- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Aproape o treime din creditele pentru Prima Casa au fost acordate in Bucuresti

23 Mar, 13:26 • Redactia DailyBusiness
Aproape o treime din creditele acordate prin programul Prima Casa au fost contractate de persoane din Bucuresti, capitala fiind urmata de judetele Cluj, Timis, Ilfov, Constanta, Iasi, Brasov si Dolj, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, citate de Mediafax.
Aproape o treime din creditele pentru Prima Casa au fost acordate in Bucuresti

In Bucuresti, unde traieste aproximativ 10% din populatia tarii, valoarea medie a unei garantii a fost de 48.516 euro, fiind acordate 30,2% din creditele destinate acestui program. In judetul Cluj, unde au fost acordate 7,5% din numarul total de garantii, valoarea medie a fost de 36.912 euro.

Judetul Timis ocupa pozitia a treia in topul judetelor in functie de numarul de garantii, cu 5,6% din total, la o valoare medie de 41.764 euro. In judetul Ilfov, locul patru in acest clasament, valoarea medie a garantiei, de 49.165 euro, este cea mai mare din tara.

Un numar mare de garantii a fost inregistrat in Constanta (4,7% din total), dar si in judetele [b[Iasi, Brasov, Sibiu si Dolj, cu 3%-4% fiecare.

In functie de valoarea la acordare, aproape o treime din garantii sunt intre 50.000 si 60.000 de euro, un sfert sub 30.000 de euro, iar restul intre 30.000 si 50.000 de euro.

Totodata, 29% din valoarea garantiilor acordate a fost destinata achizitiei de imobile construite intre anii 2008-2010.

Din totalul contractelor emise prin programul Prima Casa, au fost achizitionate 405 de imobile noi sau nefinalizate, respectiv care au avut autorizatii de constructie emise dupa data de 22 februarie 2010. Doar pentru 21 de garantii acordate au fost solicitate cereri de plata, reprezentand o rata de default de 0,056%.

Dupa numarul de camere al imobilului achizitionat, 51% din garantii au fost acordate pentru locuinte cu doua camere, iar 26% pentru locuinte cu trei camere.

Premierul Emil Boc a anuntat marti ca Executivul discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul „Prima Casa”, astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Pe de alta parte, nivelul dobanzii, avansul, modul de provizionare, comisioanele platite deja Fondului de Garantare si constituirea ipotecii sunt principalele probleme tehnice ridicate de banci in cazul in care o astfel de masura ar fi acceptata.

Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%.

Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului „Prima Casa” in anii 2009-2010.

Plafonul de 200 de milioane de lei a fost impartit in proportie de 80% de cinci banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Romaneasca si Alpha Bank.

Creditele prin „Prima Casa” au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.