COMPANII

Suedezii de la Ikea: Achizitia Ikea Romania este o oportunitate pentru extinderea in regiune (Update 1)

12 martie 2010, ora 14:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ikea2.jpg
Proprietarii francizei locale a Ikea au hotarat sa vanda drepturile de operare si franciza magazinului Ikea din Bucuresti, iar acest lucru a fost vazut ca o oportunitate de catre Ikea Group pentru extinderea viitoare in Europa de Sud-Est.
Ikea Romania a confirmat ca a devenit, incepand cu data de 8 martie 2010, parte din Ikea Group, dupa 3 ani de operare sub franciza locala, acordata de Inter Ikea Systems BV, francizorul global al conceptului Ikea.

Marca Ikea a fost inregistrata in anul 1943 in Suedia. Magazinul Ikea din Romania a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara. In momentul de fata sunt 301 de magazine Ikea in 37 de tari sau teritorii. Ikea Group detine 268 de magazine in 26 de tari. Celelalte 33 de magazine sunt operate prin francize locale in 15 tari sau teritorii.Puiu Popoviciu a vandut operatiunile Ikea din Romania cu peste 30 mil. euro (Articol initial)

12 martie 2010, ora 09:13 
ikea.medie.jpg
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a vandut operatiunile Ikea din Romania catre grupul suedez cu acelasi nume, intr-o tranzactie de peste 30 mil. euro, dupa ce a adus pe piata autohtona lantul de retail de mobila printr-o franciza, in urma unor investitii de 25 mil. euro, potrivit Mediafax care citeaza Ziarul Financiar.
Deal-ul a fost parafat in urma cu cateva zile, iar toate partile au iesit "multumite" din contractul semnat, au declarat sursele citate.

Magazinul de 26.000 mp este una dintre cele mai puternice ancore din cadrul complexului comercial dezvoltat de miliardar in zona de nord a Capitalei.

Puiu Popoviciu, 49 de ani, este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri locali, afacerile sale derulandu-se in sectoare precum imobiliar (este unul dintre cei mai importanti proprietari de spatii comerciale din Capitala), hotelier (Howard Johnson, Ramada Plaza si Ramada Parc) si restaurante (KFC).Asociatul lui in afaceri este Radu Dimofte.

Deschiderea magazinului Ikea a avut loc intr-o perioada de boom economic, ceea ce a favorizat dublarea vanzarilor in primul an comparativ cu estimarile initiale, pana la circa 70 milioane euro.

Tot in primul an, Ikea a inregistrat un profit net de 4,6 milioane euro, in conditiile in care toate asteptarile aratau ca in primii ani magazinul va fi pe pierderi.

Franciza Ikea pe piata locala este operata de firma Moaro Trading, iar actionarii acestei entitati sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems BV (0,05%), conform informatiilor de la Registrul Comertului.

Toate aceste firme sunt inregistrate in Olanda. Inter Ikea Systems B.V este firma care detine conceptul Ikea si acorda dreptul de franciza.

Reprezentantii Ikea nu au facut niciun comentariu, in timp ce Popoviciu a spus ca va da un comunicat in cursul zilei de vineri.

Cu un singur magazin, Ikea este cel mai mare retailer local de mobila, cu afaceri de 349,24 milioane lei (83,2 milioane euro) in 2009, in scadere cu 9%. Restaurantul Ikea, cel mai mare de pe piata Capitalei, genereaza circa 6% din vanzarile totale, adica 21 milioane lei (5 milioane euro).

Finantarea investitiei de 25 milioane euro in magazinul Ikea din zona comerciala Baneasa a fost asigurata din fonduri ale BRD Societe Generale, unul dintre grupurile financiare cu care Puiu Popoviciu
lucreaza.

Retailul de mobila este estimat la aproximativ 900 de milioane de euro in 2009, iar pentru acest an a fost estimata o scadere de 5%.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 17 Aprilie 2021, 01:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter