- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Vezi cum arata cea mai noua fabrica de polistiren din Romania. GALERIE FOTO

26 Aug, 09:25 • karina.popescu
Adeplast, unul dintre cei mai mari producatori de adezivi si mortare uscate din Romania, a deschis joi, 25 august, o fabrica de polistiren la Ploiesti, cu o investitie de 4 mil. euro.
Vezi cum arata cea mai noua fabrica de polistiren din Romania. GALERIE FOTO

Cu o capacitate de 700.000 metri cubi de polistiren pe an, fabrica Adeplast de la Ploiesti a fost ridicata intr-un timp record, de 4 luni.

Locul pe care isi desfasoara activitatea fabrica are 4.000 de metri patrati de hala, plina cu utilaje si marfa. Cu un personal de numai 6 oameni, functioneaza doar pe sisteme automatizate, potrivit oficialilor companiei.

Utilajele au fost cumparate din Italia, Austria si Slovenia, cu o investitie de 3,7 milioane de euro.  

Investitia totala pentru noua fabrica de la Ploiesti a fost proprie Adeplast, fara credite. In acest sens, nu s-a mai apelat la fonduri europene, pentru ca in cazul unui proiect asemanator, compania a pierdut bani.

Patronul Adeplast a anuntat ca urmeaza sa deschida inca doua fabrici in Moldova, cu o investitie totala de peste 10 milioane euro. Una va fi pe acelasi tipar ca cea de la Oradea, o unitate de productie de vopsele si tencuieli decorative (2 linii de productie, cu cate 4 guri de ambalare), cu o capacitate de 250.000 tone pe an. In acelasi loc, va functiona o fabrica de polistiren identica cu cea de la Ploiesti.

Fabricile din Moldova vor deveni operationale cel tarziu la mijlocul anului 2012, a anuntat Marcel Barbut, proprietarul Adeplast.  

In ceea ce priveste business-ul in 2011, in primul trimestru s-au inregistrat cresteri spectaculoase, in trimestrul al doilea a fost o cadere masiva, iar in al treilea trimestru se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 10%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In total, cifra de afaceri a crescut in acest an cu 1,92%. “In prezent, Adeplast ar putea vinde mult mai mult, dar nu putem produce si livra asa cum ar trebui”, a spus Marcel Barbut.

Adeplast a semnat de curand un protocol cu CEC Bank ce vine in sprijinul asociatiilor de locatari la nivel national pentru termoizolarea blocurilor. Protocolul pentru Termoizolarea Romaniei prevede ca CEC Bank sa acorde credite cu dobanda subventionata pentru asociatiile interesate, iar acestea sa acopere din fonduri proprii doar o treime din valoarea lucrarii. „CEC poate vinde prin garantiile guvernamentale, dar nu a vandut, pentru ca oamenii nu sunt informati, nu stiu ca isi pot lua inapoi dobanda. Oamenii sunt speriati astazi, deci trebuie sa aprindem scanteia”, a spus omul de afaceri Marcel Barbut.

„Prin initierea PTR am creat o oportunitate de castig pentru toate partile implicate. Este o piata imensa. Oamenii vor economisi 30-40% din facturi si in mai putin de 5 ani isi vor amortiza investitia, companiile implicate vor produce valoare adaugata la nivel national, iar autoritatile se vor putea mandri cu o urbe la standarde ecologice europene. Comunitatea europeana e constienta ca nu vom arunca la infinit energia pe fereastra. In plus, oamenii devin constienti de faptul ca nu vor mai putea vinde case neizolate”, a adaugat acesta.

Anul 2010 a fost cel mai bun an Adeplast, cu o cifra de afaceri de 33,34 milioane euro, ce a crescut cu 11% fata de 2009. Marcel Barbut spune ca 2011 a fost un an slab in ceea ce priveste profitul. “Am scazut preturile, pentru a nu ne lua cineva piata, iar marja profitului s-a redus cu 60%. In prezent, cota de piata pentru intreg pachetul Adeplast este de 17-20%, dar putem detine 30-35% din piata in urmatorii doi ani”.  

“Este cel mai bun moment pentru investitii. Am investit in 2009, 2010, 2011 si vom investi in continuare, pana cand vom deveni numarul unu. Suntem in cautare de parteneri care sa nu ne vanda maine, sa aduca bani, sa castige bani, dupa care sa se listeze la bursa”, a declarat Marcel Barbut.  

Adeplast exporta in Ungaria, Moldova, Bulgaria, Grecia, Italia.  

Printre altele, proprietarul Adeplast a demarat un studiu de fezabilitate pentru un plan de implementare a unui sistem de energie regenerabila pe terenurile detinute de companie. “Exista in total 10.000 de metri patrati pe care s-ar putea pune panouri solare”, a specificat Barbut.