- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sus, tot mai sus! Benzina ameninta sa treaca de 7 lei pana in decembrie

19 Oct, 00:35 • razvan.codorean
Benzina a trecut, luni, de pragul de 6,20 de lei pe litru, iar vestile proaste nu se opresc aici. Potrivit estimarilor benzinarilor particulari, pretul carburantilor va depasi 7 lei pana la finele anului.
Sus, tot mai sus! Benzina ameninta sa treaca de 7 lei pana in decembrie

Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, patronat ce reuneste 270 de statii independente, lanseaza un nou atac la adresa marilor jucatori din piata carburantilor. “Au vazut ca a scazut consumul si au crescut rapid pretul, ca sa isi securizeze profitul”, a declarat Tache.

“Dimineata, Petrom a anuntat scumpirea carburantilor, iar apoi instantaneu a venit si scumpirea de la Rompetrol. Vine si Lukoil, va asigur. Sa imi spuna cineva ca nu e intelegere in piata”, a mai spus presedintele ABP, pentru DailyBusiness.ro.

Acesta nu crede sub nicio forma in justificarile marilor jucatori pentru noile scumpiri anuntate luni. “Invariabil, de ani de zile, invoca cresterea cotatiilor la nivel international. Numai ca am verificat si acestea au scazut in ultimele zile. Si atunci? Ce pazeste Consiliul Concuretei?” – se intreaba Tache.

Luni, pretul petrolului Brent, cu livrare in decembrie, a scazut cu 1,31 dolari, la 110,92 dolari pe baril. Cotatia petrolului destinat pietei americane, cu livrare in noiembrie, a coborat cu 23 de centi, la 86,57 dolari pe baril. Marti dupa-amiaza, titeiul a recuperat din pierdere, insa sub nivelul deprecierilor din zilele trecute.

[url=http://oil-price.net/dashboard.php?lang=en#brent_crude_price_large]Cotatiile petrolului in timp real pot fi urmarite aici.[/url]

Potrivit expertilor, evolutia reflecta perceptia investitorilor dupa ce ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca summit-ul UE de la sfarsitul acestei saptamani nu va aduce o solutie definitiva la criza datoriilor din zona euro.

„Comentariile germane au dus la scaderea pretului petrolului, iar euro s-a depreciat fata de dolar”, a declarat Phil Flynn, analist la firma PFGBest Research din Chicago.

Petrom a scumpit luni cu 6 bani benzina si cu 12 bani motorina. Dupa noua majorare, benzina 95 a ajuns sa coste 5,55 lei pe litru, iar cea mai ieftina motorina, 5,57 lei. Cea mai scumpa benzina, Top Premium 99+ costa 5,92 lei, iar cea mai scumpa motorina, 5,75 lei pe litru.

Si Rompetrol a scumpit EFIX Benzina 95 la 5,56 lei/litru, iar cea mai ieftina motorina EFIX Diesel a ajuns sa coste 5,59 lei/litru. Cele mai scumpe sortimente – Benzina ALTO 101 si Diesel ALTO 55, sunt cotate, de luni, la  6,21 lei/litru respectiv 5,91 lei/litru.

Potrivit datelor Comisiei Europene, benzina costa in Romania, inainte de aceste scumpiri, 1,26 euro/litru, iar motorina 1,25 euro. In ciuda scumpirilor, avem printre cele mai mici tarife din UE, cu exceptia Poloniei, Bulgariei si Ciprului.

In Polonia, pretul benzinei era de 1,19 euro, iar cel al motorinei de 1,18 euro, in Bulgaria era de 1,23 euro respectiv 1,25 euro, in Cipru 1,22 euro si 1,24 euro, in Ungaria 1,34 euro si 1,33 euro, in Germania 1,54, respectiv 14,6 euro/litru, iar in Franta 1,56 si 1,39 euro.

Romanii cumpara cea mai scumpa benzina din Europa raportata la salariul minim. „Avem, intr-adevar, preturi mai bune decat in alte tari europene, dar sa nu uitam ca noi avem un salariu minim de numai 100-150 de euro”, a spus Ion Tache, reprezentantul benzinarilor.

Intr-un comunicat, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania „isi exprima clar dezacordul fata de politica de preturi monopolista practicata de companiile petroliere si solicita Guvernului Romaniei sa adopte o pozitie hotarata de stopare a fenomenului”.

Oficialii Petrom si Rompetrol au declarat insa ca evolutia preturilor se bazeaza pe un calcul transparent, care se raporteaza strict la evolutia cotatiilor internationale dar si la conditiile specifice pietei romanesti.

[b]Reclamatie la Consiliul Concurentei[/b]

Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, spune ca preturile carburantilor de pe piata romaneasca nu au nicio legatura cu cotatiile internationale.

„Am inaintat Consiliului Concurentei dovezi clare ca este ceva necurat la mijloc. De atunci, niciun raspuns. In schimb, vedem pe zi ce trece ca pretul creste si ca, daca mergem in ritmul asta, pana la finele anului vom ajunge
la 7 lei/litru la benzina”, a declarat Tache.

Acesta a „ghicit” pana acum evolutia pretului carburantilor. Inca de anul trecut estima, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/benzina-a-ajuns-la-5-lei-litru-vezi-de-ce-se-scumpesc-carburantii-si-ce-ne-asteapta-39918/]intr-un material pentru DailyBusiness.ro[/url], ca benzina va trece in 2011 de 6 lei, iar pana la finele anului va atinge pragul de 7 lei/litru.

Teoria lui Tache legata de faptul ca benzinarii ar scumpi produsele pentru a-si acoperi din pierderi capata sens daca luam in calcul o estimare facuta anterior de unul dintre sefii de la Petrom.

Rainer Schlang, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de marketing, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/criza-petrolul-si-aprecierea-dolarului-cea-mai-ieftina-benzina-ar-putea-costa-in-august-6-lei-litru-44693/]declara, recent,[/url] ca ”din cauza masurilor luate de Guvern (..) cred ca piata va scadea cu circa 10% anul acesta fata de 2009″. La randul sau, Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Rompetrol Group, aprecia, recent, ca masurile nepopulare care vor fi luate de Guvern vor afecta in special consumul public.

Si reprezentantul presedintelui Lukoil in Romania, Constantin Tampiza, a pus scaderea consumului in corelatie cu pretul carburantilor.

In primul trimestru, vanzarile de retail ale Rompetrol au scazut cu 8% in primul trimestru, in timp ce la Petrom au fost mai mici cu 9%. Datele mai noi nu sunt disponibile.

Consiliul Concurentei intreprinde mai multe anchete pe piata carburantilor din Romania, dar inca nu a fost anuntat nimic oficial in privinta rezultatelor obtinute.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat ca au fost verificati toti marii jucatori si ca ancheta va fi finalizata atunci cand vor exista dovezi concrete.

”Cert este ca avem nevoie de probe concludente, inatacabile in justitie, pentru ca orice decizie am lua, daca va afecta producatorii, cu siguranta o vor ataca la tribunal”, a afirmat presedintele CC.