- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

UGIR-1903: Romania risca sa ramana in criza inca unu-doi ani fara masuri de relansare economica

29 Mar, 12:47 • Redactia DailyBusiness
Romania risca sa ramana inca 1-2 ani in criza in lipsa unor masuri concrete de relansare economica, a declarat Ioan Coraci, presedintele UGIR-1903, printre propunerile patronatului regasindu-se sustinerea investitiilor publice sau private cu efect multiplicator si achitarea restantelor catre firme, potrivit Mediafax.
UGIR-1903: Romania risca sa ramana in criza inca unu-doi ani fara masuri de relansare economica

„In Uniunea Europeana unele economii dau semne timide de relansare a cresterii economice, iar pentru altele ce a fost mai greu nu a trecut inca, Romania aflandu-se in a doua categorie. Scenariul pesimist arata ca am putea asista la o continuare a crizei in Romania inca unu-doi ani”, a spus Coraci, la Adunarea Generala a UGIR-1903.

El a adaugat ca Romania ar putea pierde, in acest fel, oportunitatile relansarii economice la nivel comunitar si global.

„Este adevarat ca nimeni nu a putut prevedea amploarea pe care criza economica a avut-o la nivel global si in Romania. Aceasta insa nu este o scuza pentru lipsa totala de masuri luate de autoritatile din Romania”, a precizat Coraci.

Reprezentantul UGIR-1903 sustine necesitatea implementarii de catre Guvern a unui program de sustinere si relansare a economiei, care cuprinde o serie de masuri cu aplicare imediata.

„Doar aplicarea imediata si hotarata a acestor masuri pot salva Romania”, a adaugat Coraci.

O prima masura propusa de patronatul industriasilor este sustinerea investitiilor publice in domenii cu efect multiplicator, realizate in Parteneriat Public Privat, si stimularea investitiilor private care creeaza valoare adaugata si locuri de munca.

Totodata, UGIR-1903 sustine necesitatea ca autoritatile publice centrale si locale sa-si achite imediat datoriile catre furnizori, precum si achitarea catre producatorii agricoli a subventiilor si a restantelor la TVA pe care statul le are la firme.

„Cerem interzicerea prin lege a posibilitatii ca statul sa foloseasca banii agentilor economici prin nereturnarea sub diverse pretexte a TVA sau a altor datorii si instituirea tratamentului egal intre agentul economic si stat. Statul a ajuns din nou sa ne datoreze 1,5 miliarde de euro ceea ce face ca economia sa fie lipsita de lichiditati, ca agentii economici sa fie complet decapitalizati”, a mai spus Coraci.

Reprezentantii patronilor mai solicita simplificarea si revizuirea regimului fiscal privind amortizarea rezervelor, recunoasterea cheltuielilor de afaceri si impozitarea profitului reinvestit.

In acelasi context, industriasii propun stimularea dezvoltarii IMM-urilor prin acordarea de facilitati fiscale, prin simplificarea administrativa pentru raportare, crearea unui cadru juridic peferential si adaptat, generalizarea sistemului de inregistrare on-line a firmelor, extinderea ghiseelor unice pentru initierea unei afaceri, pentru autorizatii, taxe si recrutarea primului angajat.

Pe de alta parte, UGIR-1903 solicita Guvernului asigurarea unor venituri bugetare mai mari prin masuri de reducere a evaziunii fiscale in sectorul produselor accizabile si al returnarilor de TVA.

In domeniul fondurilor europene, patronatul propune simplificarea procedurilor de depunere a proiectelor pentru accesare si a celor de decontare a platilor efectuate, imbunatatirea capacitatii administrative a institutiilor implicate in gestionarea fondurilor structurale.

UGIR-1903 reprezinta 15% din salariati din Romania, 20% din PIB, 35% din productia industriala, 65% din industria de servicii, potrivit datelor prezentate de patronat.