- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Unde dai si unde crapa: Masurile de austeritate revigoreaza contrabanda cu tigari

21 Oct, 13:54 • Redactia DailyBusiness
Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4%, conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel. Astfel, comertul ilicit a crescut comparativ cu luna iulie, cand a insemnat 21,3% din piata, apreciaza principalii jucatori din industria tutunului.
Unde dai si unde crapa: Masurile de austeritate revigoreaza contrabanda cu tigari

Totusi, contrabanda cu tigari se mentine inca mica fata de nivelul record, de 36,2% din luna ianuarie

Scaderea contrabandei pana in iulie s-a datorat eforturilor concertate ale autoritatilor, definirii unei strategii de combatere a contrabandei si evaziunii fiscale, precum si schimbarilor aparute in cadrul de reglementare.

„Scaderea semnificativa a comertului ilicit cu tigarete, in numai 6 luni, de la 36,2% in ianuarie 2010 la 21,3% in iulie, a demonstrat capacitatea autoritatilor de a lupta cu acest flagel”, a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud-Est.

„Cu toate acestea, socul resimtit in Romania dupa masurile dure de austeritate implementate de guvern in luna iulie, s-a regasit si in cercetarea Novel Research care, din pacate, arata o crestere a contrabandei la 24,4% in septembrie”, a mai spus Adrian Popa.

Printre masurile de austeritate implementate de Guvern in luna iulie se numara reducerea veniturilor bugetarilor cu 25% si majorarea cotei de TVA de la 19% la 24%.

Contrabanda aduce pierderi la bugetul de stat, din neincasarea de accize si TVA, de circa 180 mil. euro, potrivit lui Adrian Popa, citat de Mediafax.

Pretul mediu al unui pachet de tigarete de contrabanda este de 7,8 lei, cu 3,1 lei mai mic decat cel al unui pachet comercilizat legal pe piata romaneasca.

Regiunile in care contrabanda avea cea mai mare pondere in luna septembrie sunt vestul tarii, cu 48,1%, Nord-Est, cu 40,9%, si Nord-Vest, cu 33%. La polul opus se situeaza Bucurestiul, cu 11,1%, si Centru, cu 16,5%.

Cele mai multe tigari de contrabanda provin din Republica Moldova (31,5%), Ucraina (24%) si Sebia (21,7%). In total, cele trei tari ocupa 77% din totalul contrabandei.

Producatorii de tigarete estimeaza ca pentru intregul an 2010 nivelul contrabandei va fi de circa 30% din totalul pietei.

Ei nu pot estima insa daca anul viitor nivelul contrabandei va creste sau va descreste, acesta fiind si in functie de evolutia preturilor pe piata interna.

Reprezentantii industriei tutunului considera ca este absolut necesar ca autoritatile sa continue eforturile de combatere a comertului ilicit cu tigarete, iar legislatia privind contrabanda, contrafacerea si evaziunea sa fie in continuare imbunatatita, ei avand si niste propuneri in acest sens.

„Pentru tigarete si alte produse accizabile supuse marcarii, propunem folosirea aceluiasi criteriu de masurare, criteriul cantitativ, atat pentru contrabanda in punctele de trecere a frontierei, cat si pentru evaziunea fiscala”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania.

„Propunem de asemenea ca, la fel ca in cazul evaziunii fiscale, mijlocul de transport folosit pentru contrabanda sa poata fi confiscat, chiar daca nu a fost modificat din punct de vedere tehnic pentru ascunderea produselor aduse in tara ilegal. Nu in ultimul rand, credem ca se impune clarificarea situatiei de la frontiera interna, unde, de facto, nu mai exista puncte de control vamal, dar aceasta nu inseamna ca, la granita cu Ungaria si Bulgaria, nu mai este contrabanda”, a adaugat Gilda Lazar.

Totodata, reprezentantii industriei considera ca piata legala a tigaretelor nu trebuie sa fie sabotata prin noi masuri legislative insuficient analizate, asa cum este initiativa recent adoptata de Senat, potrivit careia tigaretele confiscate ar trebui valorificate. In nicio tara membra a Uniunii Europene nu sunt valorificate tigaretele confiscate.

„In Romania, pana acum cativa ani, tigaretele confiscate erau revalorificate de autoritati, la preturi inferioare celor practicate de producatori. Astfel, statul facea concurenta neloiala produselor legale pentru care producatorii platesc accize si TVA, vanzand tigaretele la preturi mai mici”, a declarat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Philip Morris Romania.

„In plus, era incalcat dreptul de proprietate intelectuala asupra marcilor, intrucat erau vandute diverse branduri, fara acordul detinatorilor marcilor. In acelasi timp, existau mari riscuri pentru consumatori, pentru ca nu erau certificate provenienta si calitatea produselor”, a adaugat Andrei Vasilescu.

Reprezentantii industriei au precizat ca este de inteles ca in perioadele de criza statul are nevoie de suplimentarea veniturilor la buget, dar ca masura de valorificare a tigarilor confiscate ar pune insa in pericol piata legala si ar face inutile eforturile autoritatilor de combatere a contrabandei.

„Institutiile statului ar comercializa astfel la preturi mai mici produsele pe care contrabandistii au reusit sa le aduca in tara ilegal”, se arata intr-un comunicat comun celor trei mari companii, BAT, JTI si Philip Morris.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat in 2009. Cele trei companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de euro, din accize si TVA.

Prin Ordonantei de Urgenta nr. 54/2010, pe teritoriul Romaniei este incriminata ca infractiune detinerea sau comercializarea a peste 10.000 tigarete nemarcate sau marcate necorespunzator (de contrabanda). Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani, iar amenzile contraventionale au crescut pana la 100.000 lei.