- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Astra Asigurari vrea afaceri de 200 milioane euro in 2009

19 Dec, 16:49 • Redactia DailyBusiness
Astra Asigurari estimeaza o valoare a primelor brute subscrise de 200 milioane euro in 2009, in crestere cu circa 18% fata de finalul acestui an, a declarat Radu Mustatea (foto), directorul general al societatii.
Astra Asigurari vrea afaceri de 200 milioane euro in 2009

La finalul lui 2008, Astra Asigurari estimeaza ca va ajunge la un volum de prime brute subscrise de peste 170 milioane euro.

„Estimarile noastre in legatura cu evolutia pietei de asigurari in 2009 se cifreaza la o crestere cuprinsa intre 10-15%”, a mentionat Mustatea.

El considera ca tendinta de crestere normala a pietei asigurarilor va fi influentata in mod negativ in 2009 de turbulentele de pe piata internationala, care se reflecta si in economia romaneasca.

„Vom asista, probabil, la afectarea unor nume mari in piata mondiala, la disparitia unor produse de asigurare, cum ar fi de exemplu asigurarea de risc financiar a creditelor bancare”, a mai spus Mustatea.

Acesta estimeaza ca toate liniile de asigurari vor inregistra stagnari sau cresteri foarte mici.

La jumatatea acestui an, Astra Asigurari era al optulea jucator de pe piata romaneasca de profil, cu o cota de piata de 5,73%.

Piata asigurarilor de viata ar putea ajunge la 3 mld. lei in 2010

Piata asigurarilor de viata ar putea ajunge la 3 miliarde lei in 2010, ceea ce ar reprezenta, la acel moment, aproape o treime din totalul pietei asigurarilor, datorita cresterii nivelului de constientizare a nevoii de asigurare de viata, a spus directorul general al Astra.

In 2007, asigurarile de viata au reprezentat 20,1% din totalul pietei, cu un volum de prime brute subscrise de 1,44 miliarde lei (circa 431 mil. euro).

„Piata din Romania incepe sa se stabilizeze, iar consumatorul de produse de asigurare va constientiza necesitatea asigurarilor de viata si de sanatate ca modalitati de protectie si de acces la servicii medicale de calitate, profesioniste, intr-o retea cu extindere nationala”, a declarat Radu Mustatea.

Pe de alta parte, piata asigurarilor unit-linked va suferi o scadere in cursul anului urmator, din cauza reducerii veniturilor medii ale populatiei, pierderii locurilor de munca, schimbarii comportamentului privind cheltuielile – in sensul orientarii spre economisire, a devalorizarii monedei nationale si a scaderii pietei bursiere, estimeaza seful Astra Asigurari.

La produsele de tip unit-linked, companiile plaseaza in fonduri de investitii o mare parte din prima platita, dar riscul investitional apartine clientului, intrucat acesta este cel care decide in care dintre fonduri isi plaseaza banii. Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.

Mustatea considera ca piata va scadea in functie de deteriorarea situatiei financiare si de reducerea procentului de crestere economica. „Cel mai probabil se va inregistra o focusare pe produsele de protectie in componenta clasica de investitie”, a adaugat el.

In prezent, grupul Nova Trade, controlat de Dan Adamescu, este actionarul principal al companiei Astra Asigurari, cu o detinere de 73% din actiuni, iar grupul austriac Uniqa are o participatie de 27%, pentru care a platit 10 milioane euro in 2005.

Uniqa a anuntat la inceputul lui noiembrie ca renunta la preluarea Astra, dupa ce negocierile pentru cumpararea restului actiunilor au esuat, pretul fiind considerat prea mare.

Pentru ca negocierile de preluare a 100% din actiunile Astra nu au condus la rezultatul dorit, Uniqa a decis retragerea numelui sau din logo-ul Astra-Uniqa, grupul austriac mentinandu-si detinerea de 27% din Astra.

Uniqa a preluat, in schimb, un alt asigurator din Romania, Unita, care se afla in prima jumatate a acestui an pe pozitia a sasea pe piata romaneasca, cu o cota de piata de 6,12% si prime brute subscrise de 270,5 milioane lei (74 milioane euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).