- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Adamescu: Uniqa a incalcat parteneriatul cu Astra cand a preluat Unita

10 Nov, 10:52 • Redactia DailyBusiness
Dan Adamescu, proprietarul companiei Nova Trade, actionarul majoritar al asiguratorului Astra, sustine ca va recurge la masuri legale pentru ca austriecii de la Uniqa au incalcat obligatiile care le reveneau dintr-un contract cu Astra, la preluarea companiei Unita.
Adamescu: Uniqa a incalcat parteneriatul cu Astra cand a preluat Unita

Conditiile contractuale prevedeau ca cele doua companii Nova Trade si Uniqa Group Austria au obligatia ca pentru orice achizitie in Romania a unei companii care opereaza pe aceeasi piata cu Astra, sa actioneze impreuna ca parteneri cu drepturi egale, mentioneaza NewsIn, citand comunicatul Nova Trade.

Uniqa detine in continuare un pachet de 27% din Astra, al doilea ca marime dupa Nova Trade, dupa ce compania a renuntat recent la preluarea asiguratorului.

Preluarea Unita este o incalcare a obligatiei asumate de Uniqa fata de Nova Trade care interzice intreprinderea de activitati ce ar intra in competitie cu activitatea Astra, se mai arata in comunicat.

In plus, Nova Trade sustine ca parteneriatul incheiat cu Uniqa acum trei ani ramane valabil, motiv pentru care va recurge la masuri legale pentru a-si apara drepturile, afirmand ca declaratiile facute recent de reprezentantul Uniqa sunt fara acoperire.

Uniqa a anuntat acum cateva zile ca renunta la preluarea Astra, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare.

„Lucrurile trebuie luate asa cum sunt. Am ramas prieteni cu Dan Adamescu si trebuie sa discutam in urmatoarele zile pentru a ne pune de acord cum vom separa logo-ul Astra-Uniqa”, a declarat Andreas Brandstetter, membru in boardul Uniqa Group Austria.

Uniqa: Nu eram obligati sa-l informa pe Dan Adamescu

Reprezentantii Uniqa sustin ca pe baza contractelor in vigoare, nu exista nicio obligatie de a-l informa pe Dan Adamescu cu privire la cumpararea Unita, iar prevederile contractuale dintre grupul austriac si Nova Trade au fost prezentate autoritatilor.

„Nu suntem de acord cu continutul comunicatului publicat de Nova Trade”, au declarat oficialii Uniqa.

„Pe baza contractelor in vigoare, nu exista nici o obligatie de a-l informa pe Adamescu cu privire la incheierea afacerii Unita. Toate prevederile contractuale dintre Uniqa si Nova Trade au fost facute deja publice autoritatilor (locale si europene) si aceste contracte au stat la baza deciziilor si aprobarilor obtinute din partea acestora”, se arata in comunicatul grupului Uniqa.

Grupul Nova Trade, controlat de Dan Adamescu, este actionarul principal al companiei Astra Asigurari, cu o detinere de 73% din actiuni.

In 2005, Uniqa a cumparat un pachet de 27% din actiunile Astra Asigurari pentru 10 milioane euro.

Uniqa a preluat, in schimb, un alt asigurator din Romania, Unita, care era in prima jumatate a acestui an pe pozitia a sasea pe piata romaneasca, cu o cota de piata de 6,12% si prime brute subscrise de 270,5 milioane lei (74 milioane euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).