FINANTE-BANCI

Bancher de investitii: Fondurile europene sunt o Fata Morgana. Ne putem redresa cu China si Turcia

24 noiembrie 2010, ora 15:19, autor(i): Raluca Florescu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lion-maedie.jpg
Fondurile europene sunt pentru Romania o iluzie, o fata morgana, deoarece pot fi doar foarte greu accesate, a spus miercuri Doru Lionachescu (foto), managing partner al casei de investitii Capital Partners, in cadrul unui seminar economic. In opinia sa, una din sansele relansarii economice ar fi insa construirea de relatii economice speciale cu Turcia si China, tari s-au comportat foarte bine in criza.
In opinia lui Lionachescu, ideea ca o fondurile europene ar fi sursa de dezvoltare pentru Romania este o iluzie, o fata morgana, "pentru ca a trebui sa ai capacitatea sa vii cu proiecte foarte puternice, pentru ca accesul in sine este foarte dificil".

In schimb, in paralel cu relatiile cu tarile europene, Romania ar trebui sa isi construiasca o relatie speciala cu Turcia si China, tari care au reusit sa creasca in criza si de care ne leaga similitudini economice.

Replicand managerului local, Mugur Isarescu a spus insa ca fondurile europene, care se aloca doar pentru anumite destinatii (prioritare pentru economie n.r.) sunt singura sansa de dezvoltare sustenabila a Romaniei."Dar economia are capacitate de absorbtie limitata (a fondurilor n.r.)", este de parere guvernatorul. In opinia acestuia, antreprenorii s-au obisnuit sa faca bani rapid si usor, ceea ce demonstreaza ca avem o problema culturala.

O alta idee adusa in discutie de Lionachescu a fost aceea ca Romania risca sa intre intr-o a doua faza a crizei din cauza sistemului bancar, care este insuficient restructurat, deoarece bancile nu au scapat de creditele neperformante din bilanturi. Bancile ar trebui sa dea drumul la credite pentru a stimula economia.

Opinia nu este insa sustinuta de multi dintre bancheri, care spun ca nu au cum sa isi asume riscul creditarii companiilor, care inca o duc rau. Astfel, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, considera ca bancile nu au cum sa crediteze economia inainte ca aceasta sa dea semne de revenire.

Doru Lionachescu este de parere insa ca bancilor ar trebui sa li se aplice mecanisme de stimulare si sanctionare, asa incat acestea sa inceapa sa dea credite.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
vecinu' a spus:
25/11/2010 11:46
Nu cred ca iti trebuie 5 facultati si 3 doctorate in economie ca sa-ti dai seama ca dl. bancher de investitii a inventat o noua scuza pentru incompetenta. Fondurile europene sunt un fel de fata morgana ptr Romania pentru ca nimeni nu se baga sa le ia dintr-un motiv clar iar cei care intr-adevar ar dori sa le acceseze sunt blocati de toti smenarii de pe "circuit".
 
Anonim a spus:
25/11/2010 13:24
In Romania oricum toti prostii termina facultati, fie ele de stat sau private. Si ala care cerseste la colt e student sau a terminat si face si masterul. De fapt in Romania nici nu au mai ramas specialisti, ma refer in toate domeniiile, nu la unul anume, incepand de la cel care matura strada pana la manager. Putinii profesionisti care ii avea Romania au plecat de mult, prin anii '70-'80, iar ceilalti imediat dupa revolutie cand s-au deschis granitele si altii nici nu s-au mai format in ultimii 20 de ani, cu indulgenta slab calificati sau deloc. Eu de multi ani nici nu mai iau in serios ce spun "specialistii" ca e la TV sau radio sau ziare, in media in general.
E atata prostie si manelism in Romania ca curge saliva din ambele colturi ale gurii la majoritatea din populatie, nu doar dintr-un colt cum era inainte. Toata lumea si-a cumparat o diploma, dupa care si-a cumparat un permis de conducere, un telefon, o masina si se dau drept specialisti, oameni de afaceri s.a.m.d., intr-o tara subdezvoltata, fara economie, fara afaceri serioase, plina de tepari, s.a.md.
Eu am multe intrebari la care nu gasesc raspuns de multi ani si una din ele ar fi urmatoarea: Daca in Romania sunt atatia destepti, specialisti, profesionisti, intelectuali, s.a.m.d., de ce tara asta e in mizeria in care este?! Ca nu tine numai de scena politica!
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 28 Ianuarie 2022, 10:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter