COMPANII, CARIERE

Trafic de influenta pentru RMGC: 11 organizatii ii cer lui Ponta demiterea lui Blanculescu

24 ianuarie 2014, ora 14:22, autor(i): Andra Troasca   | 17 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
blanculescu.jpg
11 organizatii nonguvernamentale solicita premierului Victor Ponta demiterea consilierului sau onorific Ionel Blanculescu (foto) pentru conflict de interese si suspiciune de trafic de influenta in favoarea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Conform dezvaluirilor aparute in presa, Ionel Blanculescu a beneficiat prin intermediul firmei Consultanta si Investitii Financiare SRL, la care este actionar majoritar, de un contract de consultanta in valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administreaza campaniile de publicitate online ale RMGC si postarile din spatiul virtual romanesc favorabile corporatiei miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC in valoare de 1.484.699 lei).á

ôIn lumina acestor dezvaluiri, solicitam demiterea de urgenta a lui Ionel Blanculescu din pozitia de consilier onorific al primului ministru. Fiind suspect de trafic de influenta in favoarea companiei RMGC si tinand cont de recomandarile Comisiei Europene din MCV, solicitam demararea unei anchete a Corpului deáControl al Primului-Ministru pentru a analiza influenta dlui Blanculescu asupra membrilor si angajatilor Guvernului Romanieiö, spun organizatiile semnatare.

Iata scrisoarea integral:

ôStimate domnule Prim-Ministru Victor Ponta,Asa cum au dovedit-o evenimentele de anul trecut, subiectul proiectului minier de la Rosia Montana este una dintre cele mai controversate teme din Romania, atat in ceea ce priveste problemele de mediu, cat si in ceea ce priveste respectarea principiilor statului de drept.á

In acealasi timp, ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare mentioneaza printre principalele tipuri de probleme cu care se confrunta Romania conflictul de interese si traficul de influenta, alaturi de stabilitatea mecanismelor judiciare de sanctionare a acestor fapte.áá

In acest context, va semnalam un fapt deosebit de grav, un caz de conflict de interese care il vizeaza pe consilierul dumneavoastra, domnul Ionel Blanculescu. Conform dezvaluirilor aparute in presa, in urma unei investigatii Rise Project acesta a beneficiat prin intermediul firmei Consultanta si Investitii Financiare SRL, la care este actionar majoritar, de un contract de consultanta in valoare de 122.910 lei de la compania Republika Interactive, firma care administreaza campaniile de publicitate online ale RMGC si postarile din spatiul virtual romanesc favorabile corporatiei miniere (Republika Interactive are un contract cu RMGC in valoare de 1.484.699 lei).á

In lumina acestor dezvaluiri, va solicitam demiterea de urgenta a domnului Blanculescu din pozitia de consilier onorific al domniei voastre. Fiind suspect de trafic de influenta in favoarea companiei RMGC si tinand cont de recomandarile Comisiei Europene din MCV, va solicitam demararea unei anchete a Corpului de Control al Primului-Ministru pentru a analiza influenta domnului Blanculescu asupra membrilor si angajatilor Guvernului Romaniei.

De asemenea, avand in vedere potentialul de intoxicare la care ati fost expus si pentru a inlatura orice fel de suspiciune in ceea ce priveste modul in care va pozitionati pe acest subiect, va solicitam o reevaluare urgenta a pozitiei dumneavoastra cu privire la subiectul proiectului minier de la Rosia Montana.á

Necesitatea unei reevaluari este cu atat mai urgenta cu cat, inainte ca domnul Blanculescu sa va fie cosilier, pozitia dumneavoastra publica era impotriva abuzurilor de la Rosia Montana. Repozitionarea dumneavoastra in acest caz si lipsa unui comportament coerent pe aceasta tema va face partas la suspiciunea de trafic de influenta care planeaza asupra domnului Blanculescu.ö

Organizatiile care au semnat scrisoarea sunt: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Asociatia Militia Spirituala, ActiveWatch Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia ARIN, Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia Eco-civica, Asociatia Floarea Reginei Sinaia, Asociatia EPAS, Asociatia Transmont Fagaras.

Ionel Blanculescu a declarat, dupa caderea Legii Minelor in Parlament, botezata si Legea Rosia Montana 2, ca este consecinta extremismului strazii.

Dupa inceperea protestelor, in septembrie anul trecut, Blanculescu sustinea puternic exploatarea la Rosia Montana. El spunea atunci ca banii din dividende (participatia de 25% a statului roman) si banii din redeventa de 6% de pe urma exploatarii zacamantului de aur si argint de la Rosia Montana vor intra intr-un fond suveran de investitii in Romania, care "se creeaza in acest moment".

