COMPANII

Tigara care se stinge singura, o super-afacere care asteapta primul "foc"

09 mai 2011, ora 08:45, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cigarette.jpg
Tigarile care se sting singure vor fi introduse in toate cele 27 de tari membre UE din 17 noiembrie. Industria de hartie pentru noul tip de tigarete este principalul castigator. La o valoare a productiei estimata intre 850-900 miliarde euro, comenzile din Europa pentru hartia speciala ar putea depasi 700 milioane de dolari, potrivit unor studii.

Surse din piata au declarat pentru DailyBusiness.ro ca toti producatorii din statele UE vor putea sa se aprovizioneze cu hartie speciala de la un singur furnizor, o companie americana, atat timp cat productia este abia in faza incipienta la nivel mondial.

Tigarile cu tendinta redusa de aprindere au fost prima data introduse pe piata americana. Cu scopul de a fi evitate incendiile, noile produse vor trebui sa inlocuiasca definitiv tigaretele clasice si in Romania, incepand cu 17 noiembrie, potrivit unui anunt al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC).

Producatorii locali de tigarete anunta ca se vor conforma cu noile cerinte."Chiar daca, potrivit legislatiei romanesti in vigoare, standardele sunt voluntare si nu obligatorii, vom intreprinde toate eforturile necesare pentru a elibera pentru consum astfel de produse, inaintea termenului mentionat. Acest lucru se va face treptat, in functie de fluxul de aprovizionare cu hartie speciala si de fluxul de productie", a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs & communications, JTI Romania.

Aceasta a precizat ca JTI Romania nu trece la implementarea noii cerinte din convingerea ca tigaretele actuale ar fi periculoase sau ca tigaretele cu tendinta redusa de aprindere ar fi 100% sigure din punct de vedere al incendiilor.

"Tigaretele conforme standardelor aflate in vigoare pana la 16 noiembrie 2011 orele 24 se vand de ani buni in Uniunea Europeana, iar consumatorii cunosc faptul ca tigaretele pot produce incendii, ceea ce nu inseamna neaparat ca prezinta periculozitate ridicata", a explicat Gilda Lazar.

Ea mai spus ca, in mod evident, implementarea noilor standarde presupune eforturi logistice si costuri suplimentare de productie, dar ca nu poate preciza in acest moment daca aceste elemente se vor reflecta in pretul final al produselor.

Desi produsul nu va suferi modificari in ceea ce priveste gustul, aroma sau consistenta tutunului, Gilda Lazar nu exclude posibilitatea ca unii consumatori sa se reorienteze catre produse de contrabanda, din state nemembre UE, unde tigaretele vor continua sa fie produse conform standardelor actuale si nu se vor stinge singure atunci cand nu sunt fumate activ.

Singurul element din componenta tigaretei care va fi modificat pentru a corespunde noilor standarde este foita de hartie, fabricata astfel incat sa aiba tendinta de aprindere redusa. Hartia speciala va fi prevazuta cu patru benzi circulare, cu rolul de a incetini procesul de ardere, atunci cand tigareta nu este fumata activ.

Termenul de lichidare a stocurilor actuale, prea scurt pentru producatori

Autoritatile romane vor ca pana pe 17 noiembrie toata piata sa fie curatata de tigarile clasice. Producatorii locali de tigarete apreciaza insa ca termenul este prea scurt.

"In privinta obligativitatii formulate in comunicatul de presa al ANPC, cu privire la lichidarea stocurilor de tigarete non LIP, de catre producatori, importatori si detailisti inainte de data mentionata, consideram ca cerinta este insuficient fundamentata economic si legal si nu ia in considerare perturbarile pe care le-ar putea induce in piata, mai ales la nivelul comerciantilor cu amanuntul si la nivelul autoritatilor fiscale", a mentionat Gilda Lazar.

Ea a adaugat ca in cele mai multe tari din UE exista flexibilitate in privinta timpului de lichidare a stocurilor existente in circuitul comercial la data de 17 noiembrie.

Un termen de 6-12 luni ar fi rezonabil pentru epuizarea stocurilor actuale de tigarete, considera reprezentantul JTI Romania.

Ea a adaugat ca in privinta lichidarii stocurilor aflate in circuitul comercial, ar trebui avute in vedere cazurile precedente, vizand alte produse, cum ar fi becurile incandescente sau brichetele, sau chiar modificarile pachetelor de tigarete, la introducerea avertismentelor mari sau a pictogramelor, pentru care au existat perioade suficiente de timp.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 17 Mai 2021, 19:22
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter