- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Suspectul arestat in Norvegia recunoaste ambele atacuri. Anders Behring Breivik sustine ca a actionat singur

24 Jul, 13:53 • Redactia DailyBusiness
Anders Behring Breivik, un norvegian apropiat de extrema-dreapta, a recunoscut sambata, potrivit avocatului sau, ca este responsabil pentru cele doua atacuri soldate cu cel putin 92 de morti la Oslo si pe insula Utoeya, potrivit presei internationale.
Suspectul arestat in Norvegia recunoaste ambele atacuri. Anders Behring Breivik sustine ca a actionat singur

„El recunoaste faptele”, a declarat in cursul serii avocatul Geir Lippestad, pentru televiziunea norvegiana NRK. „El a explicat ca a fost crud, dar ca trebuia sa duca aceste actiuni pana la capat”, a adaugat avocatul, precizand ca atacurile au fost „cel mai probabil planuite o perioada indelungata”.

Anders Behring Breivik a declarat ca a actionat „singur” in comiterea ambelor atacuri. Cu toate acestea, politia a comunicat ca ancheteaza in continuare daca a fost un singur agresor sau au existat si complici.Breivik este considerat de anchetatori autorul ambelor atacuri de vineri, explozia unei bombe de mare putere in centrul Oslo si masacrul armat comis ulterior pe insula Utoeya, din apropierea capitalei norvegiene.

Potrivit informatiilor pe care le-a postat pe Internet, barbatul, un norvegian de 32 de ani, este un „fundamentalist crestin”, a declarat un oficial din politie, Roger Andresen, precizand ca viziunile sale politice inclina „spre dreapta”. Potrivit unui volum de memorii de 1.500 de pagini pe care l-a publicat pe Internet inaintea faptelor, Anders Behring Breivik si-a pregatit activ operatiunea cel putin din toamna lui 2009, relateaza mediafax.ro.

El detaliaza acolo pregatirile pentru actiunea sa, evocand „folosirea terorismului ca mijloc de trezire a maselor”, si afirma ca se asteapta sa fie perceput drept „cel mai mare monstru de dupa al Doilea Razoi Mondial”.

Breivik a fost arestat pe insula in urma atacului armat. „Suspectul s-a predat politiei imediat dupa sosirea acesteia, fara a opune rezistenta”, a declarat comisarul Sveinung Sponheim, de la politia din Oslo.Atacul a durat „aproximativ o ora si 30 de minute”, a adaugat el, precizand ca barbatul avea doua arme de foc.Politia a declarat ca suspectul nu si-a explicat motivele.