- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Electroputere s-a privatizat pe contravaloarea terenurilor

07 Nov, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Pretul pe care compania saudita Al Arrab s-a angajat sa-l plateasca pentru fabrica Electroputere, 120 milioane de euro, ar putea fi recuperat de investitor doar din vanzarea celor 60 de hectare de teren ale fabricii, la valoarea actuala, estimata de specialistii in real-estate din zona la 200 de euro pe metrul patrat.
Electroputere s-a privatizat pe contravaloarea terenurilor

Sauditii au preluat pachetul de 63% din Electroputere scos la vanzare de stat, astfel ca intreaga companie ar putea fi evaluata la 190 milioane de euro. Chiar si asa, analistii din real-estate-ul craiovean spun ca pretul terenului in zona respectiva s-ar putea dubla in scurt timp, atat ca urmare a parafarii contractului de privatizare, cat si a cresterii naturale a pietei imobiliare.

Din cele 60 de hectare de teren, fabrica ocupa efectiv circa 25 de hectare. Insa conform contractului de privatizare semnat ieri, Al Arrab, o companie cu multa experienta in dezvoltarea de infrastructura si proiecte imobiliare, nu este obligata sa pastreze obiectul de activitate al fabricii Electroputere.

[quote=Marius Sebastian, patronul agentiei imobiliare Athos din Craiova]Terenul pe care se afla Electroputere, din cartierul Lapus, este o locatie ideala, mai cu seama ca fabrica nu ocupa decat jumatate din el. Are toate utilitatile si e pretabil dezvoltarii unor complexuri rezidentiale[/quote]
Un alt expert imobiliar, Gabi Andreescu, fost asociat la compania imobiliara BPI Imobiliare, crede ca terenul valoreaza mai mult de 250, chiar 300 de euro metrul patrat si ca un pret dublu la inceputul anului viitor nu ar trebui sa mire pe nimeni.

„Terenul are o deschidere excelenta. Este situat langa drumul european E70, artera de iesire din Craiova spre Bucuresti, e la 2,5 kilometri distanta de aeroport si la 1,5 km de Metro”, explica Andreescu. „Din cate am inteles, fabrica are 60 de hectare de teren construibile. E aur curat”, a mai spus expertul.

Cat valoreaza Electroputere?

Suma totala de 120 milioane de euro la plata careia s-a angajat Al Arrab este compusa din 64 mil. euro datorii, 30 mil. euro investitii in capital de lucru, 20 mil. euro investitii in dezvoltare si retehnologizare, 3 milioane de euro in investitii de mediu. Compania va plati initial doar 2,34 milioane de euro, pe care trebuie sa ii vireze in urmatoarele 10 zile, iar in urmatoarele trei luni trebuie sa investeasca cei 30 mil. euro in capitalul de lucru.

Intrebarea care se pune, in acest context, este daca statul nu ar fi putut sa incaseze mai mult pentru vanzarea pachetului majoritar la Electroputere. Oficialii AVAS raspund ca aceasta solutie a fost cea mai potrivita.

„Este mai rentabil pentru statul roman sa gaseasca un investitor care sa vina cu fonduri si sa plateasca datoriile deja existente, decat sa lichideze societatea”, a spus pentru DailyBusiness Constantin Botez, vicepresedintele AVAS. El spune ca terenurile fabricii au o destinatie clara – dezvoltarea afacerii Electroputere – si ca nu toate terenurile trebuie privite neaparat ca bunuri imobiliare si atat.

[quote=Constantin Botez, vicepresedinte AVAS] Este posibil ca piata sa vehiculeze sume de 200-500 de euro pe metru patrat in zona Electroputere, dar asta ar insemna sa avem in Romania numai mall-uri[/quote]
„In schimb, prin privatizare mentinem productia si pastram in continuare slujbele angajatilor”, a mai spus Botez.

„Pentru AVAS este un moment extrem de important”, a spus ieri si Teodor Atanasiu, presedintele AVAS, intr-o conferinta de presa. „Dupa cinci tentative nereusite de privatizare a Electroputere, cea de-a sasea este incununata de succes. Era o ultima tentativa, la termenul limita, cand Electroputere era in pragul insolventei. Este un moment important pentru ca a venit un investitor potent financiar”, a spus Atanasiu.

Acesta a adaugat ca firma saudita are un program ambitios, cu investitii de milioane de euro. „Vor fi investitii de mediu de 3 milioane de euro, investitii tehnologice de 20 de milioane de euro. Mai mult, odata cu preluarea activelor, cumparatorul pria si pasivul companiei, ceea ce inseamna datorii de aproximativ 64 de milioane de euro. N-o sa vedeti disponibilizari de personal la Craiova. In schimb se vor creea noi locuri de munca”, a precizat presedintele AVAS.

Pentru restul investitiilor, precum si pentru plata datoriilor nu exista un termen de plata, acestea urmand sa fie achitate conform unei scheme proprii a cumparatorului, in functie de necesitatile fabricii.

AVAS lasa deschisa portita arabilor pentru a investi in imobiliare

Faptul ca, pe langa productia de locomotive care, conform presedintelui Al-Arrab, Said Bahjat Said, ar urma sa creasca de 5 ori pana in 2012, arabii ar putea fi interesati de investitiile in imobiliare, a fost confirmat atat de presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, cat si de oficialul din Arabia Saudita. In cadrul conferintei de presa desfasurata dupa semnarea contractului de privatizare, Atanasiu a declarat ca Al-Arrab nu este obligata sa pastreze obiectul de activitate la Electroputere.

„Contractul de privatizare a Electroputere cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited nu are nicio clauza care sa oblige firma saudita sa pastreze obiectul de activitate si nu prevede niciun termen pentru plata datoriilor”, a spus Atanasiu, precizand ca este exclusiv sarcina investitorului sa dezvolte afacerea in interesul propriu si al comunitatii.

Intrebat de interesul imobiliar pentru Craiova, mai cu seama ca firma din Arabia Saudita este specializata in dezvoltarea de proiecte imobiliare, presedintele Al-Arrab, Said Bahjat Said a declarat ca are in vedere investitii pe viitor in acest domeniu in toata tara, insa nu a precizat daca va folosi sau nu o parte din terenurile uzinei craiovene in acest scop.

Privatizarea Electroputere Craiova a fost consiliata, pentru firma araba, de catre omul de afaceri Fathi Taher. Conform NewsIn, Taher deruleaza in prezent mai multe proiecte imobiliare in Romania si este cunoscut ca un apropiat al lui Gigi Becali si al lui Viorel Hrebenciuc.

Taher nu a dorit sa comenteze parafarea tranzactiei, dar a spus ca misiunea sa, cea de consultant, s-a incheiat imediat dupa semnarea contractului.

Chiar si in conditiile in care Al Arrab nu a anuntat oficial demararea unor investitii imobiliare pe cele 60 de hectare de teren detinute de Electroputere in Craiova, expertii imobiliari se asteapta ca piata sa fie influentata de aceasta tranzactie.

„Numai faptul ca un investitor de asemenea calibru a venit la Craiova si investeste 40 de milioane in dezvoltarea societatii, atrage o crestere a preturilor terenurilor. Si asta pentru ca, la fel ca in cazul Daewoo, Electroputere va avea nevoie de furnizori, pentru a-si moderniza productia, iar multe companii ar putea cumpara terenuri in apropiere, tocmai pentru a reduce costurile relatiei cu Electroputere”, a declarat expertul imobiliar Gabriel Andreescu.

Modelul Ford: Vanzarea Electroputere va creste piata imobiliara din Craiova

Afacerea Electroputere este, din acest punct de vedere, mult mai atractiva decat business-ul Ford din Craiova, terenurile fiind mult mai adecvate constructiei unor complexuri rezidentiale, spun analistii imobiliari.

Reprezentantii agentiilor imobiliare din Craiova estimeaza ca afacerea Electroputere va urma „tiparul” Ford. Narcis Paunescu, patronul agentiei imobiliare Intermed, spune ca venirea americanilor la Craiova a scumpit terenurile cu pana la 40-50%, apartamentele din zona centrala au trecut de 100.000 de euro, iar chiriile au crescut la 500-600 de euro pe luna.

„Cand Ford a venit la Craiova, preturile terenurilor din jur s-au scumpit. Apoi, cand au anuntat ca vor sa inchirieze 20 de locuinte ultra-centrale in Craiova pentru manageri (informatie anuntata in premiera de DailyBusiness in luna iulie – n.r.), pretul chiriei a crescut brusc de la 400 la 600 de euro pe luna. E un efect normal, pe care l-am putea vedea si in cazul Electroputere”, a declarat expertul in imobiliare.

„Al Arrab este specializata in dezvoltarea proiectelor rezidentiale. Daca au cumparat Electroputere, au stiut sigur ce fac. Nu m-ar mira varianta sa fi venit la Craiova ca sa construiasca chiar pentru angajatii Ford complexuri rezidentiale si de office”, a mai spus Paunescu.

Orasul Craiova a devenit, de altfel, extrem de interesant pentru dezvoltatorii imobiliari, dovada ca investitiile in domeniu s-au accelerat odata cu venirea americanilor.

„In oras se construiesc zeci de vile, marea lor majoritate de inchiriat. Este clar cui se adreseaza: odata cu cresterea nivelului de trai, si in Craiova au aparut clienti dispusi sa dea 200-250.000 de euro pe un apartament de lux sau chiar mai mult, pentru o vila”, a declarat Marius Sebastian, patronul agentiei imobiliare Athos Imobiliare.

In prezent, conform unui studiu de specialitate realizat de revista Capital, Cluj si Sibiu secondeaza Bucurestiul in topul celor mai dinamice orase, inclusiv din punct de vedere al investitiilor imobiliare. Craiova este vazut ca un oras cu un potential urias, in crestere, stimulat de prezenta americanilor. Potentialul Baniei este confirmat si de ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, care, recent anunta interesul mai multor oameni de afaceri britanici in a investi in modernizarea aeroportului din Craiova.

AVAS mai detinea 63% din Electroputere

Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita si AVAS au semnat ieri contractul de privatizare a societatii Electroputere Craiova, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 120 de milioane de euro (incluzand datoriile si programul investitional). AVAS a vandut 78 milioane de actiuni, reprezentand 62,82% din capitalul social al SC Electroputere SA Craiova.

Restul actiunilor pana la 100% din capitalul social au fost trecute in proprietate privata, la inceputul anilor ’90, prin Programul de privatizare in masa (PPM).

Potrivit AVAS, cumparatorul Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita si-a asumat un program investitional in cuantum de 23,08 mil. euro, dintre care 3,08 milioane de euro investitii de mediu si 20 milioane de euro investitii pentru dezvoltare si retehnologizare, a anuntat AVAS.

Firma Al Arrab Contracting Company Limited este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.