- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Alpha Bank vrea sa dea credite pentru \”Prima Casa\” de 100 mil. euro

26 Jun, 18:35 • Redactia DailyBusiness
Alpha Bank vrea sa dea credite de 100 milioane euro in cadrul programului "Prima Casa", la dobanzi egale cu Robor la 3 luni plus 2,5 puncte procentuale la lei si Euribor la 3 luni plus 4 p.p. la euro, a declarat pentru Mediafax Stere Farmache, prim-vicepresedintele executiv al bancii.
Alpha Bank vrea sa dea credite pentru \Prima Casa\ de 100 mil. euro

„In ceea ce priveste volumul creditelor acordate prin acest program, acesta a fost estimat la 100 milioane euro, in concordanta atat cu cota de piata din total credit ipotecar, cat si cu expertiza pe care banca o are pe acest segment”, a spus Farmache.

Alpha Bank a fost prima banca de pe piata locala care a lansat un credit pentru achizitionarea de locuinte, in anul 2001.

Ministerul Finantelor a anuntat, joi, ca a primit oferte de la 20 de banci pentru Programul „Prima Casa”, in valoare totala a ofertelor de 1,457 miliarde euro.

Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a afirmat ca Guvernul analizeaza posibilitatea majorarii plafonului de garantare a creditelor bancare in 2010, stabilit la 1 miliard de euro, dar depasit de catre banci cu peste 450 milioane euro, in urma unei analize care va fi efectuata la finalul acestui an si in care se va tine cont si de raspunsul populatiei.

Potrivit normelor de aplicare, persoanele care vor lua credit prin programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi Euribor (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4 puncte procentuale pe an, la credite in euro, respectiv Robor (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.