- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Vanzarile farmaceutice nete ale Zentiva din Romania au scazut cu 16% in S1

22 Jul, 18:51 • Redactia DailyBusiness
Vanzarile farmaceutice nete pe piata locala ale Zentiva au scazut in primele sase luni ale anului 2008 cu aproximativ 16% fata de anul precedent in moneda locala si cu 33%, in functie de coroana ceha, a informat marti compania.
Vanzarile farmaceutice nete ale Zentiva din Romania au scazut cu 16% in S1

„In primul semestru al anului 2008, vanzarile Zentiva au fost afectate de intarirea coroanei cehe, moneda de raportare a companiei. La rate constante de schimb, vanzarile nete (la nivel de grup – n.r) in primele sase luni ale anului 2008 au crescut cu 42% fata de perioada similara din 2007”, au mentionat reprezentantii companiei..

Per ansamblu, grupul Zentiva se asteapta la vanzari nete pentru primul semestru al anului 2008 in valoare de aproximativ 8,9 miliarde coroane cehesti (circa 390 milioane euro), in crestere cu 32% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2007.

„Cresterea se datoreaza noii achizitii din Turcia, care a contribuit cu o platforma de crestere si o prezenta pe piata mult mai echilibrata pentru Zentiva. Vanzarile nete din Turcia s-au ridicat in total la 2,6 miliarde coroane cehesti (110 milioane euro) in primul semestru”, au explicat reprezentantii Zentiva.

In Cehia, vanzarile farmaceutice nete ale companiei au scazut cu 9% fata de anul precedent, conform estimarilor initiale ale companiei.

„Aceasta reducere a vanzarilor reflecta introducerea de catre autoritatile guvernamentale a taxelor obligatorii pentru vizitele medicale si prescriptiile medicale, de la inceputul anului”, au adaugat reprezentantii companiei.

Celelalte piete si divizii non-farmaceutice Zentiva, inclusiv productia pe baza de contract si oferta API, au prezentat o crestere solida, vanzarile nete crescand cu 33% fata de anul precedent (aproape 53% la o rata de schimb constanta), in urma performantelor importante din Rusia, Ucraina, alte tari din Comunitatea Statelor Independente, Bulgaria si Polonia si a consolidarii diviziilor non-farmaceutice din Turcia.

Zentiva este o companie farmaceutica internationala care se concentreaza asupra dezvoltarii, producerii si comercializarii de produse farmaceutice generice moderne de marca.

Portofoliul de produse al companiei se concentreaza asupra bolilor cardiovasculare, afectiunilor inflamatorii, durerii, infectiilor si bolilor sistemului nervos central, precum si asupra bolilor gastrointestinale si urologice.

Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia. Zentiva este cotata la Bursele de Valori din Praga si Londra.

Actionarii majoritari ai Zentiva sunt Sanofi-Aventis Group (24,9 %), Generali PPF Holding BV (19,2 %) si Fervent Holdings Limited (7,6%). Managementul si salariatii Zentiva detin impreuna 5,9 % din actiunile societatii. Alti investitori institutionali si particulari detin 42,4 % din actiunile companiei.