COMPANII, CARIERE

Trei tineri din Galati revitalizeaza industria arhitecturii navale din Romania

07 mai 2019, ora 16:22 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Liviu Galatanu, Alin Pohilca, Liviu Moise
Liviu Galatanu, Alin Pohilca, Liviu Moise
Trei tineri arhitecți navali din Galați au revenit în țară acum trei ani pentru a pune bazele unei companii de consultanță în industria navală - GLO Marine. Au început în 2016 cu o investiție de 40.000 de euro și trei angajați, iar în prezent au 50 de angajați şi o creștere anuală a cifrei de afaceri de peste 100%.

Ca urmare a crizei financiare, industria navală din România a înregistrat, în perioada 2008-2018, pierderi de 34,47% în euro, iar abia în ultimii doi ani au apărut semne de creștere. Top 10 al firmelor de proiectare și arhitectură navală au afaceri de circa 25 milioane de euro, iar cifra de afaceri realizată de șantierele navale românești reprezintă 5% din PIB-ul României (650 milioane de euro anual).

Deși industria are un trend ascendent în România, companiile care activează în domeniu întâmpină două probleme majore:

1. Facultatea de Arhitectură Navală din Galați (singura de profil) este prea puțin cunoscută, motiv pentru care domeniul privat face eforturi alături de universitate pentru a promova domeniul;2. Numărul absolvenților care aleg să lucreze în străinătate este în creștere, deși salariile și oportunitățile de evoluție profesională sunt comparabile cu cele de la nivel european. Motivul este cunoașterea limitată a posibilităților pe care le au în România. Nu există șomeri în această industrie.

Un exemplu care susține cele de mai sus este povestea a 3 tineri arhitecți navali din Galați, care au revenit în țară acum 3 ani pentru a pune bazele unei companii de consultanță în industria navală - GLO Marine. 

După ce au fost la studii și au dobândit experiență de muncă în Marea Britanie și Norvegia, cei trei au revenit în țară, unde au lansat în 2016 GLO Marine, companie din domeniul arhitecturii navale. Firma înregistrează anual creșteri de 100% în ceea ce privește cifra de afaceri și investește în capitalul uman prin oportunități pentru tinerii ingineri români.  

Drumul companiei tinerilor a început în Marea Britanie, unde Liviu Gălățanu a deschis în 2014 primul birou, alăturându-i-se ulterior și Alin Pohilcă, iar apoi, în România, Liviu Moise. Astăzi cea mai mare parte din activitate se desfășoară de la Galați, și punctul de lucru din Regatul Unit funcționează în continuare oferind consultanță în industria Oil & Gas. Cu o investiție inițială de 40,000 de euro, cei trei au intrat pe piața din România oferind servicii complete pentru importanți clienți din România și din străinătate precum: șantierul naval VARD Tulcea, NSK Ship Design, MEST Shipyards, All Stars Engineering, și alții.  

Premisele unui business stabil – timing, oameni calificați, potențial neexploatat  

Ca urmare a crizei financiare, industria navală din România a înregistrat, în perioada 2008-2018, pierderi de 34,47% în euro, iar abia în ultimii doi ani au apărut semne de creștere. Cu toate acestea, gălățenii de la GLO Marine au văzut aici un potențial și au identificat nevoile pieței de la noi din țară.

De la înființare ne-am propus să dezvoltăm un business smart, stabil pe termen lung, în care să răspundem la nevoia de consultanță navală, slab acoperită în România în prezent.” a declarat Liviu Moise, Technical Director GLO Marine.   An de an, compania înregistrează creșteri de peste 100% a cifrei de afaceri: în 2017 aceasta a fost 350,000 euro, iar anul trecut compania a înregistrat 800,000 euro, cu o creștere de 130%. Mai mult, cifra proiectată pentru anul curent este de 2 milioane de euro, cu 150% mai mult decât în 2018. Prin oferirea de pachete complete de proiectare și consultanță, GLO Marine își mărește numărul de clienți și este deja, la doar doi ani după lansare, unul dintre cele mai importante nume din industria navală românească.  

Rețeta succesului – angajați români plătiți la standard european  

Prin expansiunea companiei, cei trei antreprenori crează, de la an la an, noi locuri de muncă pentru tinerii ingineri din România. Dacă la începutul lui 2018 GLO Marine avea 25 de angajați, până la sfârșitul anului trecut au ajuns la 40, iar în prezent, compania are 50 de angajați, înregistrând o creștere de 40% în ultimele 4 luni. Plata acestora la nivel competitiv raportat la piața europeană este, de asemenea, o prioritate. „Oameni capabili se găsesc greu și cei mai buni pleacă în afară pe fondul unui boom în industria maritimă, în special în Germania și Finlanda. Este păcat, deoarece sunt oameni calificați pe care România trebuie să îi păstreze pentru a se dezvolta. Am reușit să întoarcem câțiva oameni din contracte în străinătate prin salarii bune pentru piața din România.” a declarat Alin Pohilcă, Business Development & Strategy Director.  

În perioada următoare, pe lângă creșterea și dezvoltarea afacerii, gălățenii de la GLO Marine au ca scop atragerea și susținerea cât mai multor absolvenți ai Facultății de Arhitectură Navală. Toți cei trei antreprenori urmează programe doctorale pentru a putea transmite studenților de la Facultatea de Arhitectură Navală din Galați cunoștințele acumulate până acum, cât și încrederea pe care o au pentru industria navală din România.

De asemenea, aceștia organizează ShipDX, un concurs de proiectare navală destinat studenților, în care GLO Marine a investit atât bani, cât și resurse importante de timp. În afară de premiile participanților în valoare totală de 3000 de euro, organizarea concursului a presupus costuri suplimentare de 4000 de euro. Aceste fonduri provin din resursele proprii GLO Marine și din atragerea unor sponsori importanți din industria navală: DMT Marine Equipment, DAMEN Shipyards si AVEVA Marine.  

GLO Marine este o companie lansată la Galați în 2016 care oferă servicii complete de consultanță și arhitectură navală clienților din țară și din străinătate. În fiecare an de la lansare, GLO Marine a înregistrat creștere de peste 100% sau mai mult și funcționează în prezent în trei locații, în Marea Britanie și în Galati, respective Bucuresti in România, cu o echipă de 50 de angajați.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 29 Iulie 2021, 17:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter