- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Agricultura si constructiile sustin economia in 2008, consumul o franeaza

06 Mar, 00:01 • gecad.net
Aportul agriculturii, constructiilor si productiei industriale ar putea acelera cresterea economiei in 2008, spun unii analisti, in timp ce altii sustin ca evolutia consumului, care isi tempereaza cresterea, ar putea frana ascensiunea PIB.
Agricultura si constructiile sustin economia in 2008, consumul o franeaza

Constructiile si serviciile au fost sectoarele cu cele mai importante contributii la cresterea produsului intern brut (PIB) in 2007. Cresterea de 6% a economiei a luat prin surprindere analistii, care anticipasera un nivel de circa 5,7%.

Analistii Raiffeisen Bank Romania au calculat evolutiile sectoarelor economice in 2007, pornind de la un raport Eurostat, publicat marti, care indica evolutiile acestora in ultimul trimestru al anului. Conform cercetatorilor Raiffeisen Bank, in 2007, constructiile au crescut cu 33,6%, serviciile cu 7,7%, industria a urcat cu 5,1%, impozitele nete cu 1,6%, iar agricultura a scazut cu 16,9%.

In ce priveste cheltuielile din PIB, consumul final al gospodariilor s-a majorat anul trecut cu 11,2%, iar formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere de 28,9%.

Banca Comerciala Romana (BCR) vede o evolutie imbunatatita a PIB. Lucian Anghel, economistul sef al bancii, a estimat, pentru DailyBusiness, o crestere a indicatorului anul acesta peste cea din 2007, pana la 6,1% o „valoare moderat pesimista”.

Un recent raport ING estimeaza, la randul sau ca pe 2008, cresterea economiei are putea atinge 6,5%, depasind-o pe cea de anul trecut, de 6%, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

„Cel mai mare aport la cresterea PIB este de asteptat ca il va avea agricultura, in conditiile unui an agricol normal, si constructiile pe toate segmentele, respectiv infrastructura, spatii de birouri, rezidentiale si comerciale”, a spus Lucian Anghel de la BCR.

Productia industriala este de asemenea de asteptat sa creasca in acest an. Conform lui Anghel, ponderea rezultatului industrial in PIB se va majora in 2008 fata de 2007, in special pe fondul avansului productiei energetice, daca avem in vedere contributia pe care o va avea la PIB productia centralei electrice data in folosinta in trimestrul 3 din anul trecut, dar si asteptata crestere a productiei de energie electrica, afectata in 2007 de seceta. Totodata, este de asteptat sa creasca incasarile din taxe nete.

Pe de alta parte, incetinirea ritmului de evolutie a consumului si a investiilor este posibil sa conduca la o franare a economiei in acest an, comparativ cu 2007, sustin alti analisti financiari. Rozalia Pal, economist sef al UniCredit Romania, sustine ca majorarea PIB in trimestrul 4 din 2007(de 6,6%, cea mai mare crestere trimestriala de anul trecut) este posibil sa fi rezultat din cresterea exportului net.

Pal sustine ca „un aport important la cresterea PIB din ultimele trei luni l-a avut consumul, in conditiile in care am observat o accelerare a creditarii in ultimele luni ale anului trecut, care este posibil sa se fi indreptat spre consum”.

Pentru 2008, UniCredit estimeaza o franare a cresterii economice pana la 5,4%. Rozalia Pal afirma ca „in 2006 este de asteptat sa avem de-a face cu o decelerare de consum, cel putin daca avem in vedere ca se asteapta un ritm de crestere a salariilor mai scazut decat in 2007”.

Totodata, Unicredit anticipeaza o reorientare a investitiilor in 2008, dinspre constructii spre industrie. Cresterea investitiilor ar putea frana de la o majorare de 25%, estimata pentru 2007, la circa 19% in 2008, ceea ce s-ar reflecta in evolutia PIB.

Institutul National de Statistica va publica pe 12 martie datele oficiale cu privire la cresterea PIB pe sectoare, in 2007.