- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Astra: Piata asigurarilor ar putea creste la peste 2,5 mld. euro in 2009

19 May, 14:06 • adrian.mihaltianu
Piata romaneasca de asigurari ar putea avea o valoare de minim 2,5 miliarde euro in acest an, insa va depinde foarte mult de volatilitatea cursului valutar, a declarat marti Radu Mustarea (foto), presedintele directoratului Astra Asigurare-Reasigurare.
Astra: Piata asigurarilor ar putea creste la peste 2,5 mld. euro in 2009

Aceasta valoarea indica o crestere de circa 5% in euro, fata de anul 2008, cand piata a fost de 8,783 miliarde lei (2,384 mld. euro).

Radu Mustatea considera ca economia Romaniei va incepe sa-si revina in a doua perioada a anului.

Totodata, oficialul Astra spune ca piata ar putea fi sustinuta si de asigurarile obligatorii de locuinte.

Conform acestuia, cele 3 riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuintei – cutremur, inundatii, alunecari de teren – pot fi acoperite doar de companiile membre ale Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), celelalte societati putand incheia numai asigurari facultative, ce nu includ aceste riscuri.

Mustatea a mai precizat ca asigurarea facultativa, care acopera si cele 3 riscuri, poate tine locul celei obligatorii, in primul an de aplicare a acestei legi.

Suma maxim asigurata prin polita obligatorie este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Tipul A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, iar tipul B este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Astra Asigurare-Reasigurare a realizat un volum de prime brute subscrise de 199,14 milioane lei (46,7 mil. euro) in primele 3 luni din 2009, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada din 2008 si un profit brut de 4,33 milioane lei (peste 1 mil. euro), de 4 ori mai mare decat in T1 2008.

Piata asigurarilor din Romania a avut o valoare de 2,42 miliarde lei (567,25 mil. euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu doar 1,46% fata de aceeasi perioada a anului 2008, conform datelor provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).