- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Leul se depreciaza pentru ca urmeaza trendul regional, nu din cauza motiunii. Ar mai putea scadea cateva zile

19 Oct, 17:35 • gecad.net
Cursul leu/euro a crescut marti pe piata interbancara peste 4,3 lei/euro din cauza inrautatirii perspectivelor regionale si nu din cauza anuntatei motiuni de cenzura, potrivit analistilor locali. Deprecierea ar mai putea dura si zilele urmatoare, au completat acestia.
Analisti: Leul se depreciaza pentru ca urmeaza trendul regional, nu din cauza motiunii. Ar mai putea scadea cateva zile

„Leul s-a depreciat puternic fata de euro, la peste 4,3 lei/euro, insa celelalte monede din regiune au suferit scaderi chiar mai puternice”, a spus Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank Romania.

Potrivit acestuia, evolutia regionala arata ca scaderea monedei nationale poate fi pusa mai degraba pe seama trendului regional si inrautatirii sentimentului investitorilor fata de Europa Centrala si de Est decat pe seama evolutiilor interne si a faptului ca opozitia a depus motiunea de cenzura impotriva guvernului Boc.

„Investitorii sunt mai putin dispusi sa faca plasamente in zona, in conditiile in care SUA se pare ca pregateste noi masuri de relaxare a politicii monetare”, a declarat Vlad Muscalu.

In cadrul intalnirilor recente, membrii Fed, sistemul de banci centrale americane, au discutat despre posibilitatea oferirii de noi stimuluri economiei americane, in conditiile in care aceasta a performat sub asteptari in ultimul timp. Investitorii au astfel motive sa fie mai interesati sa plaseze fonduri pe piata americana decat in alte zone ale lumii.

Pe de alta parte, dealerul unei mari banci locale a declarat pentru DailyBusiness.ro ca deprecierea din ultimele zile a valutelor din regiune poate fi pusa pe seama faptului ca acestea oricum urmasera un trend foarte puternic de apreciere in ultimul timp, „asa incat o corectie era normala si ar putea dura si zilele urmatoare”.

Potrivit acestuia, leul este una dintre cele mai sensibile monede din zona, din cauza fundamentelor economice slabe. „Cand celelalte monede se apreciaza puternic, leul stagneaza, iar cand incepe deprecierea in zona, leul este primul care incepe sa scada”, a spus dealerul citat.

Presiunile se datoreaza insa mai degraba trendului regional decat motiunii de cenzura, a completat el.

Marti, zlotul si forintul s-au depreciat mai puternic fata de euro deoarece aceste monede sunt mult mai volatile, a explicat dealerul citat. In raport cu euro, acestea au insa o pozitie mult mai buna decat leul. „Sa nu uitam ca, la un moment dat, cursul zlot/euro era egal cu cel leu/euro. In prezent, avem un curs de 3,95 zloti/euro si de 4,3 lei/euro”, a spus dealerul.

Marti, cursul oficial a fost de 4,2940 lei/euro, in crestere cu 1,33 de bani fata de nivelul de luni.