FINANTE-BANCI

Allianz tinteste afaceri de 1 mld. euro cu pensii private in ECE

08 decembrie 2006, ora 15:11 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
allianz-logo-medie.jpg
Grupul german Allianz se asteapta ca afacerile cu pensii private ale grupului in tarile Europei Centrale si de Est (ECE) sa atinga volumul de un miliard de euro anual, in urmatorii ani, potrivit reprezentantilor companiei.
"In tari precum Romania, unde reforma pensiilor se afla inca intr-un stadiu incipient, Allianz este hotarata sa intre pe piata pensiilor private cat de devreme posibil, odata cu debutul functionarii pietei", a spus directorul financiar al grupului Allianz pentru ECE, Christian Muller, intr-un interviu publicat pe pagina de interne a companiei.

El considera ca in multe tari din aceasta regiune, reforma pensiilor este mai avansata decat in tarile occidentale.

"Tarile din estul si vestul Europei se confrunta cu aceleasi provocari, legate de cresterea sperantei de viata a populatiei si de imbatranirea acesteia, insa anumite tari din CEE s-au dovedit mai radicale in implementarea masurilor legate de reforma sistemului de pensii decat multe tari din Europa occidentala", a spus Muller."De exemplu, in ultimii zece ani, tarile din Europa Centrala si de Est au trecut de la un sistem de pensii guvernat de principiul solidaritatii sociale, in care contributiile salariatilor asigurau pensiile celor retrasi din activitate, sistem controlat in totalitate de stat, la modele de sisteme de pensii in care sectorul privat joaca un rol din ce in ce mai semnificativ. In anumite tari, beneficiile oferite de sistemul public de pensii se vor reduce considerabil, ajungand sa reprezinte, in medie, doar 45% din salariul incasat in perioada activa", sustine Muller

In Occident, astfel de reduceri ale beneficiilor sistemelor de pensii sunt extrem de rare. Tocmai de aceea, multe tari din CEE au implementat deja un sistem de pensii multipilon, alcatuit din sistemul public, un sistem de pensii private obligatorii si unul de pensii private facultative, pentru a acoperi acest deficit.


Intre 2003 si 2005, rata medie anuala de crestere a fost de 46% si ne asteptam si in 2006 la o crestere spectaculoasa pe acest sector de activitateChristian Muller, director financiar Allianz pentru ECE


"Allianz a repurtat succese importante pe piata fondurilor de pensii private din Europa Centrala si de Est. Am patruns pe aceasta piata incepand cu anul 1995, in Cehia, iar in prezent vindem produse de pensii pe sase piete din regiune: Bulgaria, Ungaria, Croatia, Slovacia, Polonia si Cehia. Suntem pe primul loc, din punct de vedere al cotei de piata in sectorul pensiilor, in Bulgaria, Croatia si Slovacia", a mai declarat Muller.

La finele lui 2005, activele fondurilor de pensii administrate de Allianz in Europa Centrala si de Est, atat pensii obligatorii administrate privat, cat si pensii private facultative, a atins valoarea totala de 2,5 miliarde euro, iar numarul total de clienti a ajuns la cifra de 2,3 milioane.

"Intre 2003 si 2005, rata medie anuala de crestere a fost de 46% si ne asteptam si in 2006 la o crestere spectaculoasa pe acest sector de activitate", a adaugat Muller.

Succesul Allianz pe piata pensiilor private din Europa Centrala si de Est s-a datorat, in buna masura, retelelor de vanzari ase diviziilor de asigurari generale ale Allianz deja existente in aceste tari, precum si bunei colaborari cu bancile locale, a explicat Christian Muller.

"Pensiile private sunt, prin excelenta, o afacere pe termen lung, care depinde foarte mult de construirea unei retele solide de contribuabili fideli. Odata ce ai castigat un client, este putin probabil ca el sa te paraseasca si sa se indrepte spre alt fond de pensii, deci, in consecinta, cautam participanti care sa ne fie clienti pe viata si care sa contribuie cu pana la 10% din veniturile lor lunare, pe o perioada cuprinsa intre 20 si 30 de ani", a mai spus Christian Muller.

Directorul financiar al Allianz pentru Europa Centrala si de Est a mai spus ca, deocamdata, normele de supraveghere a sectorului fondurilor de pensii private din CEE sunt extrem de restrictive in ceea ce priveste administrarea si investirea activelor.

"Cu toate acestea, dat fiind ca cele mai multe dintre aceste tari vor fi nevoite sa se alinieze normelor legislatiei europene in materie, ma astept ca investitiile de capital pe pietele internationale sa fie privite din ce in ce mai permisiv. Cu toate acestea, investitorii din regiune nu profita inca de pe urma acestei cresteri a flexibilitatii investitionale si prefera, inca, pietele lor locale, pe care le considera mai profitabile din punct de vedere al randamentelor", a spus Muller.

Allianz Tiriac Asigurari, subsidiara romaneasca a grupului Allianz, a anuntat ca asteapta finalizarea legislatiei pentru a intra pe segmentul fondurilor de pensii private.

"Activitatea unui administrator de fonduri de pensii private ar putea deveni profitabila intr-o perioada de circa zece ani. Stim exact cui trebuie sa ne adresam si care sunt asteptarile viitorilor clienti", a declarat directorul diviziei Pensii a Allianz Tiriac, Crinu Andanut, citat de NewsIn.

Autorizarea administratorilor de fonduri de pensii facultative private (pilonul III) a inceput pe data de 30 octombrie, 2006, iar Comisia e Supraveghere a Sistemului de Pensii Private se asteapta ca 15 companii sa inainteze dosare pentru autorizatie.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 20 Mai 2022, 20:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter