- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: BNR n-a dat drumul banilor catre banci pentru ca piata este oricum lichida

29 Sep, 13:59 • gecad.net
BNR a mentinut in sedinta de miercuri nivelul dobanzii cheie si pe cel al rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei si valuta, deoarece piata bancara este destul de lichida, spun analistii.
Analisti: BNR n-a dat drumul banilor catre banci pentru ca piata este oricum lichida

Acestia considera ca statul nu reuseste sa atraga de pe piata sumele de care are nevoie deoarece nu plateste cat ii cer bancile, nu pentru ca acestea nu ar avea bani cu care sa il imprumute.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut miercuri nivelul dobanzii cheie la 6,25% pe an pe fondul cresterii accelerate a inflatiei din ultimul timp, ca urmare a majorarii taxei pe valoarea adaugata cu 5 procente, de la 19 la 24%. Decizia BNR este conforma cu estimarile analistilor.

Principala implicatie a mentinerii dobanzii cheie este ca dobanzile practicate de banci la pasivele si creditele in lei se vor pastra foarte aproape de nivelul actual.

Astfel, daca in prima jumatate a anului, inflatia s-a situat in apropierea tintei BNR pentru acest an, de 3,5% plus minus 1 punct procentual, in luna iulie, dupa majorarea TVA, rata anuala a inflatiei a fost de 7,14%, iar cea lunara de 2,58%.

In august, inflatia anuala a ajuns la 7,58% pe an, dupa o crestere lunara a preturilor de doar 0,23%.

BNR decis totodata mentinerea nivelului rezervelor minime pentru pasivele bancilor in lei si valuta, la 15%, respectiv 25% pe an.

In opinia lui Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romani, decizia este justificata de piata, in conditiile in care bancile beneficiaza de un nivelul adecvat de lichiditate.

„Observam ca piata interbancara este lichida, ratele dobanzilor pe termen scurt asezandu-se la nivelul de 4%, iar cele ale dobanzilor pe trei luni asezandu-se confortabil sub nivelul dobanzii cheie”, a spus Vlad Muscalu, pentru DailyBusiness.ro.

Opinia este sustinuta si de alti analisti din piata.

„Bancile dispun de lichiditate in valuta, asa incat nu exista vreun motiv ca BNR sa scada nivelul RMO pentru aceste pasive”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Aurelian Dochia, seful firmei de consultanta Concept.

In trecut, majoritatea sumelor eliberate de catre banca centrala au mers spre finantarea statului. In ultimul timp, statul a reusit sa atraga doar 40% din finantarea de care avea nevoie. Dochia spune ca acest lucru s-a intamplat nu din cauza ca nu exista lichiditate in piata, ci pentru ca statul nu este dispus sa dea bancilor randamentele pe care le cer.

De asemenea, finantarile de pe plan extern sunt scumpe deoarece investitorii au devenit foarte reticenti. „Observam ca randamentele externe sunt la niveluri record, inclusiv cele oferite de Statele Unite ale Americii”, a spus Vlad Muscalu de la ING.