- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asigurarea obligatorie a locuintei, pusa sub semnul intrebarii

11 Mar, 00:01 • adrian.mihaltianu
In timp ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sustine ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor va intra in vigoare la 1 iulie, societatile de asigurari sunt convinse ca aceasta va fi amanata, spunand ca este inaplicabila.
Asigurarea obligatorie a locuintei, pusa sub semnul intrebarii

„Deocamdata legea este in grafic. CSA pregateste normele pe care le are de elaborat”, a spus marti Angela Toncescu, presedintele arbitrului asigurarilor.

„Sunt convinsa ca intrarea in vigoare a acestei legi se va face la termenul stabilit – 1 iulie 2009. Din punctul de vedere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nu este nicio problema”, a declarat Toncescu, contrazicand astfel temerile formulate chiar de CSA in urma cu o saptamana, cand comisia, impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), anuntase ca are in vedere amanarea aplicarii acestei legi, „pentru ca administratiile locale nu sunt pregatite”.

Toncescu a mai spus marti ca a fost constituit Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) si asteapta ca societatile de asigurari sa stabileasca ponderea cu care participa la Pool. „Sunt interesate circa 20 de companii”, a precizat Angela Toncescu.

Asiguratori: Legea nu va deveni operationala la 1 iulie, pentru ca are neclaritati

In acelasi timp, companiile de asigurari din Romania estimeaza ca aplicarea acestei legi va fi amanata, deoarece sunt multe lucruri neclare in lege.

„Legea este inaplicabila, iar Pool-ul este nefunctional”, subliniaza Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

„Nu are cum sa intre in vigoare de la 1 iulie”, a opinat Constantinescu.

Companiile de asigurari vor vinde politele obligatorii pentru locuinte in numele PAID, care colecteaza primele brute subscrise si reasigurarile. Totodata mijlocitorul (societatea de asigurari) trebuie sa faca si constatarea si lichidarea daunelor.

„In ciuda faptului ca discutiile privind legea asigurarii obligatorii a locuintelor au inceput in urma cu multi ani, legea votata nu este operanta, pt ca este ambigua si confuza, neclarificand mai multe aspecte specifice activitatii de asigurari”, a declarat Valentin Tuca, CEO Clal Asigurari.

De asemenea, Catalin Stroe, reprezentantul Asirom, considera ca legea nu va deveni operationala in cest an, deoarece nu se stie exact ce prevad normele de aplicare ale acestei legi, ce trebuiau sa fie emise la inceputul lui martie. „Pana nu vedem normele clare nu putem intra in PAID”, a precizat oficialul Asirom.

[quote=Adrian Marin, director asigurari generale in cadrul Generali Asigurari]Este recomandabil (ca legea – n.r.) sa fie amanata pana la clarificarea tuturor aspectelor[/quote]
„Pana la reglementarea cadrului legal si functional, legea ar trebui amanata. Sansele sunt destul de mici pentru a intra in viguare la 1 iulie”, a spus Adrian Marin, care a adaugat ca sprijina initiativa de amanare.

Conform formei actuale a legii, in caz de catastrofa, companiile sunt dezavantajate pentru ca vor fi nevoite sa faca plata daunelor din fonduri proprii, urmand sa recupereze banii de la PAID – unde sunt fondurile, a spus Constantinescu.

Catalin Stroe a mentionat ca sunt multe neclaritati privind plata daunelor. Societatile nu pot face rezerve pentru aceste asigurari si nu au de unde plati despagubirile, deoarece banii se duc la PAID.

„Intr-o catastrofa naturala companiile ar putea fi nevoite sa scoata sute de milioane de euro, in cel mai fericit caz, pentru a plati pagubele”, a subliniat Cristian Constantinescu.

„De unde sa platesc eu acesti bani daca nu am niciun fond?”, se intreaba seful Allianz-Tiriac.

„Dupa mine, daca nu avem nici macar un director general zdravan la cap in Romania, poate exista actionari zdraveni care nu vor baga bani intr-o astfel de activitate”, a declarat Cristian Constantinescu, care a adaugat ca este posibil ca asiguratorii sa nu aiba profit pe acest segment.

Totodata, in caz de catastrofa, nu exista suficienti lichidatori de daune, a spus Constantinescu.

El a mai spus ca PAID ar trebui sa aiba un capital social de cel putin 25-30 milioane euro, si nu 12 milioane euro cat prevede CSA.

Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.

Tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Asigurarea acopera riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii.

Piata de asigurari obligatorii de locuinte ar putea insuma 148 milioane euro in acest an, daca legea care impune obligativitatea aceastei polite devine operationala, in conditiile in care ar putea fi asigurate 8,25 milioane de case in Romania.