COMPANII

Ungurii vor taxa zaharul si sarea de bucatarie

10 iunie 2011, ora 12:11   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
4b66b59b1f2e8.jpg
Dupa taxa pe banci si cea pe supraprofit, ungurii au gasit o noua metoda de a face rost de bani la buget. Vor taxa alimentele cu continut mare de zahar si sare. In Romania, taxa pe fast-food se afla, de un de zile, in analiza Guvernului.

Potrivit cotidianului maghiar Vilaggazdasag, taxa va fi aplicata de la 1 ianuarie 2012 bauturilor racoritoare carbogazoase, de la sucuri la ceaiurisi energizante, inghetatelor, chipsurilor, snaks-urilor si altor produse sarate, in genul saleurilor si supelor instant.

Alimentele vor fi taxate in functie de cantitatea de zahar sau sare din produs. Bauturile energizante vor fi taxate, de exemplu, cu 200 forinti/litru. Bauturile alcoolice, hamburgerii si semipreparatele nu vor fi taxate.

Statul spera sa stranga anual, de pe urma taxei, 20-30 miliarde de forinti. Banii vor fi folositi pentru investitii in sanatatea, educatie alimentara, prevenirea bolilor si pentru cresterea salariilor angajatilor din sanatate.O taxa pierduta prin sertare

Si in Romania se discuta despre o asemenea taxa. Proiectul de lege privind produselor de genul fast-food se afla inca de anul trecut in analiza Guvernului.

"Similara taxei de viciu, noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate, dar si a celor de investitii in infrastructura din sistem. In aceaste zile am cerut Comisiei de nutritie a MS sa stabileasca exact detaliile privind modul de aplicare a conceptului. Vom avea intalniri cu producatorii si cu cei vizati de aceasta masura", a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

Patronatele din industria alimentara au declarat ca introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea, in medie, cu peste 20% a pretului la alimente, dar si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
13/06/2011 12:05
Incompetenta si reaua intentie a guvernantilor cine o impoziteaza ???
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 10 Iulie 2020, 16:16
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter