FINANTE-BANCI

8 din 10 romani cred ca platile electronice pot combate economia gri

05 iulie 2017, ora 11:43 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Economia gri.jpg
8 din 10 români sunt de părere că pot lupta împotriva economiei gri cu ajutorul plăților electronice, potrivit unui studiu Mastercard, realizat de Ipsos, pe tema conștientizării existenței economiei subterane și a atitudinii față de aceasta și numit „Percepția asupra economiei gri în România”.

Studiul arată, totodată, că 4 din 5 respondenți își doresc să plătească mai des cu cardul, ca soluție de a combate economia subterană, în timp ce jumătate dintre aceștia cred că ar trebui introdusă obligația de a deține un terminal POS pentru comercianți. Mai mult, 8 din 10 români sunt de părere că economia subterană poate fi combătută și prin solicitarea chitanței.  

„Marea majoritate a românilor sunt conștienți de impactul negativ pe care îl are economia gri asupra finanțelor publice și, automat, asupra nivelului de trai. Ei își doresc să ajute autoritățile publice să lupte împotriva economiei subterane și consideră că plățile electronice sunt un mod prin care pot limita efectele economiei nefiscalizate. Astfel, ei vor să plătească mai des cu cardul. Și, ca să poată face acest lucru, ei își doresc mai multă transparență atât din partea autorităților, cât și din partea comercianților”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager, Mastercard România.  

Gradul de conștientizare asupra economiei gri crește odată cu vârsta  În România, economia gri este asociată, în principal, cu angajarea fără contract de muncă și cu nedeclararea tuturor tranzacțiilor sau a unei părți din ele pentru a evita plata taxelor, dar și cu nedeclararea veniturilor, cu contrabanda și cu evaziunea fiscală, mai arată studiul.   Un procent de 66% dintre românii care au participat la studiu sunt conștienți de existența economiei ascunse, iar gradul de conștientizare asupra acestei probleme crește odată cu vârsta: 1 din 3 tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani a auzit despre economia gri, în timp ce 9 din 10 români cu vârste între 55 și 64 de ani știu despre ea.  

Calitatea serviciilor publice, afectată de economia subterană  

Majoritatea românilor (84%) cred că statul nu le poate furniza serviciile publice de calitate pe care le merită din cauza economiei nefiscalizate, iar 9 din 10 respondenți sunt de părere că economia subterană reprezintă un obstacol pentru creșterea economică a țării.  

Potrivit unui procent de 92% dintre români, cele care trebuie să conducă eforturile de a combate economia ascunsă sunt autoritățile publice. În plus, 8 din 10 români sunt gata să sprijine acțiunile autorităților în lupta economiei subterane. Pe de altă parte, 42% dintre cetățeni cred că oamenii obișnuiți nu au nicio influență la nivelul economiei gri, în timp ce 40% cred contrariul.  

Evitarea plătirii taxelor poate fi justificată  

Chiar dacă 89% dintre români știu că este ilegal să nu își plătescă taxele sau să nu își declare veniturile, 1 din 2 participanți la studiu crede că evitarea plătirii taxelor este justificată, pentru că acestea sunt prea mari.

7 din 10 români sunt de părere că majoritatea banilor obținuți din taxe sunt folosiți într-un mod nejustificat și că banii economisiţi prin combaterea economiei gri ar trebui să fie cheltuiţi pe serviciile publice, precum educația, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră.  

Românii vor transparență din partea comercianților  

Aproape toți românii (95%) sunt conştienţi că, din punct de vedere legal, trebuie să primească chitanță, iar 9 din 10 respondenți cred că trebuie să ceară dovada plății la finalul tranzacției. Studiul mai arată că 82% dintre respondenți sunt de părere că ar trebui să anunţe autorităţile de fiecare dată când nu primesc dovada plăţii.  

Pentru 7 din 10 români, contează dacă comercianţii printează sau nu chitanţa. Însă, dacă se gândesc la cele mai recente 10 cumpărături pe care le-au făcut, doar 11% dintre respondenți au luat chitanţa printată de comercianți.  

„Românii știu care sunt formele pe care le ia economia gri și ar susține și mai mult lupta împotriva ei dacă nu s-ar lovi de un obstacol major: folosirea banilor obținuți din taxe într-un mod nejustificat. Ce își doresc românii cu adevărat este să reducă economia gri, iar banii economisiţi din combaterea ei să fie folosiți pentru ceea ce contează cu adevărat pentru ei: educația, sistemul public de sănătate sau infrastructura rutieră.  În aceeași măsură în care banii publici vor fi folosiți pentru binele comun, într-un mod transparent, și românii vor susține autoritățile în lupta împotriva economiei subterane”, a adăugat Cosmin Vladimirescu, General Manager, Mastercard România.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 29 Septembrie 2020, 12:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter