- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Un consilier al ministrului Economiei, in conducerea OMV Petrom

27 Apr, 09:41 • Redactia DailyBusiness
Un consilier in Ministerul Economiei, Constantin Dascalu, a fost numit membru in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (SNP), post ce revine Ministerului Economiei, au declarat surse din actionariarul companiei, citate de Mediafax.
Un consilier al ministrului Economiei, in conducerea OMV Petrom

Propunerea a fost aprobata marti in AGA.

Dascalu, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton, l-a inlocuit in functie pe Marian Turlea. Statul are dreptul sa numeasca doua persoane in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.

Turlea a fost desemnat membru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom in 2009. El a detinut calitatea de director de cabinet al fostului ministrul al Economiei Adriean Videanu.

De asemenea, Manfred Leitner a preluat mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, dupa ce Wolfgang Ruttenstorfer a renuntat la functie. Leitner detine de la 1 aprilie si pozitia de sef al activitatilor de rafinare si marketing in OMV Petrom.

Turlea a fost ales cu acceptul a 94% dintre actionarii prezenti, iar Leitner cu acordul a 96% din voturile exprimate.

Consiliul de Supraveghere, format din noua persoane, are ca atributii, printre altele, numirea Directoratului, organismul care reprezinta si conduce compania.

OMV are cinci membri in Consiliul de Supraveghere – Manfred Leitner, Gerhard Roiss, David Davies, Jaap Huijskes si Werner Auli.

Ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere sunt Mark Mobius, presedintele Templeton Asset Management, administratorul Fondului Proprietatea, Riccardo Puliti, desemnat de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), si Gheorghe Ionescu, al doilea reprezentant al Ministerului Economiei.

OMV Petrom este controlata in proportie de 51,01% de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Ministerul Economiei are o participatie de 20,63% din titlurile companiei, pe care vrea sa o reduca in acest an la 10,83%, prin vanzarea unui pachet reprezentand 9,8% din actiuni. Alt actionar semnificativ al OMV Petrom este Fondul Proprietatea, cu 20,11%. BERD are o participatie de 2,03% din capital.

Cele mai recente tranzactii cu titlurile OMV Petrom au fost derulate la BVB la 22 aprilie, la pretul de 0,43 lei pe unitate, in crestere cu 1,15% fata de referinta. La aceasta cotatie compania are o capitalizare de 24,3 miliarde de lei.