FINANTE-BANCI

2013, an record de tranzactii cu credite neperformante

02 aprilie 2014, ora 18:06 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Copy of Bumbacea+Cornelia.JPG
2013 a fost un an record din punct de vedere al tranzactiilor efectuate cu active non-core si neperformante, fiind vandute credite in valoare de 64 miliarde de euro, inregistrandu-se astfel o crestere de 40% in comparatie cu 2012, iar in 2014 sunt estimate tranzactii de aproximativ 80 de miliarde de euro, conform ultimei analize de piata publicata de PwC.

Marea Britanie se afla in topul tranzactiilor cu active non-core in 2013, cu vanzari insumand 23,5 miliarde de euro, urmate de Belgia cu vanzari de 11,5 miliarde euro, Germania si Spania cu vanzari cumulate de 19,5 miliarde de euro.

áNivelul ridicat de activitate a fost determinat de tranzactiile din Marea Britanie, Belgia, Irlanda, Spania si Germania.

ôNe asteptam ca si 2014 sa fie un an record pentru piata europeana a tranzactiilor cu portofolii de credite non-core si neperformante, iar nivelul de activitate este preconizat sa atinga un nou record de 80 miliarde de euro. Estimam ca au fost deja incheiate sau sunt in curs de a fi incheiate tranzactii cu portofolii de credite cu o valoare totala ce depaseste 30 miliarde de euro. Activitatea de tranzactionare este alimentata de nevoia multor banci europene de a a-si optimiza bilantul si de a-si restructura operatiunile. Restructurarea bancara va continua inca cel putin cinci ani ľ iar activitatea va fi sustinuta de rezultatele procesului privind Analiza Calitatii Activelor derulat in Zona Euro de catre Banca Centrala Europeana si a testelor de stres in curs de desfasurare", a declarat Cornelia Bumbacea, partener Tranzactii, PwC Romania.

PwC estimeaza ca bancile europene au in continuare in portofoliile lor active in valoare de 2,4 mii de miliarde Euro pe care le considera non-core si neperformante. In timp ce un numar mare de banci ia masuri semnificative pentru a reduce expunerea la aceste active nedorite, o reevaluare continua a bilanturilor lor duce la identificarea de active non-core si neperformante suplimentare."Fondurile de tip 'Private Equity' si fondurile speculative au fost cei mai activi cumparatori in 2013. Preconizam ca aceasta tendinta va continua si in 2014 datorita numarului mare de fonduri dedicate pentru acest gen de investitii si alocarii unor sume importante pentru finantarea unor astfel de tranzactii, mai ales de catre jucatorii cu experienta in acest sector. Exista un mare numar de investitori interesati de plasamentele pe piata europeana, inclusiv in Romania. De asemenea, am observat o crestere a tranzactiilor cu active neperformante in Romania pe parcursul anului 2013, atat proprietati comerciale, cat si rezidentiale si de birouri. Ne asteptam pentru anul 2014 ca volumul tranzactiilor cu portofolii de active non-core si neperformante sa creasca si in Romania, pe masura ce indicatorii macro-economici se imbunatatesc si apetitul investitorilor pentru investitii cu risc creste", a adaugat Cornelia Bumbacea.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 23 Mai 2022, 17:19
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter