denumirea produsului faptul ca acesta este un ”pate de gasca cu ficat din belsug”. In momentul in care citim lista ingredientelor insa, observam ca primul ingredient, in ordinea descrescatoare a cantitatii, deci cu ponderea cea mai mare in produs, este apa, urmat de ficatul de gasca in proportie de 15%.In conditiile in care ficatul de gasca reprezinta numai 15%, restul produsului fiind compus din apa, slanina, ficat de porc, faina alba de grau, sare, condimente si altele, consideram ca eticheta produsului este una care induce in eroare consumatorii, creand impresia ca acest continut de ficat de gasca este unul mult mai mare.

Doua pateuri, de data aceasta produse de SC Prefera Foods SA, prezinta o alta particularitate pe eticheta, care poate fi considerata o practica comerciala incorecta. Astfel pe eticheta produselor ”Capricii si Delicii” pate cu ficat de rata si pate cu ficat de gasca, in imediata apropiere a denumirii produsului, apare o pictograma ”45% ficat”.Din prezentare ar rezulta ca este de vorba de pate cu ficat de rata/gasca cu 45% ficat. Insa, surpriza, citind eticheta, vom observa ca ambele produse au 40% ficat de pui si numai 5% ficat de rata/gasca.

APC Romania considera acest lucru drept o practica comerciala incorecta, care poate induce consumatorii in eroare.

Conform art. 6 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, ”o practica comerciala este considerata ca fiind inselatoare daca aceasta contine informatii false sau, in orice situatie, inclusiv prezentarea generala, induce in eroare sau este susceptibila sa induca in eroare consumatorul mediu, astfel incat, in ambele ipoteze fie il determina, fie este susceptibila a-l determina pe consumator sa ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar daca informatiile sunt, in fapt, corecte in raport cu unul sau mai multe” dintr-o serie de elemente.„Avand in vedere ca etichetele celor trei produse sunt concepute intr-un mod care poate insemna inducerea in eroare a consumatorilor, APC Romania solicita in mod public celor doua companii producatoare modificarea etichetelor produselor, astfel incat consumatorii sa poata face o alegere corecta, fara a fi influentati in mod fals sa cumpere un produs pe care altfel nu l-ar fi achizitionat. APC-Romania va continua sa monitorizeze practicile comerciale si sa actioneze ori de cate ori va identifica practici comerciale incorecte . Initiativa APC-Romania face parte din “Campania Nationala impotriva practicilor comerciale incorecte pe piata din Romania”, demarata la data de 1 septembrie 2013” a precizat Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) este o organizatie neguvernamentala, apolitica si nonprofit, infiintata in 10 februarie 1990. APC-Romania este singura organizatie de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor - BEUC, care are ca principal obiectiv apararea, promovarea si reprezentarea prin toate mijloacele legale ale drepturilor si intereselor consumatorilor in raporturile cu operatorii economici si institutiile statului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 13:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter