FINANTE-BANCI, BURSE

Actiunile unei banci s-au apreciat dupa ce Legea Conversiei a fost declarata neconstitutionala

09 februarie 2017, ora 18:35 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bvb.jpg
Titlurile unei bănci din România au crescut la Bursă după ce Legea conversiei creditelor elveţieni la cursul istoric a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României, remarcă analiştii Tradeville.


"La începutul anului, sectorul bancar a avut cea mai slabă evoluție din indicele BET. Acțiunile principalelor bănci au fost ținute sub presiune de posibilitatea ca legea conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric să primească girul Curții Constituționale - inițial programat pentru 18 ianuarie, apoi 7 februarie", spune
Georgiana Androne, analist de investiții Tradeville.

Cea mai afectata ar fi fost Banca Transilvania (TLV), care a preluat un portofoliu de credite în franci odată cu sucursalele locale ale Volksbank.


În 2015, banca a derulat un program voluntar de renegociere, care a fost acceptat de peste 83% dintre clienții vizați - însă temerile investitorilor erau că aceste contracte au ramas deschise unei renegocieri suplimentare.

Celelalte două bănci locale listate, BRD (BRD) și Banca Comercială Carpatica (BCC), sunt expuse foarte puțin sau deloc la creditele în franci elvețieni.
 
Totuși, săptămâna aceasta investitorii au fost scutiți de nevoia de a face astfel de calcule de risc: Curtea Constitutională a decis că legea conversiei este neconstituțională.
 
"Într-un context macroeconomic în care Romania s-a bucurat de cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea, susținută de avansul consumului și al creditării în lei, sectoarele ciclice, precum cel bancar, captează trenduri de creștere structurală a veniturilor, pe termen lung. Astfel, apreciem că decizia de marți a Curții Constituționale întărește premisele favorabile băncilor. Deși o astfel de evoluție pozitivă nu este nici pe departe garantată, ipoteza este susținută și de faptul că titlurile TLV au atins, în orele de după anunț, noi maxime istorice”, conchide Androne.

Titlurile BT au crescut săptămâna aceasta cu peste 5%, de la 2,38 lei/acţiune în şedinţa de luni, 6 februarie, până la 2,50 lei/acţiune în şedinta de joi, 9 februarie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 26 Mai 2022, 08:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter