COMPANII

Victorie romaneasca la Bruxelles: Industria electrointensiva, sprijinita cu 75 mil. euro/an

15 octombrie 2014, ora 15:32   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
industrieee.jpg
Miercuri, 15 octombrie, in reuniunea Colegiului Comisarilor, s-a adoptat decizia de autorizare de catre Comisia Europeana a schemei de ajutor de stat prin care industria electrointensiva este partial exceptata de la plata contributiei aferente promovarii surselor regenerabile de energie.

Potrivit Comisiei Europene, schema notificata de Ministerul Economiei  ,,respecta normele UE privind ajutoarele de stat, in special noile Orientari ale Comisiei privind ajutoarele destinate protectiei mediului si energiei".  

,,Romania este primul stat membru al UE pentru care, in baza Orientarilor privind ajutoarele de stat pentru protectia mediului si energie pentru perioada 2014-2020, publicate in luna aprilie 2014, Comisia Europeana a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fara deschiderea vreunei investigatii. Aprobarea schemei suport initiate de Ministerul Economiei reprezinta o confirmare a necesitatii sustinerii industriei europene in vederea pastrarii competitivitatii marilor consumatori industriali. schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmand a fi aplicata de la 1 decembrie 2014 pana la 31 decembrie 2024", a declarat Constantin Nita, Ministrul Economiei.  

Elaborarea schemei de sprijin a luat in considerare principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana - „Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020".Exceptarea se va realiza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:
·       85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
·       60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
·       40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.  

Schema de ajutor de stat instituita prin Hotararea Guvernului nr. 495/2014 va contribui major la mentinerea competitivitatii pe piata europeana si internationala a industriilor electrointensive din Romania.

Totodata, avand in vedere ca suplimentar fata de cerintele legislatiei comunitare, schema include conditii suplimentare de eligibilitate pentru intreprinderi, respectiv aplicarea de masuri de eficienta energetica si incheierea de parteneriate cu institutii de invatamant, aceasta contribuie la imbunatatirea eficientei energetice si la reducerea decalajului dintre actualul nivel de pregatire a fortei de munca si cerintele pietei muncii.

Bugetul anual estimat al aplicarii acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane de euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari.

Pentru aceasta schema de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioada de 10 ani este stabilita de ANRE.

Industria energointensiva din Romania asigura circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este si cel mai mare generator de locuri de munca, la nivelul anului 2012 asigurand direct aproximativ 760.000 locuri de munca si indirect aproximativ 1.500.000.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Stefan Balaj a spus:
16/10/2014 16:10
Cred că este prima măsură ”remarcabilă” a actualei Comisii Europene. O măsură tipic socialistă, de ce să plătească marii consumatori/poluatori, cele 20% de certificate verzi se vor plăti de populație, mica industrie și servicii. Sunt curios vor creste salariile de la Mittal și Alro? Ce comision oferă Oleg Deripaska pentru această ”înlesnire”. Se deschide calea pentru noi contracte cu Hidroelectrica? Mi se face pielea de găină când mă gândesc.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:59
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter