COMPANII

Vantu, judecat pentru prejudicierea a 74.000 de angajati Petrom

31 ianuarie 2014, ora 17:18 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
sov.jpg
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ľ Structura Centrala au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 10 inculpati, urmare a destructurarii unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Procurorii DIICOT sustin ca, in perioada 2005 - 2006, inculpatul Liviu Luca impreuna cu inculpatii Sorin Ovidiu Vantu si Octavian Turcan au initiat si constituit un grup infractional organizat ce a avut ca scop initial obtinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.á

Aceste fonduri au fost utilizate in final chiar in dauna Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA si implicit a membrilor sai, prin participarea offshore-ului Elbahold LTD (controlat la acel moment de Sorin Ovidiu Vantu si ulterior de Luca Liviu) la majorarea de capital social al PSV Company SA (fosta Petromservice), participatiile (actiunile) Asociatiei Salariatilor diminuandu-se de la 50% la 25%.

Citeste si:áApropiati ai lui Vantu din Petromservice, condamnati la 5 ani de inchisoare

Scopul final al grupului infractional initiat si constituit de cei trei inculpati a fost dobandirea controlului total in Adunarea Generala a Actionarilor la fosta Petromservice, cu bani din patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA.

Acest grup a fost sprijinit inca de la inceput de Gheorghe Supeala, Ioan Bohalteanu, Nicolae Tanasescu si Elena Petrovici, persoane aflate in Comitetul Director al Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom SA, precum si de Anagnastopol Zizi, Nache Emil si Davidescu Reveica, persoane aflate in organele de conducere ale SC PSV Company, apropiati ai inculpatului Luca Liviu.

Membrii grupului au actionat in perioada martie 2005 ľ septembrie 2006 intr-un mod coordonat pentru indeplinirea scopului final, respectiv dobandirea de catre inculpatii Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu, prin intermediul societatii de tip offshore - Elbahold LTD, a majoritatii in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor la Petromservice, sustin procurorii.

Potrivit acestora, planul infractional al gruparii s-a derulat in mai multe etape, in care se evidentiaza rolul fiecaruia dintre membrii gruparii:

- in prima etapa, Liviu Luca, Elena Petrovici, Nicolae Tanasescu, Ioan Bohalteanu si Gheorghe Supeala, in calitate de membri ai Comitetului Director al Asociatiei Salariatilor din Petrom, organ decizional conform statului, care detinea 50% din capitalul social al Petromservice, au aprobat majorarea capitalului social prin emisiunea de noi actiuni;

- in cea de a doua etapa, s-a urmarit pe de o parte neexercitarea dreptului de preemtiune de a subscrie actiuni de Asociatia Salariatilor din Petrom, iar pe de alta parte crearea unui flux de lichiditati pentru Petromservice, prin creditarea acestei societati, prin patru contracte de imprumut asigurandu-se un plus in activul societatii in cuantum de 90 milioane de lei.
Tot la acest moment s-a urmarit ca organele de conducere a societatii si ulterior actionariatul sa incuviinteze participarea unui offshore controlat de Vantu, ajutat de Turcan (Wellserv Ltd sau Elbahold Ltd) la majorarea de capital social.

- in cea de a treia etapa, o parte din fondurile pe care Asociatia Salariatilor din Petrom le imprumutase Petromservice au fost transferate catre Comac Ltd - Cipru si Stonecom Ltd - Cipru, prin achizitia mai multor pachete de parti sociale sau actiuni la mai multe societati comerciale detinute de catre cele doua offshore-uri, care nu aveau legatura cu activitatea de baza a societatii, la preturi supraevaluate.- in cea de-a patra etapa, sumele incasate de Comac Ltd. si Stone Ltd. au fost transferate imediat catre Elbahold Ltd - Cipru, care a subscris toate actiunile ramase, reprezentand aproximativ 50% din capitalul social al Petromservice.

Avand in vedere ca infiintarea Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA s-a realizat in scopul prevazut de OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societatilor comerciale, iar prin Actul constitutiv, Asociatia Salariatilor din SNP "Petrom" SA avea ca scop principal, ädobandirea si distribuirea de actiuni ale SNP Petrom SA, ale filialelor sale, precum si ale societatilor comerciale la care SNP Petrom SA este actionar, in numele si pentru salariatii si pentru membrii CA ai SNP Petrom SAö, prin punerea in aplicare a planului infractional, inculpatii au prejudiciat patrimoniul Asociatiei si implicit a membrilor sai (74.475 persoane), cu suma de 41,2 milioane de lei.

Acest prejudiciu este constituit din diminuarea certa a valorii contabile a pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP Petrom SA, prin neparticiparea acesteia la majorarea de capital social al Petromservice SA, corelativ cu acordarea de imprumuturi fata de PSV, urmata de participarea Elbahold Ltd la majorarea de capital social.

Astfel, majorarea capitalului social prin aportul Elbahold Ltd, la data de 30 septembrie 2005, a determinat o diminuare a valorii contabile a pachetului de actiuni detinute de AS SNP cu suma de 41,2 milioan de lei, valoarea contabila a pachetului de actiuni scazand de la 99 milioane de lei la 57,8 milioane de lei.

Aceasta reprezinta diminuarea valorii pachetului de actiuni detinut de Asociatia Salariatilor din SNP "Petrom" SA de la 50% la 25% la capitalul social al PSV, prin nesubscrierea pachetului de actiuni care sa ii conserve aceeasi cota de participare, in conditiile in care la data subscrierii de catre Elbahold Ltd a pachetului de actiuni scoase la vanzare la valoarea nominala, Asociatia Salariatilor din SNP "Petrom" SA detinea deja creante asupra PSV in cuantum de peste 12 milioane euro.

De asemenea, patrimoniul Asociatiei Salariatilor din SNP "Petrom" SA si implicit a membrilor sai (74.475 persoane) a mai fost prejudiciat si cu suma de 12,8 milioane de euro, pe care inculpatul Liviu Luca si-a insusit-o odata cu preluarea controlului Elbahold Ltd la data de 11 septembrie 2006, provenita din folosirea si traficarea sumei de 90 milioane lei, din fondurile Asociatiei, obtinuta de Petromservice, din patru contracte de imprumut.

In cauza s-au dispus masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor. Dosarul a fost spre competenta solutionare la Tribunalul Bucuresti.

Procurorii precizeaza ca faptele inculpatilor sunt analizate prin raportare la dispozitiile art.66 Cod procedura penala, referitoare la prezumtia de nevinovatie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 19:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter