FINANTE-BANCI

ARF: Piata de factoring a depasit estimarile in 2014

03 martie 2015, ora 16:36 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
factoring.jpg
Asociatia Romana de Factoring (ARF) a derulat la inceptutul acestui an un studiu la nivelul bancilor si IFN-urilor specializate, privind evolutia principalilor parametri ai pietei de factoring in 2014. Studii similare se realizeaza anual, si, incepand cu anul 2013, si la jumatatea anului, cea mai recenta evaluare fiind realizata la mijlocul anului trecut, cand piata se situa cu aproximativ 9 procente sub nivelul aceleiasi perioade a anului 2013.

“Rezultatele de la mijlocul anului trecut, pe fondul lipsei investitiilor si a marilor proiecte de dezvoltare/infrastructura, ne-au facut sa ne asteptam la o contractie a pietei de pana la 10% la nivel de an. Ei bine, piata a recuperat masiv in ultimele sase luni, astfel incat am ajuns la acelasi nivel cu anul 2013, confirmandu-se o stabilizare si o asezare a pietei. Aceasta revenire s-a bazat, in principal, pe cresterea consumului din a doua parte a anului, precum si pe evolutia pozitiva a productiei industriale”,  declara Bogdan Rosu, presedinte ARF.

Piata de factoring a atins 2,7 miliarde de euro in 2014, situandu-se la aproximativ acelasi nivel cu 2013. Studiul realizat de ARF are la baza informatii furnizate de membrii asociatiei (Access Financial Services IFN, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, IFN Next Capital Finance, ING Bank, Raiffeisen Bank, Romfactor, Unicredit Tiriac Bank) precum si de la alte institutii financiare non-membre. 

“Avand in vedere ca in 2013 ne-am confruntat cu o contractie a pietei de aproximativ 6 procente fata de anul precedent, rezultatul din 2014 este unul imbucurator. In general, evolutia pietei in care activam este o oglinda fidela a economiei nationale, iar ceea ce s-a intamplat pozitiv in factoring, in a doua parte a anului trecut, cu siguranta nu face exceptie. Cresterea consumului in semestrul al doilea s-a datorat in principal cresterii increderii populatiei, dar si deblocarii unor disponibilitati financiare, mai ales in sectorul bugetar. Pentru aceasta tendinta avem un indicator foarte fidel in factoringul intern pe zona de FMCG, a carei pondere in totalul operatiunilor de factoring a fost de 15,15%, in crestere fata de 2013 si 2012, cand se situa la 12 procente. Asadar, cresterea factoringului in zona FMCG a fost direct generata de consum”, precizeaza Bogdan Rosu.„Sectorul care s-a finantat si gestionat cel mai mult prin factoring intern este, in continuare, cel al constructiilor, detinand o pondere de 23,82% din totalul operatiunilor, totusi in scadere semnificativa fata de 32,8% in 2013, confirmand nivelul foarte scazut al investitiilor si proiectelor derulate anul trecut, dar si nivelul in continuare crescut de neperformante pe acest sector (28% din total finantari conform BNR)”.

Cel mai mic procent de finantari prin factoring intern a fost inregistrat in sectorul farma (2,5%). 

„In continuare, sectorul farma are mare nevoie de factoring, iar potentialul este enorm aici. Din pacate, intarzierile mari la plata de la beneficiarii finali si birocratia cu privire la cesionarea creantelor asupra caselor de asigurare, fac aproape imposibila accesarea de catre furnizori (importatori si distribuitori) a unor astfel de finantari”, explica Bogdan Rosu.

Alte cresteri importante ale ponderilor domeniilor de activitate care au apelat la factoring intern s-au relevat in sectorul metale&chimicale&reciclare (8,72% in 2014, fata de  4,72% in 2013), precum si in transporturi (7,58% in 2014, fata de  6,2% in 2013). 

“Studiul pietei de factoring din 2014 ne ofera o informatie interesanta si despre piata auto, care a raportat cresteri substantiale anul trecut, atat la export, cat si la import. Aceasta tendinta se observa in ponderea pe care aceasta industrie o detine in totalul operatiunilor de factoring de import, respectiv 27,58%. Aceeasi industrie a insemnat, pentru factoringul de export, 11,98% din totalitatea rulajelor realizate. Ponderile factoringului de import si de export pe zona auto au crescut in 2014, insa principalul sector in care se apeleaza la factoring, atat pe export (60%), cat si pe import (33.5%) ramane, si in 2014, sectorul metale&chimicale&reciclare”, mentioneaza Bogdan Rosu.

Studiul de piata urmareste si profilul companiilor care acceseaza solutiile de factoring. Astfel, cele mai mari volume derulate prin  factoring in 2014 provin de la companii care au cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro (43,30% ). Aportul companiilor cu cifra intre 5 si 50 de milioane de euro a fost  de 36,40%, in timp ce 20,30% provin de la companiile cu afaceri sub 5 milioane de euro. 

“In ceea ce priveste categoriile de companii care s-au finantat prin operatiuni de factoring in 2014, am remarcat doua tendinte. Prima arata ca a crescut volumul derulat de catre companiile mari, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca la acest nivel exista o nevoie din ce in ce mai accentuata a externalizarii serviciilor de colectare si de administrare a clientilor. Experienta acestor companii dovedeste ca a devenit destul de ineficient sa opereze aceste activitati intern, tendinta clara fiind externalizarea serviciilor de acest tip catre un factor cu experienta si resurse dedicate in mangementul portofoliului de clienti. O alta tendinta se refera la companiile din categoria IMM, cu afaceri anuale de sub 5 milioane de euro, care au accesat factoringul mai putin ca in 2013. Acesta este un efect al competitivitatii scazute, dar si al nivelului mare de risc asociat, care se reflecta in cerere eligibila redusa din partea companiilor de acest profil”, explica presedintele ARF. 

Experienta Institutiilor Bancare sau Nebancare (IFN) care ofera servicii de factoring a demonstrat ca, in cea mai mare parte, comportamentul la plata al debitorilor se imbunatateste semnificativ ca urmare a cesunii de creante specifice contractelor de factoring. Astfel, reducerea termenului de plata este un alt efect direct al factoringului, care reiese si din studiul ARF.  

„Fata de anul 2013, intarzierea medie la plata a debitorilor fata de termenele contractuale s-a redus in 2014 cu aproximativ 7%”, precizeaza Bogdan Rosu. 

Factoringul continua sa fie o solutie pentru toate etapele prin care trece economia si pentru toate categoriile de agenti economici care activeaza in domenii de activitate foarte diverse (productie, distributie, servicii, etc), iar Asociatia Romana de Factoring, prin membrii sai, isi asuma rolul de a promova intens acest produs, ce aduce multiple beneficii companiilor: lichidizarea creantelor, acoperirea riscurilor asociate neincasarii acestora si nu in ultimul rand o administrare eficienta a portofoliului de clienti cu imbunatatirea timpilor de incasare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 02:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter