- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ai mai multe credite care se platesc greu? Uneste-le intr-unul singur, nu amana platile

10 Nov, 22:34 • gecad.net
Consolidarea mai multor credite in unul singur este o solutie de preferat restructurarii imprumului, care doar amana plata ratelor si nu rezolva adevarata problema cu care se confrunta debitorul, spune Anca Bidian (foto), CEO al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite de pe piata locala, in cadrul unei conferinte organizate miercuri.
Ai mai multe credite care se platesc greu? Uneste-le intr-unul singur, nu amana platile

In opinia Ancai Bidian, consolidarea mai multor credite in unul singur este o solutie de preferat restructurarii creditului, adica amanarii platii acestuia.

Restructurarea nu rezolva problema pe care o are debitorul, pentru ca acesta s-ar putea confrunta cu dificultati la plata si peste 3 sau 6 luni, cand trebuie sa reia plata ratelor.

Bidian a declarat ca multi dintre clienti au apelat la cosolidari de credite, refinantand toate imprumuturile pe care le aveau in derulare prin unul singur. Recordul de credite detinute la banci de unul dintre debitorii care a beneficiat de solutia de consolidare propusa de companie a fost de 21.

Sefa Kiwi a mentionat ca valoarea totala pe care clientul o are de rambursat prin noul credit contractat este de cele mai multe ori apropiata cu cea a creditelor contractate anterior.

Prin noul imprumut, clientii obtin de regula o valoare mult mai mica a ratei decat suma ratelor din creditele contractate anterior. Costurile pot fi reduse insa de multe ori prin prelungirea intervalului de finantare.

Cererea de credite este mai mare ca in 2009, dar ramane redusa

Volumul creditelor intermediate de Kiwi in 2010 va ajunge la circa 40 milioane de euro la sfarsitul anului, adica dublu fata de 2009.

Potrivit datelor prezentate de companie, valoarea medie a creditelor de nevoi personale intermediate de broker a fost de circa 8.000 de euro in 2010, peste nivelul din 2009, dar si peste cel din anii de dinainte de criza (2007-2008).

Valoarea creditelor cu garantie reala intermediate de broker a crescut de asemenea in 2010 fata de 2009, pana la 44.000 de euro, dar a scazut in raport cu creditul mediu intermediat in cei doi ani premergatori crizei. In 2007, imprumutul mediu a fost de 63.000-65.000 de euro.

Potrivit explicatiilor brokerului, debitorii au contractat in 2010 credite ipotecare mai mari ca in 2008 pentru ca au avut acces la costuri mai scazute de finantare, dar si datorita scaderii preturilor la locuinte.
[quote=Anca Bidian, Kiwi Finance]Am avut un client cu 21 de credite[/quote]
Din totalul creditelor garantate intermediate de broker, cea mai mare parte o detin in 2010 creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca, iar multi din cei care au contractat aceste imprumuturi le-au folosit pentru refinantarea altor credite mai vechi. De asemenea, numerosi debitori au investit banii in amenajarea locuintei.

„Multi dintre clienti au luat credite pentru a finaliza lucrarile sau pentru a isi amenaja casele a caror constructie au demarat-o in 2008”, a spus seful Kiwi.

In ciuda evolutiilor mai bune a creditelor in 2010 fata de 2009, cererea de imprumuturi a ramas la un nivel redus.

Potrivit Ancai Bidian, clientii de credite ipotecare au devenit mult mai selectivi dupa ce au cunoscut experienta crizei. Daca inainte de criza lumea cumpara „orice fel de casa prin credit”, experienta crizei i-a invatat pe oameni sa isi caute locuinte mult mai apropiate de posibilitatile lor de plata.

Sefa brokerului de credite a prezentat si un profil al clientului Kiwi in 2010: tanar cu varsta cuprinsa intre 28 si 38 de ani, care face parte dintr-o familie cu doi membri, fara copii sau cu un singur copil, care nu are credite la banca sau are credite pe care le refinanteaza.