Acest fond de investitii vizeaza "crearea de locuri de munca, prosperitate si cresterea nivelului de trai pentru cetateni", a precizat Blanculescu.

Pentru a argumenta de ce sustine proiectul minier de la Rosia Montana, Blanculescu a dat exemplulá
OMVáPetrom: 17.000 de firme activeaza datorita acestei companii.á

ôAsa se va intampla si in cazul RMGCö, a subliniat economistul, adaugand ca vom vedea cu certitudine in perioada urmatoare astfel de investitii, daca proiectul va demara. In opinia sa, vom reusi astfel ôsa depasim acel PIB in care baltimö.á

ôE o sansa pentru romania acest fond de investitiiö, a conchis Ionel Blanculescu, facand si precizarea ca statul roman va fi taxat cu peste 2 miliarde de dolari daca nu-si va respecta obligatiile fata de aceasta companie care urmeaza sa exploateze la Rosia Montana. Vom pierde cu siguranta un litigiu international, ceea ce va alunga si alti investitori din Romania.á

Blanculescu a facut atunci referire si la protestatari, care, in opinia sa, ôar trebui sa-si mentina linia de conduitaö si sa se uite si in alte zone ale tarii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Florentin a spus:
24/01/2014 16:18
Dupa parerea mea, aceste onguri exagereaza cu acuzele. Le-as fi alaturi, daca as vedea ca fac ceva pentru Rosia Montana. Eu sustin, in schimb, continuarea traditiei miniere din zona, fie cu statul, cu Rmgc, cu cine o fi, dar trebuie sa se rezolve problemele de acolo. Daca ongurile ies la rampa doar cu acuze si demiteri, unde se ajunge? ce se rezolva? Se va salva astfel Rosia Montana?
 
Gala a spus:
24/01/2014 18:23
Bineinteles ca rezolvam ceva prin demiterea celor implicati in scandal . Este inadminisibil sa ne minta in fata si apoi sa voteze aceste crime care afecteaza GENERATII!
In cazul domnului Blanculescu s-a dovedit clar ca a incasat bani de la RMGC prin firma personala. Unde exact este impartialitatea si ratiunea pe care le invoca cand argumenteaza in favoarea acestui proiect ??
In plus ceea ce numeste dansul impact economic se refera defapt inclusiv cheltuieli de apa, electricitate etc , care NU sunt un beneficii ci cresc preturile per ansamblu pentru utilitati (mecanismul cerere =oferta) atat pentru micii producatori cat si pentru consumatori...
In plus cifra nu corespunde in nici un fel realitatii - presupunand ca proiectul aduce 2 miliarde beneficii nete statului, acestea conform economistilor de renume mondial nu vor genera niciodata sumele fantasmagorice vehiculate!!!
Asta presupunand oricum ca RMGC isi va declara profitul si nu il va ascunde prin firme OFF-SHORE in asa fel ibcat statul sa ramana cu o redeventa amarata de 400-600 milioane pe toata durata proiectului si o paguba pentru reabilitarea mediului de 1 miliard pe an!!!
cat despre traditia miniera din zona, ea a aruncat zona in mizerie ... somajul dupa 16 ani de rmgc va fi acelasi , plus inposibilitatea de a mai creste animale sau de a trai in acel mediu CONTAMINAT!
 
Marina a spus:
24/01/2014 19:35
Cred ca toate ONG-urile si grupurile informale antifrackiste subscriu acestei cereri de demitere, dat fiind ca Blanculescu a facut afirmatii fara acoperire si despre Fracking, transformandu-se astfel in propagandist pro-companii.
 
darius a spus:
24/01/2014 21:25
eu consider ca la Rosia Montana solutia viabila nu se poate dezice de minerit, activitatea care are in zona o traditie de 2000 de ani. Domnul Blanculescu, din ce am vazut pana acum, a sustinut investitiile in Romania si nicio informatie raspandita in spatiul public nu poate fi contrazisa sau pusa sub semnul intrebarii. Nu mi se pare proiectul asta al dracu', cum vor unii sa ne faca sa-l vedem!
 
Horea a spus:
24/01/2014 22:20
Ionel Blanculescu este un om integru si respectabil. Nu-mi suna prea bine aceasta incercare de a-l discreta, iar Rosia Montana nu avea cum sa nu fie implicata, ca doar e solutie pt toate si pe buzele tuturor!
 
Pagini: 1234
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 30 Octombrie 2020, 06:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter