- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asiguratorii care au iesit din criza sunt exceptiile de la regula. Piata sufera mai rau decat anul trecut

16 Nov, 00:02 • gecad.net
Desi pe piata de asigurari au inceput sa apara unele companii cu rezultate financiare foarte bune, piata sufera inca foarte tare, asa ca la final de an ne putem astepta la un rezultat chiar mai slab decat in 2009, cred specialistii in asigurari.
Asiguratorii care au iesit din criza sunt exceptiile de la regula. Piata sufera mai rau decat anul trecut

Saptamana trecuta, trei companii de asigurari, respectiv Astra Asigurari, BCR Asigurari si Ardaf, au raportat rezultate financiare foarte bune, cresteri semnificative de profit sau de cifra de afaceri, dar acestea sunt doar exceptiile de la „regula” pietei, spun specialistii consultanti de DailyBusiness.ro, care sunt de parere ca piata are inca foarte mari probleme.

„Au avut de castigat cei care au fost mai atenti la stabilirea primelor de asigurare pentru diverse produse, au fost foarte atenti cu cheltuielile si au eficientizat personalul”, a declarat pentru DailyBusiness Bogdan Andriescu (foto), seful Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere in Asigurari din Romania.

Insa majoritatea asiguratorilor sufera inca foarte tare de pe urma crizei, sunt de parere atat Andriescu, cat si Albin Biro, membru in boardul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Potrivit lui Albin Biro, firmele de asigurari se confrunta in prezent cu scaderi pe majoritatea liniilor de business. „Multe dintre contractele de leasing auto (care sunt insotite de regula de o polita Casco – n.r.), demarate inainte de criza, si care nu mai fost inlocuite de contracte noi, sunt acum aproape de final”, a spus Biro pentru DailyBusiness.ro.

Segmentul de asigurari de viata merge la randul sau prost: multi clienti si-au rascumparat politele fara a a mai astepta scadenta.

„Ma gandesc ca este vorba de clienti care au probleme financiare si care au nevoie urgenta de bani din moment ce isi asuma atat pierderea generata de scaderea valorii politei, din cauza ca pietele financiare au mers foarte prost in criza, precum si comisionul de penalizare pentru desfiintarea politei inainte de scadenta”, a spus Albin Biro.

La randul sau, Bogdan Andriescu, seful Unsicar, este de parere ca situatia pietei asigurarilor nu s-a imbunatatit in ultimul timp. In opinia sa, majoritatea actorilor pietei nu isi schimba structura de business, asa incat situatia lor nu se imbunatateste.

Piata sufera inca de lipsa de cerere. „Scaderea creditarii precum si a contractelor de leasing au condus inevitabil si la contractia pietei asigurarilor”, a spus Andriescu.

Un business cu potential, de care inca asiguratorii se tin departe, este cel a asigurarilor de sanatate.

„Cred ca va veni cat de curand si vremea asigurarilor de sanatate. Din pacate, situatia slaba a sectorului sanitar de la noi determina medicii sa plece in afara tarii si pe romani sa se trateze tot in strainatate”, considera seful UNSICAR.
Criza financara si strategiile necastigatoare adoptate de asiguratori ar putea conduce piata la un rezultat mai slab anul acesta fata de anul trecut, sunt de parere ambii specialisti.

Piata de asigurari a inregistrat o scadere de 4,58% in primele sase luni din acest an fata de aceeasi peiroada a anului trecut, pana la 4,34 miliarde de lei.

In 2009, piata asigurarilor a scazut cu circa 1,1% ca valoare fata de anul 2008, pana la 8,83 miliarde de lei. Albin Biro este de parere ca in 2010 am putea vedea o contractie de 5% sau chiar 10% a pietei fata de anul trecut. Seful UNSICAR crede ca piata va stagna in acest an, sau ar putea inregistra o usoara scadere.