- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

700 de clienti Volksbank vor afla luni daca obtin suspendarea platii ratelor

10 Dec, 18:20 • Redactia DailyBusiness
Tribunalul Bucuresti a amanat vineri, pentru a doua oara, pronuntarea deciziei in cazul dosarului prin care un grup de peste 700 de clienti ai Volksbank solicita suspendarea totala a platii ratelor, pe durata procesului cu banca, a declarat pentru DailyBusiness.ro avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat ca sentinta va fi data luni.
700 de clienti Volksbank vor afla luni daca obtin suspendarea platii ratelor

„S-au ridicat exceptii ridicole din partea partii adverse si ne-am ciondanit vreo trei ore”, a declarat Piperea, care a explicat ca din cauza prelungirii sedintei, decizia a fost amanata pana luni.

Pe 16 noiembrie, intr-un alt proces, instanta a respins cererea clientilor BCR care au solicitat suspendarea ratelor pe perioada procesului colectiv.

„Sper ca de aceasta data judecatoarea sa fie mai atenta, pentru acum este vorba de 720 de oameni”, a mai spus Piperea.

La primul termen (26 noiembrie 2010) s-a acordat amanare de 2 saptamani pentru a permite clientilor reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii sa depun noi dovezi privind practicile bancii, au spus reprezentantii grupului de clienti.

Clientii BCR si Volksbank au actionat in justitie cele doua banci la care aveau contracte de credit, nemultumiti de modul in care acestea au aplicat prevederile Ordonantei 50, care au in vigoare pe data de 21 iunie.

Acestia au format grupuri pe Internet in care au dezbatut problemele aplicarii OUG 50 si modul de actiune impotriva bancilor. Cele mai cunoscute grupuri anti-banci au fost formate de clientii Volksbank, BCR, RBS, Raiffeisen, Banca Transilvania, Alpha Bank, OTP Bank, Bancpost.

Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori se refera la anularea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila, anularea comisionului de risc, transparentizarea contractelor de credit prin exprimarea dobanzilor in functie de o dobanda variabila (Euribor, Robor, Libor) la care se adauga o marja. Nemultumirile clientilor vizeaza in general modul in care bancile au aplicat OUG 50/2010.