FINANTE-BANCI

ANAF trebuie sa plateasca dobanzi de 2 mil. lei catre Rafinaria Steaua Romana

18 decembrie 2013, ora 14:04, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Lei1+mare.jpg
Inalta Curte de Casatie si Justitie a consfintit dreptul societatii Rafinaria Steaua Romana S.A. la dobanzile solicitate si a dispus obligarea ANAF la plata de dobanzi in valoare de 2 milioane de lei, dupa cum s-a mentionat si in hotararea instantei europene.

ôAvocatii D&B David si Baias au obtinut la inalta Curte de Casatie si Justitie o sentinta care obliga ANAF la plata de dobanzi in valoare de 2 milioane de lei catre Rafinaria Steaua Romanaö, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de firma de avocatura.

äAceasta sentinta definitiva a inaltei Curtii este consecinta fireasca a hotararii pronuntate de Curtea Europeana de Justitie in speta Rafinaria Steaua Romana vs. ANAF. Decizia istorica din acest dosar a creat jurisprudenta europeana care sa indreptateasca orice contribuabil care a inregistrat intarzieri in rambursarea de TVA de la stat sa solicite plata de dobanzi pentru acele sumeö, a declarat Dan Dascalu, partener, D&B David si Baias, cel care a condus echipa D&B din acest caz.

äIn acest moment, avem mai multe dosare in instante cu spete asemanatoare si suntem increzatori ca vom obtine rezultate similare. Pe termen lung insa, speram ca eforturile noastre vor duce la imbunatatirea sistemului de rambursare de TVA in Romania, astfel ca societatile comerciale sa nu mai sufere amanari nejustificate in rambursarea de TVA, iar statul sa nu mai fie pus in situatia de a plati dobanzi de intarziere si sa evitam si infringementul legislatiei europene in domeniuö, a adaugat avocatul.Echipa de avocati care a reprezentat societatea in acest caz este formata din Dan Dascalu, partener D&B David si Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale, Andreea Cojocaru, avocat senior coordonator, Ana Maria Iordache, avocat senior si Mihail Boian, avocat asociat D&B David si Baias, societatea de avocati corespondenta a PwC Romania.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis in vara anului trecut ca ANAF trebuie sa plateasca Rafinariei Steaua Romana penalitati de 6 mil. lei pentru ca nu a rambursat la timp TVA de peste 40 mil. lei.

"Aceasta decizie este definitiva si irevocabila si reprezinta un moment de referinta in relatia dintre contribuabil si autoritatile fiscale in Romania, instanta suprema recunoscand astfel indreptatirea clientului nostru,áRafinaria Steaua Romana, de a primi de la ANAF dobanzi penalizatoare pentru nerambursarea la termen a TVA", declara atunci Dan Dascalu, partener, D&B David si Baias, seful echipei de litigii fiscale si coordonatorul echipei de avocati implicata in acest dosar.á

In 2008, ANAF respinsese cererea rafinariei de rambursare a TVA, emitand apoi o serie de alte acte nelegale impotriva societatii, toate acestea fiind ulterior irevocabil si in integralitate anulate.

Dupa pronuntarea hotararilor judecatoresti prinácareáinstantele de judecata au constatat ca sumele TVA ar fi trebuit rambursate, societatea a solicitat acordarea de dobanzi ca echivalent al lipsei de folosinta a banilor, ceea ce a generat un nou litigiu cu organele fiscale.

Citeste si: Astepti sa-ti ramburseze statul TVA? Topul celor mai rau-platnice administratii financiare
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 19 Septembrie 2021, 21:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter